Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować szynkę? Strona 2 z 2

2010-08-25, Ostatnia aktualizacja: 2010-11-08

Skład


Z jakiego mięsa?

Biorąc po uwagę definicje szynki, powinien być to wyrób z wieprzowiny, ewentualnie z dziczyzny. Wyobraźnia producentów jest jednak wielka i w sklepach możesz znaleźć szynkę z kurczaka, szynkę z indyka, czasem – szynkę wołową.

Najmniej kaloryczna i najchudsza jest szynka drobiowa, najtłustsze są z kolei szynki wieprzowe.

W tabeli znajdziesz średnią zawartość kalorii (kcal), białka i tłuszczu w 100 gramach różnych rodzajów szynek.

Rodzaj szynki / wartość odżywcza Kalorie (kcal) Białko (gr) Tłuszcz (gr)
Szynka wieprzowa parzona 130-230 17-20 10-20
Szynka wieprzowa surowa 200-230 25-30 10-15
Szynka wołowa 110-150 15-20 5-15
Szynka drobiowa 80-120 15-20 1-5
Szynka z dzika 100-120 25-30 5-10

Szynka z piersi indyczej, Indykpol
Szynka z piersi indyczej, Indykpol

Jeśli chodzi o smak, najdelikatniejsze szynki drobiowe niewędzone. Porównywalnie subtelne są też szynki parzone prasowane. Jeśli szukasz szynek intensywnych w smaku, wybierz wędlinę wieprzową, wołową lub z dziczyzny.

Ile szynki w szynce?

Drobiowa, wieprzowa, wołowa, z dzika – szynka to wyrób mięsny. Czemu jednak w składzie czytamy czasem „50% mięsa"?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musimy uzupełnić opis produkcji szynki o jeszcze jeden proces – nastrzykiwanie solanką. Zacznijmy od tego, że dodawanie słonej wody do parzonej szynki w rozsądnych ilościach (10%) jest niezbędne, ponieważ podczas procesu produkcji (wędzenie, pieczenie, parzenie), z mięsa i tak odparowuje woda. Tak więc, przy dodatku 10% solanki, po obróbce, nadal otrzymujemy ok. 90% mięsa.

I to by było na tyle, ponieważ mięso nie jest w stanie wiązać wody w większych ilościach, nie jest przecież gąbką. Na to wędliniarze też mają swoje sposoby. Tu wkraczamy już w świat chemii:

Fosforany (E450-E452) – czyli substancje spulchniające białko. Sprawiają, że mięso wiąże nie 10%, ale 25% wody. Prosty rachunek – z kilograma szynki, do której wstrzyknięto 0,15-0,3% fosforanów otrzymuje się około 1,15-1,2 kg. Taki wynik sprawia, że szynkę, mimo iż jest w niej dodatek chemii, wciąż można zakwalifikować jako wyrób wysokiej jakości. Fosforany działają zarówno na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że można je dodawać także do szynek surowych.

Uwaga! Fosforany są źródłem fosforu dla organizmu, niestety mają jedną poważną wadę – utrudniają przyswajanie przez organizm wapnia.

Białko sojowe – posiada cenioną przez wędliniarzy zdolność samodzielnego wiązania wody. Jeden kilogram białka, a właściwie żelu białkowego, który zachowuje się jak gąbka, wiąże aż 4 l wody. Do szynek wędzonych dodaje się nawet 60-70% solanki, co pozwala na otrzymanie 1,4-1,5 kg z jednego kilograma wędliny. Wydajność szynki prasowanej, którą produkuje się z rozdrobnionego mięsa wieprzowego, można zwiększyć aż do 200%! Oznacza to tyle, że do 100 kg wyrobu można dodać aż 100 l solanki z białkiem sojowym i otrzymać dwa razy więcej mięsa. Jeszcze większe możliwości daje szynka drobiowa. Wniosek? O ile szynki zawierające wyłącznie fosforany można nazwać wędlinami wysokiej jakości, o tyle widząc w składzie białko można przyjąć, że jakość szynki jest raczej niska.

Oprócz białka sojowego do szynek (głównie konserwowych i prasowanych) dodaje się też błonnik i skrobię roślinną, które mają podobne właściwości i sprawiają, że wydajność produkcji można zwiększyć jeszcze bardziej.

Karageny (E 407) – to żele roślinne, który poprawiają konsystencję wyrobu. Ich dodatek świadczy o dużym dodatku solanki, a co za tym idzie – o kiepskiej jakości. Podobne działanie mają gumy roślinne.

