Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować miód? Strona 1 z 2

2011-07-26, Ostatnia aktualizacja: 2011-11-14

Więcej na ten temat

Miód to popularny dodatek do herbaty z cytryną, chleb z miodem to dla wielu ulubione śniadanie, a liczne przepisy kulinarne i to nie tylko na ciasta, zawierają miód na liście składników. Warto wiedzieć, jak wybrać ten prawdziwy, niepodrobiony i jakiego smaku spodziewać się po miodzie danego rodzaju. Czy wiesz, co to jest patoka, a co to jest krupiec?

Miód, wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego lub spadzi i magazynowany przez nie w plastrach jako pokarm, jest synonimem produktu zdrowego, bogatego w substancje odżywcze i mającego dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Polecany jest jako dużo zdrowszy zamiennik cukru. Amatorzy miodu często zastanawiają się, który miód jest lepszy i bardziej wartościowy. Sporo kontrowersji narosło też wokół miodu o konsystencji stałej, który często, niesłusznie, postrzegany jest jako będący gorszej jakości od miodu płynnego.
W niniejszym poradniku postaramy się przybliżyć Ci ten słodki temat i rozwiać wątpliwości związane z wyborem miodu. Podpowiemy też, jak sprawdzić czy miód jest naturalny i czy pochodzi z polskich pasiek.

Płynny czy stały?

Zanim przejdziemy do omawiania rodzajów miodu, warto rozstrzygnąć kwestię, który miód jest lepszy – płynny czy stały. Niektórzy konsumenci uważają, że najlepszy miód naturalny to tylko i wyłącznie miód w stanie płynnym, w języku pszczelarzy zwany patoką, a ten w stanie stałym, skrystalizowany, w języku pszczelarzy zwany krupcem, jest gorszej jakości, przeterminowany, albo, co gorsza, podrabiany.

Nic bardziej mylnego. Krystalizacja to naturalny proces, który zachodzi w każdym naturalnym miodzie. To, czy miód krystalizuje szybciej czy wolniej od momentu wyprodukowania go, zależy od stosunku zawartych w nim cukrów prostych, glukozy i fruktozy. Im więcej miód zawiera glukozy, a mniej fruktozy, tym szybciej będzie krystalizował. Szybko krystalizującym miodem jest np. miód rzepakowy. Jeśli zaś glukozy jest mniej, a w miodzie dominuje drugi cukier – fruktoza, wówczas dłużej pozostaje on płynny, jak np. miód akacjowy. Wolniej też ulegnie krystalizacji miód jeszcze nieotwierany, przechowywany w szczelnie zakręconym słoiku.

Proces krystalizacji można odwrócić, podgrzewając miód. Pamiętaj jednak, by nie umieszczać słoika w zbyt gorącej wodzie, bo nadmiernie podgrzany miód straci swe cenne właściwości. Najlepsza temperatura do tego, by zmienić miód z krupca z powrotem w patokę to ok. 40 stopni Celsjusza.Miód wielokwiatowy kremowany Sądecki Bartnik
Miód wielokwiatowy kremowany
Sądecki Bartnik

Czy wiesz, że … niektórzy producenci mają w swej ofercie tzw. miód kremowany? Podczas krystalizacji miód jest mieszany, dzięki czemu kryształy, które w nim powstają, są znacznie mniejsze i nie tak twarde, jak miodzie, który krystalizuje bez mieszania. Miód kremowany jest miękki, ma konsystencję masła i dobrze rozsmarowuje się na pieczywie.

Rodzaje

Podstawowy podział miodów to podział na te, które powstały z nektarów kwiatowych – miody nektarowe – oraz te wyprodukowane przez pszczoły ze spadzi – miody spadziowe. Mieszanki obu typów miodu to miody nektarowo-spadziowe.

Miody nektarowe

Nektar kwiatowy to składająca się cukrów prostych substancja wytwarzana przez specjalne gruczoły kwiatów, zwane miodnikami. Ma on za zadanie wabić owady zapylające, dla których słodki nektar to po prostu pokarm. Zbierając go, przy okazji zapylają kwiaty. Pszczoły zbierają nektar, a następnie przetwarzają go, wykorzystując enzymy i kwas mrówkowy zawarte w ślinie. W ten sposób powstaje miód.

W ramach miodów nektarowych wyróżnia się miody odmianowe i miód wielokwiatowy. Te pierwsze powstają z nektaru zebranego przez pszczoły z jednej rośliny miododajnej, podczas gdy wielokwiatowy, jak można się domyślić, to miód wytworzony z nektaru różnych roślin dostępnych wokół pasieki. W zależności od tego, z nektaru jakich kwiatów powstał dany miód, czyli, jak mówią pszczelarze, z jakiego pszczelego pożytku pochodzi, taką nazwę otrzymuje.

Miody otrzymane z różnych pożytków mają odmienne cechy, takie jak kolor, smak, aromat i szybkość krystalizacji. W poniższej tabeli zebraliśmy najpopularniejsze miody nektarowe wraz z charakterystycznymi dla każdego z nich cechami.

