Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować maszynkę do mielenia? Strona 1 z 2

2010-10-12, Ostatnia aktualizacja: 2012-01-31

Masz ochotę na kotlety mielone albo placki ziemniaczane? Leci Ci ślinka na samą myśl o pysznym owocowym musie albo delikatnym serniku? Potrzebna Ci maszynka do mielenia. Nowoczesne modele potrafią nie tylko mielić, ale też szatkować, wyciskać sok i formować ciasteczka. Czy wiesz, jakie sitka i nasadki są Ci potrzebne?

Odciski na dłoniach i obolałe nadgarstki spowodowane mozolnym kręceniem korbką, to najgorsi wrogowie użytkowników starych, manualnych maszynek do mielenia. Dziś o odciskach można powoli zapomnieć, ponieważ ręczne maszynki odchodzą do lamusa. Zastępują je maszynki elektryczne, które oprócz zautomatyzowanej obsługi, posiadają szereg innych funkcji. Jakich? Tego dowiesz się z naszego poradnika.

Rodzaje
 

Maszynka ręczna Maszynka elektryczna
Maszynka do mięsa, Lurch Maszynka Zelmer MM100
Maszynka Lurch
Maszynka Zelmer MM100

 

Maszynki ręczne

Pierwsza maszynka ręczna została wynaleziona jeszcze w wieku XIX przez Niemca Karla Draisa, tak więc to przydatne urządzenie liczy sobie ponad 100 lat, chociaż ostatnio traci na popularności i można się spodziewać, że niedługo zniknie z oferty. Zasada jej działania jest prosta – za mielenie odpowiada specjalna ślimacznica, która w przypadku maszynki ręcznej jest napędzana mechanicznie, dzięki kręceniu specjalna korbką. Plusem takiego modelu maszynki do mielenia jest to, że jest ekonomiczna (oszczędność prądu), minusem konieczność użycia siły (dla niektórych może to być bardzo męczące).

Maszynki elektryczne

Maszynki elektryczne różnią się od ręcznych tym, że ślimacznica, która stanowi główny element ich mechanizmu, nie jest napędzana mechanicznie, ale przez specjalny silnik z przekładniami. Dla Ciebie, użytkownika, ma to duże znaczenie. Mielenie za pomocą maszynek elektrycznych nie wymaga użycia siły, co najwyżej – odrobiny nadzoru. Poza tym, żeby zachęcić klientów do zakupu, producenci proponują szereg dodatkowych końcówek umożliwiających szatkowanie, wyciskanie soku, kręcenie makaronu i robienie kiełbasy. Maszynki elektryczne sprzedaje się też jako część zaawansowanych robotów kuchennych.

W tabeli znajdziesz krótkie zestawienie wad i zalet maszynek ręcznych i elektrycznych:

- Maszynki ręczne Maszynki elektryczne
Zalety nie zużywają prądu nie wymagają użycia siły,
są wyposażone w różne dodatkowe końcówki
i funkcje
Wady ich mocowanie może zniszczyć blat,
wymagają użycia siły
zużywają prąd,
trudno je czyścić

Wilk do mięsa? To nie termin zoologiczny, tylko przemysłowy. Takim mianem określa się maszynki przeznaczone do gastronomii. Są dużo większe niż te, których używa się w domu, czasem zajmują nawet do 20 metrów kwadratowych!

Moc

Moc elektrycznych maszynek do mielenia waha się pomiędzy 250 W (np. Clatronic FW 2398) a 2000 W (Kenwood MG700).

Im większa moc maszynki, tym dłużej może ona pracować bez przegrzania. Ponieważ maszynki używa się często do mielenia trudnego do rozdrobnienia twardego mięsa, jej moc nie powinna być mniejsza niż 500 W.

