Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować mikser kuchenny? Strona 1 z 3

2009-10-09, Ostatnia aktualizacja: 2012-04-04

Wśród mikserów możesz wybrać ręczne lub stacjonarne. Warto wybrać o mocy powyżej 400 W i regulowaną prędkością obrotów. Zwróć uwagę na wyposażenie dodatkowe – czy znasz system FlexiMix?

Rodzaje

Mikser ręczny First FA-5266-1
Mikser ręczny
First FA 5266-1

Ręczne

Elementem roboczym miksera jest przenośny korpus, który posiada miejsce do mocowania wymiennych końcówek: do mieszania i ucierania. W wersji rozszerzonej może mieć np. dodatkowe końcówki, misę, kubek, a nawet wagę czy rozdrabniacz kielichowy.

Ceny mikserów ręcznych bez wyposażenia dodatkowego zaczynają się od 40 zł, natomiast z wyposażeniem dodatkowym (np. misą) – od 60 zł. Mikser stacjonarny Optimum TSK-945
Mikser stacjonarny
Optimum TSK-945

Stacjonarne

Stacją roboczą jest podstawa z misą, do której mocowany jest na stałe korpus z końcówkami (np. Bomann CB 332). Charakteryzują się wyższą mocą (do 1000 W), większą liczbą poziomów prędkości (ponad 10), większą pojemnością misy (ponad 4 litry), jakością wykonania (najczęściej są z metalu) i niestety ceną (od 300 zł).

Takie miksery są określane jako urządzenia specjalistyczne i według konsultantów handlowych są bardzo rzadko kupowane w Polsce (głównie zachodnia Europa i USA).

Osobną kategorią są stacjonarne miksery planetarne. Urządzenia te (w przeciwieństwie do mikserów stacjonarnych) mają niemal nieograniczone możliwości rozbudowy i zmieniania funkcji (niektóre zastępują aż 30 urządzeń kuchennych!). Możliwość rozbudowy sprawia, że miksery planetarne są tak naprawdę robotami wieloczynnościowymi z planetarnym systemem mieszania (i dlatego więcej na ich temat możesz przeczytać w artykule Jak kupować robot wieloczynnościowy?).

Parametry

Warto na początku przyjrzeć się kilku parametrom, które będą miały istotny wpływ na komfort obsługi oraz zadowolenie z zakupu. Kilka z nich możesz znaleźć na etykiecie.

Moc

Określa maksymalną wydajność energetyczną urządzenia (im większa moc, tym dłużej urządzenie może pracować bez przerwy). Miksery ręczne mają moc w przedziale od 100 W (np. First FA 5262-2) do 500 W (np. Braun M 1000 2-in-1). Natomiast miksery stacjonarne charakteryzują się wyższą mocą – 1000 W (np. Bomann CB 332).

Moc kupowanego urządzenia trzeba dostosować do planowanych zadań. Lekkie ciasta (np. biszkopt) bez problemu wyrobi mikser o mocy do 400 W. Natomiast cięższe ciasta (sernik lub drożdżowe) będą wymagały użycia miksera o mocy powyżej 400 W.

Poziomy regulacji prędkości

Pozwalają za pomocą pokrętła lub suwaka dobrać taką liczbę obrotów, by urządzenie pracowało najefektywniej.
Miksery mogą mieć od 2 (np. Bosch MFQ3010) do 16 (np. Ariete 1566/1 DigiMix Metal Professional) stopni regulacji prędkości.
Najczęściej regulacja jest mechaniczna – skokowa, co znaczy, że pokrętłem lub suwakiem przechodzisz z poziomu na poziom.

Przy niektórych można spotkać się z informacją, że regulacja obrotów jest płynna. Oznacza to, że możesz zwiększać lub zmniejszać liczbę obrotów za pomocą przycisku + lub – (nie ma poziomów prędkości). Takie rozwiązanie zastosowano np. w mikserach firmy Ariete i Braun.

