Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować jaja? Strona 2 z 2

2010-03-26, Ostatnia aktualizacja: 2012-06-29

Etykieta jaj kurzych

Zanim zdecydujesz, które jajka kupić, naucz się czytać etykietę. Skupimy się na oznaczeniach najpopularniejszych, kurzych jajek.

Klasa jajek

  • Klasa A – zdecydowana większość jajek dostępnych w dystrybucji to jajka klasy A. Taka klasa oznacza, że jajko jest świeże, jego skorupka nie jest popękana, a białko – płynne i klarowne. Wysokość komory powietrznej nie powinna przekraczać 6 mm;

  • Klasa A-ekstra – to jajka najświeższe, nie starsze niż siedem dni od daty pakowania. Takie jajka to rarytas, niestety niełatwo je dostać w sklepach. Komora powietrzna nie powinna być większa niż 4 mm;

  • Klasa B – czyli jajka drugiej klasy. Komora powietrzna takich jaj nie powinna być większa niż 9 mm;

Jajka niesortowane i nienadające się do sprzedaży detalicznej to jajka klasy C.

Informacja o klasie jajek powinna być podana na opakowaniu.

Chów

Kolejną, bardzo istotną informacją, jaka koniecznie musi się znaleźć na skorupce jaja, a powinna też znaleźć się na opakowaniu (na etykiecie bądź na wewnętrznej częsci pokrywki), jest informacja o sposobie chowu kur (inaczej – kodzie systemu hodowli).

Oznacza się go cyframi od 0 do 3. Oto, co kryją poszczególne cyfry:

  • 0 – oznacza, że jajka podchodzą od kur z chowu ekologicznego. Co to znaczy? W skrócie – wolny wybieg, naturalne metody kamienia, a co za tym idzie - dobry, wyraźny smak jaj. Kury hodowane metodą ekologiczną to „kury szczęśliwe”, a takie hodowle uważane są za „drobiowy eden”.
  • 1 – oznacza, że jaja pochodzą z chowu wolnowybiegowego. Takie kury znoszą jaja na grzędach, ale mają stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu.
  • 2 – oznacza, że jaja pochodzą od kur z chowu ściółkowego. Takie kury trzymane są w ciasnych budynkach hodowlanych, nie mają wybiegu.
  • 3 – oznacza, że jaja pochodzą od kur z chowu klatkowego. To najtańsza metoda chowu, uważana przez wielu za drastyczną. Kury hodowane metodą klatkową są ściśnięte, nie mają przestrzeni.

Chów klatkowy potępiają ekolodzy, powstaje wiele akcji, które zniechęcają do kupowania jajek z oznaczeniem „3” Przykładem takiej akcji jest inicjatywa Nie kupuj trójek, którą promuje teledysk „Eggman’s awakening” (Przebudzenie Pana Jajo).


Recykling kury? Niestety. To częsta praktyka stosowana przez klatkowych hodowców. Kurę, która przestaje być nośna, zamyka się w ciemnym pomieszczeniu, dzięki czemu „rodzi się na nowo” i znowu zaczyna znosić jajka.

Uwaga! Od rodzaju chowu zależy jakość jajek. Kury z chowu ekologicznego (żywiące się tym, co znajdą na ziemi) znoszą jajka pełne witamin i minerałów, kury karmione najtańszą paszą (z chowu klatkowego) znoszą jajka gorszej jakości.

Jaja z chowu ekologicznego Jaja z wolnego wybiegu Jaja z chowu ściółkowego Jaja z chowu klatkowego
 Jaja ekologiczne, Jan Słowikowski  Czachorowski, Jaja z wolnego wybiegu  Fermy Drobiu Woźniak Gajewski, Jaja ze wsi  
 Jan Słowikowski Czachorowski Fermy Drobiu Woźniak Invest Michel


Wielkość

Wielkość jajek oznaczana jest symbolami:Różnice w wielkości niektóych klas jaj, Augustyniak
Różnice w wielkości klas jaj, Augustyniak

  • S – jaja małe, ważące mniej niż 53 g
  • M – jaja średnie, ważące od 53 do 63 g
  • L – jaja duże, ważące od 63 do 73 g
  • XL – jaja bardzo duże, ważące ponad 73 g

Wybierając jajka typu L i XL koniecznie sprawdź, z jakiego chowu pochodzą. Jajka ekologiczne są zazwyczaj mniejsze (S,M), duży rozmiar może oznaczać, że jajka pochodzą z chowu klatkowego.