Koszt używania maszynki, nawet przy wysokim zużyciu energii, jest niewielki:

Moc maszynki do mielenia Tygodniowy czas pracy (pozwala na zmielenie ok. 5-7 kg produktów) Miesięczny czas pracy Miesięczne zużycie energii Koszt energii
(1 kWh = 0,66 zł)
0,5 kW (500 W) 5 min = 0,08 h 20 min = 0,33 h 0,165 kWh 0,10 zł
1,5 kW (1500 W) 5 min = 0,08 h 20 min = 0,33 h 0,495 kWh 0,74 zł

Nie obawiaj się też różnicy między kosztem zużycia prądu maszynek o mocy 500 W i 1500 W. Pamiętaj, że im większa moc urządzenia, tym szybciej będzie ono mielić.

Maszynka do mielenia o mocy 500 W Maszynka do mielenia o mocy 1500 W
moc 500 W, Zelmer 686 moc 1500 W,Braun Triumph G300
Zelmer 686 Braun Triumph G300

Wydajność

Kolejnym istotnym parametrem elektrycznych maszynek do mielenia jest wydajność, czyli ilość składników, jaką urządzenie jest w stanie zmielić podczas minuty.

W tabeli znajdziesz wydajność przykładowych modeli:

Model Moc Wydajność
Bosch MFW1501 450 W 1,5 kg/min
Zelmer Diana 886.5 550 W 1,2 kg/min
Braun Champion
450 W 1,5 kg/min
Kenwood MG700 2000 W 3 kg/min


Jak widzisz, maszynki są w stanie zmielić przez minutę od 1,2 do 3 kilogramów składników. To sporo. Mielenie takiej samej ilości w maszynce ręcznej zajmuje dużo więcej czasu.

Wykonanie


Materiał

Solidna maszynka to taka, która jest wykonana z dobrego jakościowo materiału.
Pierwsza rzecz, na jaką musisz zwrócić uwagę to obudowa. Może być wykonana z:

  • aluminium
  • żeliwa
  • stali
  • plastiku

Do produkcji maszynek ręcznych używa się najczęściej stali, czasami żeliwnych odlewów, bardzo rzadko – plastiku. Stal i żeliwo to bardzo trwałe materiały. Najlepiej wybrać model wykonany ze stali nierdzewnej, to gwarancja trwałości urządzenia. Jeśli decydujesz się na maszynkę z obudową żeliwną, sprawdź, czy jest pokryty jakąś warstwa ochronną, np. chromem lub cyną.

Gastroback Design Mincer
Gastroback Design Mincer
Obudowy maszynek elektrycznych są zazwyczaj wykonywane z materiałów mniej odpornych na zniszczenie, czyli tworzyw sztucznych. Wynika to z faktu, że takie maszynki są generalnie ciężkie, a lekka (plastikowa lub aluminiowa) obudowa sprawia, że można je bez problemu podnieść. W przypadku maszynek elektrycznych, wytrzymałość obudowy ma mniejsze znaczenie (liczy się jakość elementów odpowiedzialnych za mielenie). Bardziej wymagający użytkownicy mogą wybrać maszynki elektryczne produkowane ze stali (ma je w swojej ofercie m.in. Gastroback).

Nie warto kupować maszynek ręcznych wykonanych z plastiku. Pamiętaj, że maszynki tego typu muszą być szczególnie odporne – żeby pracować, wymagają użycia Twojej siły, więc ich obudowa musi być wytrzymała.

Kolejnym elementem, na jaki musisz zwrócić uwagę, jest korpus, czyli część maszynki, która służy do mielenia. Składa się na niego gardziel (do niego wkłada się produkt do zmielenia) i podajnik (z niego otrzymujesz zmielony produkt). Odporność korpusu ma jeszcze większe znaczenie niż odporność obudowy. Dlatego tak ważne jest, żeby był wykonany ze stali albo metalu (stal jest trwalsza).