O tym, czy wędlina jest szynką czy wyrobem szynkopodobnym decyduje zawartość białka zwierzęcego. Jeśli jest większa niż 16%, masz do czynienia z prawdziwą szynką. Mniejsza zawartość oznacza wyrób szynkopodobny, zwany też „wysokowydajnym”.

Wygląd a jakość

Staropolska, Królewska, Magnacka – nazw szynek, które mają przyciągnąć klienta swoją nawiązując do tradycji, nie brakuje. Widząc szynkę za sklepową ladą, raczej nie masz możliwości sprawdzenia jej etykiety. Jest jednak kilka wskazówek, które mogą naprowadzić Cię na trop smacznego, dobrego jakościowo wyrobu:Niejednolita barwa szynki wieprzowej to znak wysokiej jakości wyrobu.  Szynka Mistrza Jana, Z.M. Potorscy
Niejednolita barwa szynki wieprzowej
to znak wysokiej jakości wyrobu.
 Szynka Mistrza Jana, Z.M. Potorscy

  • Zwróć uwagę na kolor i strukturę wędliny. Przede wszystkim, barwa nie powinna być jednolita, bo to znak, że szynka została nastrzyknięta dużą ilością wody i nielegalnie zabarwiona sztucznym barwnikiem. Kolor o różnych odcieniach, ciemniejsze i jaśniejsze miejsca, wyraźnie widoczne włókna, żyłki tłuszczu – wszystko to świadczy o wysokiej jakości wyrobu.
     
  • Nienaturalne, żółte zabarwienia albo widoczne między włókami galaretowate „żelki” solanki to znak, że do wędliny dodano dużą ilość białka sojowego i innych polepszaczy.
     
  • Jeśli kupujesz szynkę z kością możesz mieć pewność, że zawartość solanki jest w niej niska. Kość uniemożliwia dodanie do wędliny dużych ilości wody.
     
  • Nie sugeruj się opakowaniem. Przyjęło się, że szynki owinięte sznurkiem to tradycyjne, wysokojakościowe wyroby, podczas gdy można do nich dodać solankę stosunku 3:2. Kupowanie szynek konserwowych w osłonkach jest jeszcze bardziej ryzykowne, takie opakowanie umożliwia dodanie do wędliny wody w stosunku 1:1. Naturalne, tradycyjne wędliny bez dodatku chemii są często pakowane próżniowo w tzw. vacuum, co przedłuża ich trwałość. Lepiej jednak sugerować się składem niż opakowaniem wędliny.

Etykieta

Na etykiecie obowiązkowo powinny się znaleźć następujące informacje:

  • nazwa wyrobu i grupy wędlin, do której należy (wędzonka)
  • numer weterynaryjny zakładu przetwórstwa mięsnego
  • informacja o składzie – zawartość procentowa mięsa, dodatki
  • data przydatności wyrobu
  • informacja o producencie (nazwa zakładu, dane teleadresowe)

Jeśli szukasz szynki wysokiej jakości, koniecznie zwróć uwagę na procentową zawartość mięsa, która musi być wyraźnie określona w składzie wędliny.

Producenci i ceny

Kupując szynkę, podobnie jak każdą inną wędlinę, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na producenta. Oto kilka przykładów dużych, ogólnopolskich zakładów mięsnych, w których ofercie znajdziesz m.in. szynki:

  • Balcerzak
  • Indykpol
  • Krakus
  • Morliny
  • Sokołów
  • Unimięs
  • Viando
  • Tradycyjne Jadło

Na rynku jest też wiele regionalnych, tradycyjnych zakładów, które chwalą się tym, że produkują wędliny bez konserwantów:

  • Jasiołka
  • J.M. Spychalscy
  • Nowak
  • Sadełko
  • Smoliński
  • Tarczyński

Jeśli masz ochotę na tradycyjne, importowane z Włoch czy Hiszpanii, znajdziesz je w ekskluzywnych delikatesach lub internetowych sklepach (np. A.Blikle, Piotr i Paweł, Alma, vipdelikatesy.pl).

Koniecznie zwróć też uwagę na cenę, która jest w dużej mierze wyznacznikiem jakości. Nie oszukuj się – za 11 złotych za kilogram nie kupisz dobrej szynki, sama produkcja (sam surowiec!) kosztuje znacznie więcej. Dobra jakościowo szynka powinna kosztować przynajmniej 22-23 zł za kilo.