Kod na skorupce

Każde jajko dopuszczone do dystrybucji powinno mieć specjalne oznaczenie na skorupce. Takie oznaczenie ma postać kodu, w którym, w kolejności, znajdują się:

  • cyfra oznaczająca rodzaj chowu;
  • dwie pierwsze litery państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL);
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny, na który składa się: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności, kod firmy w danym powiecie;

Na etykiecie jaj przepiórczych znajduje się jedynie informacja o producencie (powinna być dokładna, sprawdź, czy podany jest adres i telefon).

Przykładowa etykieta, zawierająca wszystkie niezbędne informacje:

Etykieta, Gajewski, schemat
Etykieta, Gajewski

Producenci i ceny
 

Producenci

Już wiesz, że kupno dobrych jakościowo jajek nie jest proste. Biorąc pod uwagę opisane przez nas kryteria, koniecznie przyjrzyj się też producentowi.

Producentów jest oczywiście wielu. Oto kilka przykładów:

  • Ferma Drobiu "Baron - Wróbel"
  • Ferma Drobiu Henryk Borkowski
  • Fermy Drobiu Woźniak Sp. z  o. o.
  • Ferma Opatkowice
  • Omegadrób Sp. z  o. o.
  • Specjalistyczne Gospodarstwo Drobiarskie Augustyniak
  • Specjalistyczne Gospodarstwo Drobiarskie Zbigniew Gawroński

Producenci jaj często korzystają z usług dystrybutorów, którzy opatrują opakowania swoim logo. Najpopularniejsze to: Czachorowski, Invest Michel, Ferma Oldar, Gajewski.

Producenci jaj przepiórczych to, m.in. Fermy Drobiu Woźniak i Fermy Przepiórek. Kupując jaja przepiórcze, koniecznie sprawdź, czy na opakowaniu są podane dane teleadresowe producenta.

Jaja strusie
to rarytas, który niełatwo kupić. Niektóre delikatesy (np. Alma) posiadają je w swojej ofercie, ale większość kupuje się bezpośrednio z hodowli. Ważne, żeby kupować w sprawdzonych punktach. Polski Związek Hodowców Strusi to organizacja zrzeszająca większych hodowców, warto sprawdzić, czy hodowla, w której kupujesz jajo strusie, należy do PZHS. Jaja strusie ma w swojej ofercie m.in. firma Gajewski.

Ceny

Ceny jaj kurzych są ustalane odgórnie, dlatego wahania są niewielkie i wynoszą, w zależności od producenta, od kilku do kilkunastu groszy.

W tabeli znajdziesz orientacyjne ceny jaj kurzych:

Rodzaj chowu Cena sztuki jajka
klatkowa (3) ok. 0,50 gr
ściółkowa (2) ok. 0,90 gr
wolny wybieg (1) ok. 1 zł
ekologiczna (0) ok. 1,50 zł


  Jaja sprzedaje się w opakowaniach zawierających od 4 do 30 sztuk. 

Opakowanie 6 sztuk Opakowanie 30 sztuk
Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o. o. Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o. o.
  • Jaja przepiórcze są dostępne w większych delikatesach (Bomi, Piotr i Paweł, Alma). Za opakowanie zawierające 16 sztuk należy zapłacić około 4,50 zł.

  • Jaj gęsich nie można niestety dostać w sklepach. Pozostaje internet lub zaprzyjaźniona, wiejska gospodyni. Za sztukę jaja gęsiego trzeba zapłacić ok. 4-6 zł.

  • Jaja strusie są, jak na rarytas przystało, dość kosztowne. Za sztukę trzeba zapłacić od 50 do nawet 100 zł.

Podsumowanie

Wiesz już, jakie jaja kupić, żeby było smacznie i zdrowo? Jeśli nie, koniecznie przeczytaj podsumowanie!

Czy zależy Ci na tym, by kupować jajka najtańsze?

Jeśli priorytetem jest dla Ciebie cena, wybierz jaja z oznaczeniem „2” (chów ściółkowy) lub „1” (wolny wybieg”. Jaj z oznaczeniem „3” nie polecamy nawet najbardziej oszczędnym. Chów klatkowy jest niehumanitarny.
Osobom, którym zależy na „szczęściu” kur polecamy jajka ekologiczne („0”). Takie jajka są droższe (kosztują ponad złotówkę za sztukę), ale ich jakość jest zdecydowanie wyższa, zawierają dużo witamin i minerałów. Hodowle ekologiczne zapewniają kurom naturalny chów.

Czy wiesz, jak sprawdzić świeżość jajka?

Zgodnie z europejskimi normami, świeże jajko ma nie więcej niż 28 dni. Jak sprawdzić świeżość w domowych warunkach? Jest na to prosty sposób. Jajko wkłada się do szklanki napełnionej wodą. Jeśli opada na dno, znaczy to, że jest świeże (komora powietrzna jest na tyle mała, że nie wypycha jaja na powierzchnię). Jajko, które ustawia się w wodzie pionowo i wypływa ku górze nadaje się jeszcze do spożycia. Jeśli jajo całkowicie wypływa na powierzchnię wody, znaczy to, że jest stare. Takiego jajka nie należy już jeść.