Ważna jest też jakość sitek i noży. Są to elementy, które będziesz najczęściej myć, dlatego tak istotne jest, żeby były wykonane z materiału odpornego na rdzę i zniszczenia mechaniczne. Sitka i noże najwyższej jakości są zrobione z nierdzewnej stali. Czyszczenie maszynek elektrycznych może być problematyczne ze względu na delikatny mechanizm.

Sprawdź, czy wybrany przez Ciebie model umożliwia mycie poszczególnych elementów w zmywarce.

Stabilność

To, w jaki sposób maszynka jest mocowana do stołu, ma szczególne znaczenie w przypadku modeli ręcznych. Kręcenie korbką niestabilnej maszynki skutecznie uniemożliwi mielenie. Dlatego właśnie modele ręczne są wyposażone w specjalny system umożliwiający przykręcenie do blatu. Maszynki wysokiej jakości, z dobrym mocowaniem, nie powinny się ruszać podczas kręcenia korbką.

Nie kupuj maszynek ręcznych przyklejanych do stołu ani takich, które mają plastikowy zacisk. Nie będą stabilne.
Jeśli chcesz kupić maszynkę ręczną, pomyśl, czy będziesz mieć miejsce, w którym można ją przymocować. Pamiętaj, że mocowanie (zacisk i śruba) może zniszczyć blat.

Strona 1 z 2
 
 
Średnia ocena: 7.26 Liczba ocen: 39
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (8)

  • 2013-09-07 14:27 RE: Komentarze

    Ludzie! Wszystkie te Wasze komentarze są kompletnie bezużyteczne! Pomyślcie trochę zanim wyślecie opinię i PODAJCIE NAZWĘ modelu, który tak zachwalacie! To że "maszynka do mięsa- wielofunkcyjne urządzenie jest bardzo przydatne w kuchni to ja sama wiem!
    ~Justyna 89.65.30.113
  • 2012-01-22 22:54 Maszyneria

    Maszynka do mielenia mięsa- wielofunkcyjne urządzenie, które jest bardzo przydatne w kuchni. Pozwala przygotować w odpowiedni sposób nie tylko mięso, ale i warzywa, ser, mak, kapustę, czy grzyby. Zakup maszynki do mięsa przemyślany a zakup trafiony, kupiłam urządzenie, które w pełni wykorzystuję w domu.
    ~Anka 77.254.122.251
  • 2012-01-19 20:55 Sapir

    Ja dostałam w prezencie i spisuje się bardzo dobrze. W święta przeszła chrzest - 5 kg kiełbasy powstało szybko i sprawnie. Ma odpowiednią moc, ładny wygląd, 3 rodzaje sitek zmielą wszystko. Polecam bardzo
    ~Galwin 213.238.127.178
  • 2012-01-11 18:32 Maszynka do mielenia

    Bardzo sprawna maszynka do mielenia, nie rozrywa, ani nie szarpie mięsa czy warzyw lecz ładnie równo rozdrabnia. Polecam szczególnie ze względu na solidne wykonanie, łatwość obsługi oraz możliwość szybkiego wyczyszczenia.
    ~Ewelina 87.207.204.122
  • 2012-01-04 17:12 Do mielenia

    Jeden z prezentów ślubnych, który się naprawdę przydał. Maszynka mieli mięso i inne produkty szybko i ładnie, tzn. nie wypluwa niezmielonych kawałków. Myje się ją jak każdą inną. Kabel odpowiedniej długości. Elektryczna jest znacznie wygodniejsza, od ręcznej :D
    ~Queen 87.207.204.122
  • 2011-11-28 21:38 RE: Komentarze

    :O Patrzeć na zużycie energii maszynki do mielenia mięsa :O
    To już jest szczyt, szczytów pazerności i oszczędzania. :O
    ~... 83.25.114.85
  • 2010-10-16 20:13 RE: Komentarze

    Ja mam maszynkę Braun Triumph i jestem zadowolony. maszynki ręczne to przezytek;)
    ~pw 87.206.147.246