Podsumowanie

Wiesz już, od czego zależy jakość szynki? Poczekaj, przed zakupami odpowiemy jeszcze na pytania ze wstępu artykułu:

Szukasz szynki przyrządzanej tradycyjnie, czy zależy Ci na zwykłej, ale dobrej jakościowo?
Szynki przyrządzane naturalną metodą, czyli takie, które nie zawierają chemii, znajdziesz przede wszystkim w małych, regionalnych zakładach mięsnych, których odbiorcą jest klient doceniający tradycyjny smak wędliny. Pamiętaj, że taka szynka będzie droższa, zapłacisz za nią przynajmniej 35-45 zł za kilogram.

Jeśli szukasz dobrej, ale niedrogiej szynki parzonej, spójrz na cenę, która nie powinna być niższa niż 22-23 złote.

Chcesz kupić szynkę dietetyczną?
Wieprzowina jest dość kaloryczna, więc dobrym wyborem dla Ciebie jest szynka drobiowa. Delikatna w smaku, pasuje do wszystkich potraw, idealna na kanapki. Paradoksalnie, kaloryczność szynek obniża duża zawartość wody, tak więc – szynka z dużym dodatkiem białka sojowego lub błonnika jest bardziej dietetyczna. Chemii jednak nie polecamy nikomu.

Interesuje Cię zakup szynki włoskiej czy hiszpańskiej, ale nie wiesz, gdzie jej szukać?
Nie musisz kupować biletu na samolot, takie szynki z powodzeniem znajdziesz też w Polsce. Wystarczy, że przyjrzysz się ofercie niektórych sklepów internetowych i dobrych, stacjonarnych delikatesów. Oto przykłady: A.Blikle, Piotr i Paweł (wybrane delikatesy), Alma, vipdelikatesy.pl.

Życzymy dokonania słusznego wyboru i smacznego!

Jak kupować szynkę w pigułce: pobierz, wydrukuj i zabierz ze sobą na zakupy!

Strona 2 z 2
 
 
Średnia ocena: 6.05 Liczba ocen: 116
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (10)

  • Rozwiń

    2011-08-25 19:00 szynka (1)

    szynka kiepskiej jakości zawsze ma dziurki po nastrzykiwaniu wypełnione "żelem". Za dobrą szynkę trzeba zapłacić przynajmniej 30 zł za kg, chociaż i za tą cenę można dostać niejadalną wędlinę.
    ~wędliniarz 84.10.175.12
  • 2011-03-09 02:35 Prawda jest taka że dobrej szynki dziś w sklepach nie kupisz. Najlepiej robić samemu !

    Próbowałem wszystkiego, szynek powyżej 30 złotych za kilo i wszystko kicha. Nawet legendarny Krakus tak się popsuł że aż żal. Kiedyś nie było dookoła wcale galarety a dziś minium 1/4 puszki !
    Do tego często jest tak słona że nie idzie jeść.
    Dlatego samemu robić, kupić surowe mięso i samemu wędzić.
    ~Jordan 213.155.176.65
  • Rozwiń

    2010-11-24 08:42 RE: Komentarze (1)

    szkoda tylko że nie bardzo można obejrzeć etykiety za szybą. Pytanie jeszcze jak jest z wędzeniem naturalnym szynek. Podobno wędzenie uwalnia związki silnie rakotwórcze. Z kolei czy wędzenie chemiczne jest obojętne dla zdrowia?
    Ja osobiście nie schodzę poniżej ceny 30zł za kg i mam nadzieję ze w połączeniu z wyglądem szynki zabezpiecza mnie to przed syfem.
    ~szol 95.160.46.69
  • 2010-09-14 00:47 RE: Komentarze

    Ja polecam sieć sklepów Delikatesy Mięsne Frykando można u nich dostać bez zamawiania
    wyroby pochodzące od regionalnych i uczciwych producentów wytwarzane wg.domowych receptur

    a co do tego że szynka jest nastrzyknięta to sami popsuliśmy rynek chcąc kupować szynkę w cenie poniżej 20.00 zł i wzwyż ,takie babcie (nie ubliżając) wolą szynkę "soczystą" w cenie 10 -12 zł. za kilogram .Wiem że w Polsce jest ciężko z zarobkami a co dopiero z emeryturami ale nie zapominajmy że szynka jako wyrób z całych mięśni szynki i mięs wyższych klas były u nas luksusem nie biorąc pod uwagę dostępności ale i również cenę
    Cieszmy się że kupimy "szynkę" z łopatki a nie mielone mięso z wkładką całych mięśni nastrzykniętych nie wiadomo czym i zagęszczonych soją w najlepszym wypadku
    ~Lubię dobrze zjeść a to kosztuje 83.13.161.182
  • Rozwiń

    2010-08-25 16:01 RE: Komentarze (2)

    Świetny tekst. Jestem pod wrażeniem znajomości tematu i wnikliwości autora.
    Ika