Dodatkową funkcją obrotów jest funkcja turbo – uruchamiana za pomocą przycisku powoduje, że urządzenie chwilowo pracuje na najwyższych obrotach. Taka funkcja pomaga przy rozdrabnianiu np. twardszych grudek ciasta. Rozwiązanie to zastosowano w większości mikserów.

Sposób sterowania

Mikser z wyświetlaczem Ariete 1566 DigMix Metal
Mikser z wyświetlaczem
Ariete 1566 DigMix Metal
Mikser może być sterowany ręcznie za pomocą suwaka (np. Eldom R101) lub elektronicznie z wyświetlaczem LCD (np. Ariete 1566 DigiMix Metal).

Jeśli chcesz szybko i precyzyjne ustawiać prędkość miksera, wybierz urządzenie z wyświetlaczem LCD.

Poziom hałasu

Wśród producentów mikserów nie jest to standardowo podawany parametr, jednak dla osób wrażliwych głośność tego urządzenia podczas pracy może mieć znaczenie. Najcichszy, jaki udało się znaleźć, ma 64 dB(A) (np. mikser ręczny Opti RK-0251), najgłośniejszy – 77 dB(A) (np. mikser z misą Philips HR1565).

Poniżej przedstawiamy w tabeli charakterystykę urządzeń wytwarzających różny poziom hałasu:

Głośność dB(A) re 1 pW Charakterystyka opisowa według Wikipedii Charakterystyka opisowa urządzeń według Infomarket
45 – 55 dB(A) szum w biurach urządzenia dobrze słyszalne, hałas przenosi się do innych pomieszczeń, jest odczuwalny i może zakłócać funkcjonowanie domowników, np. sen
55 – 65 dB(A) odkurzacz dobrej jakości urządzenie głośne, zakłóca komunikację, powoduje zmęczenie. Nagłe włączenie blisko ucha może spowodować uszkodzenie narządu słuchu
ponad 65 dB(A) wnętrze głośnej restauracji urządzenia bardzo głośne, hałas bardzo przeszkadza domownikom

Źródło: na podstawie Wikipedii oraz Informarket 1/2009.

Budowa


Element roboczy

Elementem roboczym miksera ręcznego jest lekki (1 – 2 kg), zazwyczaj przenośny korpus, który posiada miejsce do mocowania końcówek. W zależności od wybranego rodzaju końcówki mikser będzie wykonywał określoną czynność (np. ugniatanie).

Końcówki – podstawowe (mieszadła trzepakowe i hakowe)

Podstawową końcówką są mieszadła trzepakowe służące do ubijania i mieszania. Na rynku możemy spotkać kilka wersji tych mieszadeł:

  • standardowe – zbudowane z cienkich drucików połączonych ze sobą krzyżowo. Najpopularniejszy rodzaj mieszadeł, spotykany w mikserach prawie wszystkich producentów.
  • z szeroką taśmą – od standardowych mieszadeł różnią się szerokością drucików (które mogą mieć do kilkunastu mm szerokości). Według producentów (np. Concept, MPM Product, Philips) szeroka taśma pozwala szybciej i dokładniej wymieszać produkty (dzięki szerokiej taśmie mieszadła mają większą powierzchnię do rozbijania grudek ciasta).
  • gruszkowe (balonowe) – swoim kształtem przypominają owoc gruszki (zwężane u góry, rozszerzane u dołu). Taki kształt według producentów (np. Dualit, Eldom, Philips) pozwala na precyzyjne wymieszanie składników znajdujących się na spodzie naczynia.
  • powyginane – na pierwszy rzut oka w swoim kształtem przypominają standardowe mieszadła, które ktoś zepsuł. Druciki zostały w nich powyginane w różne strony (też do środka). Według opinii producentów (np. Ariete, Bosch, Zelmer) nietypowy kształt tych mieszadeł pozwala na jeszcze dokładniejsze wymieszanie składników (grudki ciasta rozbijają się o druciki w różnych płaszczyznach).

