Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować grill ogrodowy? Strona 1 z 2

2010-04-06, Ostatnia aktualizacja: 2011-07-01

Więcej na ten temat

Od pudełeczka z aluminiowej folii po czterokołowe olbrzymy, na których można przygotować posiłek dla batalionu żołnierzy. Wybór grilla powinien zależeć od potrzeb i możliwości finansowych. Czy wiesz, jakie zastosowanie w gastronomii ma lawa wulkaniczna?

Kilka pytań, zanim kupisz

Każdy się z tym zgodzi: grillowane jedzenie wygląda świetnie i jest smaczne. Czy zdrowe? Zdania są podzielone. Za największą wartość tego typu gotowania uważa się pretekst do spotkania z rodziną i przyjaciółmi i wspólnego pichcenia pod chmurką. Na jakim grillu? Żeby wybrać dla siebie właściwy, trzeba nieco pogłówkować.

Gdzie będziesz grillować – na balkonie, tarasie, w ogrodzie, a może na campingu?
Jak dużą masz rodzinę, czy zamierzasz grillować w kameralnym gronie, czy też wyprawiać duże przyjęcia?
Czy interesuje Cię tylko tradycyjne grillowanie, czy też robienie barbeque, a nawet wędzenie?
Czy grilla rozstawiasz raz do roku, czy też w każdy słoneczny weekend?

Rodzaje

Przede wszystkim grille można podzielić ze względu na rodzaj zastosowanego paliwa na:

  • gazowe
  • elektryczne
  • węglowe
  • opalane drewnem

Gazowe

Grill gazowy Cadac Carri Chef Deluxe
Grill gazowy
Cadac Carri Chef Deluxe
Grille gazowe dzielą się na dwa rodzaje – zasilane gazem ziemnym oraz gazem propan butan z butli. Pierwsze wymagają dostępu do instalacji gazowej. Sprawdzają się w otwartych ogrodowych kuchniach, które są coraz bardziej popularne w Stanach Zjednoczonych. Drugie mogą służyć jako grill przenośny, z powodzeniem używany na campingu. Działanie jest zbliżone do grilla węglowego. Specjaliści zalecają, aby gazowe płomienie nie ogrzewały bezpośrednio rusztu.

Niektóre modele wyposażone są w żeliwne osłony palników, które równomiernie rozprowadzają ciepło po ruszcie. Zastosować możesz również kamienie lawy wulkanicznej (o tym w dalszej części artykułu), która będzie spełniać identyczną rolę, jak rozżarzone kawałki węgla drzewnego. Decydując się na taki rodzaj grilla, wybierz model, który ma przynajmniej dwa palniki z regulowaną siłą płomienia.

Zwolennicy grillowania na gazie, jako argumenty „za” przytaczają łatwość obsługi, bezproblemowe rozpalanie i kontrolowanie temperatury. Wyliczono również, że do przygotowania na grillu 100 kg karkówki potrzebować będziesz węgla drzewnego za 120 zł. Przygotowanie takiej samej ilości mięsa na grillu gazowym uszczupli zasoby Twojego portfela o 20 zł.

Elektryczne

Grill elektryczny Weber Q140
Grill elektryczny Weber Q140
Grille elektryczne mogą być dwu- i jednostrefowe. Pierwsze, podobnie jak niektóre tostery, grillują żywność z dwóch stron jednocześnie. Jednostrefowe mają podobnie jak w grillach tradycyjnych – jedną powierzchnię do obróbki termicznej produktów spożywczych. Rozpiętość form i rozmiarów jest bardzo duża – od niewielkich prostokątnych grillów o niewielkiej mocy po profesjonalne kombajny z kilkoma rusztami, na których jednorazowo można przygotowywać kilkadziesiąt porcji. Grill elektryczny ze względu na wymóg dostępu do sieci może być stosowany w mieszkaniach, restauracjach, w przydomowych ogrodach, na balkonach, lub na wybranych campingach.

Węglowe

Grille węglowe, mimo rosnącej popularności urządzeń elektrycznych i gazowych, wciąż pozostają liderem sprzedaży. Dlatego ilość dostępnych form i rodzajów pozostaje największa. Od niewielkich jednorazowych hibachi, przez grille kuliste, po ogromne murowane grille stacjonarne. Podstawową zaletą grilla węglowego jest niezależność od sieciowych źródeł energii. Wystarczy worek węgla oraz podpałka i przygodę z grillowaniem można rozpocząć.