Jesteś alergikiem uczulonym na białko kurzych jaj?

Alternatywą dla Ciebie są nieuczulające jaja przepiórcze. Ich cena nie odbiega od cen jaj kurzych, zawierają mniej cholesterolu i są zdrowsze.

Czy masz podwyższony cholesterol?

Jeśli tak, nie polecamy Ci tłustych jaj gęsich. Jaja kurze również nie będą najlepszym wyborem. Najlepiej kupić bezpieczne jaja przepiórcze, które zawierają dużo mniej cholesterolu. Dla osób, które mają duży apetyt dobrym wyborem będzie ubogie w cholesterol jajo strusie.

Życzymy „szczęśliwego zakupu” i smacznego jajka!

Strona 2 z 2
 
 
Średnia ocena: 8.13 Liczba ocen: 106
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (48)

  • 2014-01-21 11:16 RE: Komentarze

    Ależ zielononóżka kuropatwiana będzie zawsze kurą z wiejskiej zagrody nie dlatego, że jest zagrożona wyginięciem ale dlatego, że zamknięta (bądź to w klatce bądź nawet na wybiegu), po prostu się nie niesie!
    ~Mądrala 31.62.189.86
  • 2013-04-12 15:24 RE: Komentarze

    w powyższym artykule z rzeczywistością zgadza się może 50%. Niski poziom cholesterolu w jajkach przepiórczych? Jest go ponad 2 razy więcej (w przeliczeniu na gram żółtka) niż w jajach kurzych. Poza tym większość cholesterolu w żółtku jaja kurzego to frakcja HDL, czyli dla naszego zdrowia pozytywna. Jaja drobiu wodnego w naszym kraju nie są uważane jako spożywcze, w Polsce nie ma tradycji spożywania jaj kaczych lub gęsich. Oprócz tradycji budowa skorupy w tych jajach jest inna niż w jajach kurzych, co zwiększa możliwość przenikania drobnoustrojów do treści jaja. Ponadto tym skład chemiczny jaja gęsiego (zawartość tłuszczu) nie odbiega w znacznym stopniu od składu jaj od kur. Może autorowi chodziło o otłuszczenie gęsiej tuszki? Żadne badania dotąd nie wykazały, że jaja z chowu wybiegowego (czy ekologicznego) różnią się od klatkowych składem chemicznym czy mineralnym. Skład chemiczny jaja jest bardzo trudny do modyfikacji żywieniowych. Chów wybiegowy poprawia dobrostan ptaków, może wpłynąć na cechy fizyczne jaja (masa, wytrzymałość skorupy), natomiast chemicznie jajo jest taki samo jak z klatki. Nieprawdą jest, że w chowie ekologicznym kury jedzą to, co znajdą. Tak jest w drobnostadkowym chowie przyzagrodowy (u babci na wsi). Certyfikowane gospodarstwa ekologiczne stosują analogicznie ekologiczną mieszankę pełnoporcjową dla kur, również opatrzoną odpowiednim certyfikatem. Z wybiegu kura może zaspokoić tylko (albo aż) do 30-40% swojego zapotrzebowania na składniki mineralne. Na temat dobrostanu kur w klatkach dyskutować nie będę, wiem natomiast, że jaja od nich mają mocniejszą skorupę oraz, ponieważ nie mają styczności z pomiotem (odchodami ptaków), są bezpieczne pod względem mikrobiologicznym. Jeżeli chodzi o wiek jaj dostępnych w sklepie, czas od momentu zniesienia do końca okresu przydatności nie może być dłuższy niż 28 dni. Do obrotu jajo trafia max w 21 dniu i ma trwałość 7 dni. Na opakowaniu zawsze jest data. Pierwszym objawem starzenia się jaj jest błyszcząca skorupka ponieważ po tygodniu od zniesienia osypuje się z niej puder wapienny. Jajo, które wypływa jest dużo starsze niż 28 dni. W tym czasie bowiem może ono tracić nie więcej niż 5-6% swojej początkowej masy, a komora powietrzna sięgnie do max ok. 10mm. Jaja klasy B nie trafiają do obrotu jako konsumpcyjne tylko są kierowane do przemysłu. Głównym kryterium klasyfikacji, poza oczywiście rozbitą skorupą, jest jej czystość, a nie wielkość komory powietrznej, której pierwszego dnia po zniesieniu praktycznie nie widać (chyba, że mamy bardzo niską temp. w kurniku). I tyle, co mi się nasunęło podczas lektury tego, co powyżej
    ~Drobiarz, który nie wytrzymał 31.131.50.139
  • Rozwiń