Na rynku są dostępne mieszadła, które poza standardowym obrotem wokół własnej osi, przemieszczają się również pionowo (góra – dół). Taki sposób pracy mieszadeł zapewnia najlepsze efekty, ponieważ składniki są wymieszane w każdym miejscu pojemnika czy miski (np. system FlexiMix w mikserach Philips).

Do ucierania służą mieszadła hakowe, które występują tylko w jednej wersji standardowej. Są to dwie spirale, solidnie wykonane, najczęściej ze stali nierdzewnej, które ucierają tzw. ciężkie ciasto (babka, sernik).

Mieszadła trzepakowe Mieszadła hakowe
standardowe z szeroką taśmą gruszkowe (balonowe) powyginane
 Mieszadła             trzepakowe standardowe Clatronic HM 2738  Mieszadła             trzepakowe z szeroką taśmą MPM Product XB-896  Mieszadła             trzepakowe gruszkowe (balonowe) Eldom IR100  Mieszadła             trzepakowe powyginane Ariete 1550  Mieszadła hakowe             Bosch MFQ3540

Końcówki – dodatkowe

W zależności od modelu i producenta, mikser może mieć też końcówki dodatkowe:

  • ubijająca – pojedyncza końcówka przypomina swoim wyglądem trzepaczkę do piany (dołączona do mikserów Solac).
  • ucierająca (do przecierania, do puree) – pojedyncza końcówka z plastikowym kółkiem na końcu. Służy do przecierania warzyw i owoców. Taką końcówkę ma mikser Philips HR1571/30.
  • miksująca (rozdrabniająca) – pojedyncza końcówka z nożykiem swoją budową i zastosowaniem przypomina blender ręczny. Końcówka może być plastikowa (np. Bomann) lub ze stali nierdzewnej (np. Bosch). Zazwyczaj ta końcówka jest montowana z tyłu korpusu.
  • nasadka kielichowa – właściwie jest to kielich taki jak w rozdrabniaczu kielichowym. Również funkcje spełnia podobne: służy do rozdrabniania i miksowania. Kielich montuje się do miksera w pozycji pionowej. Mikser z taką dodatkową funkcją ma w swojej ofercie np. Zelmer.
Końcówki dodatkowe
ubijająca ucierająca miksująca nasadka kielichowa
 Końcówki dodatkowe -             ubijająca Solac B402  Końcówki dodatkowe -             ucierająca Zelmer TY P481.6  Końcówki dodatkowe -             miksująca Optimum RK-0211  Końcówki dodatkowe -             nasadka kielichowa Zelmer Mix Robi

 

Strona 1 z 3
 
 
Średnia ocena: 7.83 Liczba ocen: 90
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (6)

  • 2012-11-04 12:44 RE: Komentarze

    Szkoda że nie dopisaliście do tabeli mocy produktów. To by bardzo ułatwiło znalezienie tego idealnego.
    Pozdrawiam
    ~ola 195.82.163.132
  • 2012-05-11 10:56 RE: Komentarze

    Nie ma nic lepszego niż klasyka - KitchenAid [wymoderowano z powodu naruszenia regulaminu], i ta ilość nakładek... bezkonkurencyjny. No i ładny:-)
    ~Milka 85.221.166.176
  • 2012-01-05 21:22 Mixer

    Szybki, sprawny, cichy. Posiada 2 rodzaje końcówek- do ubijania i kręcenia ciasta. W rewelacyjnej cenie jak na mikser, służy mi już od dłuższego czasu. Wygodny uchwyt oraz rozmieszczenie regulatora prędkości pracy urządzenia.
    ~Lena 213.238.126.157
  • Rozwiń

    2011-12-26 13:22 Mikser (1)

    Świetny mikser w rewelacyjnej cenie to urządzenie, które każdej gospodyni domowej lubiącej domowe wypieki sprawi wiele radości, jeżeli jeszcze ładnie miesza ciasto, szybko pracuje.
    ~Magda 83.238.157.200