Opalane drewnem

Grillo-kominek firmy Smoker
Grillo-kominek
firmy Smoker
Grille opalane drewnem to urządzenia największe i – ze względu na gabaryty – najmniej mobilne (często murowane). Z drugiej strony niektóre z nich – zwłaszcza grillowędzarnie – dają użytkownikowi znacznie więcej możliwości aniżeli grill tradycyjny. Zatem jeżeli obok tradycyjnego grillowania interesuje Cię przyrządzanie barbeque i wędzenie ryb, poszukaj takiego urządzenia.

Parametry

Podstawowym parametrem jest powierzchnia rusztu i tyczy się każdego rodzaju grilla. Nieważne – elektryczny, gazowy, czy węglowy – ta wartość powinna zainteresować Cię w pierwszej kolejności. Bardzo istotne jest określenie własnych potrzeb. Zachodzi prosta zależność – im większa rodzina i bardziej rozwinięta sieć kontaktów na Facebooku, tym większego grilla będziesz potrzebować. Profesjonalne grillowędzarnie np. opisywane są dodatkową wartością – ilością przygotowywanych porcji na godzinę. I tak, za pomocą największych np. Smoker I lub Smoker II można obsłużyć do kilku tysięcy głodnych klientów w godzinę.

Istotną wartością grilla elektrycznego jest moc określana w watach i kilowatach. Najsłabsze mają niewiele powyżej 1000 W, zaś najmocniejsze, profesjonalne sprzęty nawet do 5 kW.

Budowa

grill typu hibachi
Minimalistyczny grill
typu hibachi
Najprostsze to grille typu hibachi. Prostota i duża mobilność to podstawowe cechy tego typu rusztów. Zbudowane na bazie prostokąta posiadają dość płytkie palenisko oraz ruszt. Tyle. I wcale to nie jest za mało. Decydując się na taki typ, wybierasz wersję najmniej wymagającą. W przypadku hibachi należy zwrócić uwagę na jedną kwestię – czy wysokość rusztu jest regulowana. Najlepiej, żeby były dwa mniejsze ruszty. Przykładowo, w różnej odległości od rozżarzonych węgli - na jednym opiekasz mięso, a na drugim warzywa.

Grill kulisty – rewolucja rozpoczęła się w 1952 roku. W fabryce boi Weber Brother Metal Works George Stephen przekroił bojkę na pół, zamocował nóżki, zaś z drugiej połówki uczynił pokrywkę. Tak powstał pierwszy grill kulisty i nadeszła era grillowania. Grill kulisty z przykrywką jest równie mobilny, co małe hibachi, jednak daje znacznie więcej możliwości. Bardzo łatwo jest zaaranżować strefy o różnych temperaturach. Im dalej na ruszcie od środka, tym temperatura niższa. Poza tym stosując różne aromaty – piwne, winne, drzewne – można pod pokrywą przygotować doskonałe bbq. Duże grille kuliste dają nawet możliwość upieczenia całego kurczaka.

Grill kominowy – jego podstawę stanowi długi komin, który jednocześnie odpowiada za wytworzenie ciągu. Grille kominowe najczęściej składane są z kilku elementów. Wybór takiego urządzenia daje Ci dodatkowe możliwości: łatwe czyszczenie misy, szybkie rozpalanie, kontrolowanie temperatury poprzez regulację dostępu powietrza. Poza tym warto podkreślić fakt, że tego rodzaju grille są po prostu ładne.

Grill palenisko – to nic innego jak stalowa misa ustawiona na niskich nóżkach. Pozwala na bezpieczne rozpalenie ogniska w ogrodzie, a w razie potrzeby może służyć jako grill. Wystarczy na misę położyć ruszt.

Grillowędzarnie przypominają bardziej kuchnie polowe. Często zbudowane są na bazie przyczepek lub nawet przyczep, które mogą być holowane przez samochód. Oprócz rusztów są wyposażone w komorę do wędzenia.