    2012-06-11 17:35 RE: Komentarze (1)

    Co za propaganda! Autor chyba sam jest producentem eko! humanitarny chów-NIE HODOWLA BO TO ROZMNAŻANIE!!!!- ma zerowy wpływ na jakość jajka... To co w nim jest zależy tylko i wyłącznie od żywienia zwierzęcia- przy czym kury mają dawki zbilansowane- więc nie rozumiem dlaczego takie jajko miałoby być gorsze.
    ~Bezuchna 91.94.97.153
  • 2012-03-17 21:35 RE: Komentarze

    pisał ten artykuł jakiś totalny laik albo ktoś kto wzioł kasę od firm które wymienia i mimochodem chwali
    ~marek 83.21.89.82
  • 2012-02-14 12:09 RE: Komentarze

    a czy autor napewno był kiedyś w kurniku? ja byłam we wszystkich rodzajach. Kury nie niosą jaj na grzędach tylko w gniazdach- grzęda to taki kij do siedzenia dla kury. W chowie wolnowybiegowym kury tylko w ciepłe dni są na wybiegach a całą jesień, zimę i wczesną wiosnę siedzą zamknięte, w jak to autor napisał, ciasnych kurnikach - przez większość roku jest to to samo co chów ściółkowy. ja choduję kury nioski reprodukcyjne w chowie ściółkowym, jajka które nie nadają się do wylęgu (za małe lub z podwójnym żółtkiem) sprzedaję. kupują je ludzie z okolicznych wsi i mówią że są bardzo smaczne, lepsze niż ich własne "wiejskie" kury niosą.
    ~chodowca 83.6.79.44
  • Rozwiń

    2011-07-23 19:12 Ale jaja... (1)

    Najczęściej kupuję jajka od sprzedawców przed bazarem-staram się kupować od tej samej,sprawdzonej \"baby\".Świeżość jaj poznaję wzrokowo,skorupka musi być matowa i nie przesadnie biała czy kremowa.Najlepszą oceną jajka jest jego smak,po ugotowaniu \"na miękko\",jeśli jest prawdziwe to ma specyficzną gorzkawą nutkę smaku-pychota...
    Bardzo często i chętnie spożywamy w domu jajka przepiórcze,są wyśmienite w smaku.Dziś pierwszy raz nabyliśmy jaja perlicze-egzamin będą zdawały jutro na śniadanie.
    Najzabawniejsze są opinie lekarzy na temat jedzenia jaj.Ci starej daty pozwalają na 2-3 tygodniowo.Zdrowo myślący zalecają po prostu umiar,jak we wszystkim.
    ~z Polski B 178.235.72.96
  • 2010-09-16 11:31 RE: Komentarze

    Brakuje mi informacji czym są karmione kury wonowybiegowe i ściółkowe. Choć pewnie wszystkie paszą.
    A jajka przepiórcze regularnie można kupić w sklepach Alti. Przynajmniej w Krakowie.
    ~y 193.25.0.13
  • Rozwiń

    2010-07-27 11:20 RE: Komentarz do artykułu Jak kupować jajka? (1)

    Dziękujemy za zwrócenie uwagi, producenci i dystrybutorzy zostali wymienieni oddzielnie. Warunkiem oznakowania jaj jako "ekstra" jest wysokość komory powietrznej, która nie może przekraczać 4 mm 9 dni od zniesienia jajek lub 7 dni od ich pakowania (wg rozporządzenia Rady EWG nr 1907/90 z 26.06.1990 r.) . Informujemy też, że żaden z naszych artykułów nie jest sponsorowany.
  • Rozwiń

    2010-07-26 22:59 RE: Komentarz do artykułu Jak kupować jajka? (4)

    Do najpopularniejszych producentów jaj kurzych należą:Ferma Oldar ,Invest Michel , dobre sobie. to sa posrednicy a z produkcją nic nie mają wspolnego. kazdy moize sobie firme nazwac FERMA. smiech na sali, wprowadzacie ludzi w bląd, duży błąd.
    ~a.wieczorkowski 95.49.221.157
  • 2010-07-26 22:51 RE: Komentarz do artykułu Jak kupować jajka?

    nie wiem kto opłacił artykuł, jaja klasy ekstra a , 7 dni od zniesienia a nie pakowania,a na zdjeciu jest opakowanie jaj z firmy ktora zrobiła przekret. nie lubie oszustów, a wiem bo weterynarz mi powiedzial. widziałem nawet mandat 35 tys zl.
    ~werma 95.49.221.157