Niezależnie od tego, jaki wybierzesz grill, najważniejsze, aby był wykonany z dobrych materiałów – nierdzewnej stali, (niektórzy producenci oferują wytrzymałą emaliowaną porcelaną stal – np. Weber), chromowanej stali, lub żeliwa (kratki rusztów), aluminium (osłony, rączki, uchwyty).

Osobno warto wspomnieć o grillach ceramicznych. Są bardzo wytrzymałe, doskonale utrzymują temperaturę, zużywają mało węgla i są piekielnie drogie. Przykładem jest cała seria grillowędzarek ze Stanów Zjednoczonych Big Green Egg.

Wybierając grilla, sprawdź nóżki i kółeczka. Palenisko musi stać stabilnie – nawet na nierównym terenie. Kiedy Twoje steki wylądują w piasku, a rozżarzone węgle potoczą się do namiotu lub na ulubiony materac, będzie na to za późno. Zatem kółka i nóżki – muszą być z dobrych materiałów, porządnie dopasowane i przykręcone. Warto jest przeciągnąć upatrzony obiekt po sklepie. Jeśli łatwo Ci będzie się z nim poruszać i w dodatku nie rozpadnie się po drodze, a przy okazji będzie spełniać szereg innych warunków – grill został odnaleziony.

Grill murowany w stylu The Flinstons
Grill murowany
w stylu The Flinstons
Istnieją również grille murowane, lub grillowędzarnie ogrodowe. Ciężko się z nimi poruszać, ale mają też swoje zalety. Często są wpisane w projekt wiaty, dzięki czemu można spokojnie grillować nawet w deszczowe dni. Kształt i materiał zależy od fantazji projektanta. Można nawet spotkać budowle w stylu epoki kamienia łupanego inspirowane kreskówką The Flinstones.

Grillo-lodówka Grill ICE
Grillo-lodówka Grill ICE
O fantazji projektantów może świadczyć również połączenie dwóch przeciwstawnych jak ogień i woda urządzeń w jedno – mianowicie lodówki z grillem. W górnej części znajduje się palnik zasilany propan butanem z butli, zaś w dolnej przenośna lodówka. Całość usadowiona wygodnie na kółkach. W dodatku konstrukcja ma charakter walizkowy. Po ostudzeniu urządzenie można złożyć, wyjąć rączkę i bezpiecznie się oddalić. Wymyślili to oczywiście Amerykanie. Cena: 3,5 tys. zł

Strona 1 z 2
 
 
Średnia ocena: 5.92 Liczba ocen: 14
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (5)

  • 2013-06-17 16:33 Grill

    Dwa tygodnie temu kupiłem grilla gazowego marki Broil-King i jestem z niego bardzo zadowolony. Mimo, iż wcześniej byłem zwolennikiem węgla i dymu to jednak wygoda i jakość (zwłaszcza elementy ze stali nierdzewnej i solidny wygląd) przekonały mnie do tego trafnego wyboru. Musiałem jednak pooglądać grille na żywo, a że jestem z Katowic to trafiłem przypadkiem na sklep specjalizujący się w dziedzinie grilli(były tam węglowe, gazowe oraz elektryczne grille). Jeśli ktoś jest zainteresowany też to znajduje się przy ul. Chorzowskiej 108. Kontakt do tego sprzedawcy mogę podać w wiadomości prywatnej, bo posiadam.
    A grilla gazowego polecam każdej osobie,świetna sprawa!
    ~marek 85.14.79.241
  • 2012-06-06 08:59 RE: Komentarze

    Ja chciałem ostatnio kupić sobie taki okragły grill,poszedlem do specjalistycznego sklepu i zazadali za niego 900zl..tanszy byl po 500...A dzis kupilem IDENTYCZNy.Z polka,nozkami itp W Lidlu za 5 razy mniej..I gdzie tu logika ?;/
    ~eustachy 212.67.148.182
  • 2010-06-26 19:54 RE: Komentarz do artykułu Jak kupować grill ogrodowy?

    Bardzo dobry artykuł. Klientom w naszym sklepie ogrodniczym jak będą mieli jakieś wątpliwości będziemy polecać ten artykuł ;)
    ~keNzi 82.160.253.113
  • 2010-06-16 12:46 Jak kupować grill ogrodowy?

    Przy tym tekscie jest ciekawy wywiad, z ktorego dowiedzialam sie, ze barbeque to cos innego niz grillowanie. Interesujace...
    Ika