Rodzaj miodu nektarowego Kolor w stanie płynnym Kolor w stanie skrystalizowanym Smak i aromat Szybkość krystalizacji
Miody jasne
akacjowy bezbarwny, jasnosłomkowy, zielonkawy biały, słomkowy Bardzo słodki, nawet lekko mdły, o bardzo delikatnym aromacie kwiatu akacji bardzo wolno
lipowy żółty, zielonkawożółty biało-żółty, złocistożółty Ostry, gorzkawy, aromatyczny, intensywnie pachnie kwiatem lipy, może też mieć aromat mięty szybko
(w ciągu kilku tygodni)
rzepakowy jasnosłomkowy Biały, szarokremowy Bardzo słodki, o delikatnej woni kwitnącego rzepaku bardzo szybko
(w ciągu kilku dni)
Miody ciemne
gryczany jasnobrunatny o czerwonawym odcieniu ciemnobrunatny, prawie czarny wyrazisty, ostry w smaku, lekko piekący, pachnie kwiatem gryki wolno
(ok. 3 miesięcy)
wrzosowy ciemnobrunatny żółtopomarańczowy, żółtobrunatny gorzkawy, ostry, niezbyt słodki, intensywnie pachnie kwiatem wrzosu szybko
(przyjmuje postać galaretowatą)
wielokwiatowy
(w ramach tego miodu wyróżnia się tez miód leśny)
żółty, jasnokremowy lub ciemniejszy, herbaciany (w zależności od terminu zbioru) jasnobrązowy, jasnoszary smak uzależniony od tego, z nektaru jakich kwiatów powstał, ma charakterystyczny woskowy zapach szybko


Mniej popularne miody, dostępne niekoniecznie w masowej sprzedaży, raczej w małych pasiekach i sklepach internetowych, to:

  • bławatkowy
  • faceliowy
  • koniczynowy
  • malinowy
  • mniszkowy
  • nawłociowy
  • ogórecznikowy

 

Miód akacjowy Mazurskie Miody Miód lipowy Sądecki Bartnik Miód rzepakowy Królewskie Miody Miód gryczany CD Miód wrzosowy Leśny Dwór
Miód akacjowy Mazurskie Miody Miód lipowy Sądecki Bartnik Miód rzepakowy Królewskie Miody Miód gryczany CD Miód wrzosowy Leśny Dwór

 

Miody manuka

Miód Manuka
Miód manuka
Na polskim rynku dostępny jest również miód manuka, pozyskiwany z nektaru kwiatów krzewu manuka, rosnącego w Nowej Zelandii. Miód ten znany jest z wyjątkowych właściwości antybakteryjnych. Odznacza się on wysokim stężeniem pewnej działającej silnie bakteriobójczo substancji – methylglyoxalu, w skrócie MGO. Substancja ta została po raz pierwszy opisana przez profesora Thomasa Henle, naukowca z Politechniki w Dreźnie zajmującego się badaniem żywności.

W zależności od rodzaju miodu manuka, methylglyoxalu może być w nim mniej lub więcej, od 30 do 500 mg na kilogram miodu. Niektóre partie miodu mogą też wcale go nie zawierać. Dlatego miody te oznaczane są skrótami, informującymi o zawartości methylglyoxalu, np. MGO 30+, MGO 100+, MGO 500+. Liczba pozwala zorientować się, ile mg tej substancji jest w kilogramie danej odmiany miodu, np. MGO 100+ oznacza 100 mg MGO na kilogram produktu.

Miody manuka mają korzystny wpływ na układ pokarmowy (m.in. przy zakażeniu bakterią Helicobacter Pylori), poprawiają odporność organizmu, są również polecane przy problemach skórnych i trudno gojących się ranach (w formie okładów).

Miody spadziowe

Spadź to soki roślin iglastych i liściastych, przetworzone przez żywiące się sokami roślinnymi owady, na przykład mszyce. Owady te pobierają soki z komórek roślin, a ponieważ są one bardzo słodkie, owady nie są w stanie przyswoić wszystkich cukrów w nich zawartych. Nadmiar więc po prostu wydalają w postaci mniejszych i większych kropel osadzających się na igłach i liściach drzew. To właśnie spadź.
Miód spadziowy Sądecki Bartnik
Miód ze spadzi liściastej Huzar
Miód ze spadzi liściastej
Huzar


Pszczoły, dla których spadź jest, podobnie jak nektar, pokarmem, zbierają ją i przekształcają w miód.

Miód ze spadzi iglastej pozyskiwany jest z jodły, sosny i świerku. Jest zazwyczaj ciemnobrązowy, może mieć zabarwienie brązowo-zielonkawe. Charakteryzuje się żywicznym lub korzennym aromatem i nie jest zbyt słodki. Krystalizuje w ciągu kilku tygodniu od zebrania.

Miód ze spadzi liściastej produkowany jest przez pszczoły ze spadzi m.in. dębu, topoli, lipy i klonu. Jest jaśniejszy od iglastego, ma zabarwienie jasno-brązowe i ciemnożółte i często określany jest przez konsumentów jako mniej atrakcyjny w smaku od tego ze spadzi iglastej.

 

Miody z dodatkami

W niewielkich, ekologicznych i rodzinnych pasiekach możesz trafić na miody z dodatkami. Istnieją dwa rodzaje takich produktów.

Miody z produktami pszczelimi

Miody te zawierają naturalne produkty pszczele, takie jak propolis (kit pszczeli) i pierzga, a także pyłek kwiatowy. Dzięki zawartości witamin i mikroelementów wzbogacają one miód o dodatkowe wartości odżywcze.

Pyłek kwiatowy, którym żywią się pszczoły, jest niezwykle bogaty w witaminy z grupy B, w białko, ma w swym składzie też kwas pantotenowy i foliowy. Działa antybakteryjnie i regenerująco i wpływa korzystnie na odporność organizmu.

Propolis, czyli substancja służąca pszczołom do uszczelniania i dezynfekcji, powstaje z żywic roślinnych zbieranych przez te owady. Zawiera witaminy i olejki eteryczne i ma silne działanie bakteriobójcze.

Pierzga, czyli przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, wzbogacony pszczelimi enzymami służy tym owadom za pokarm. Pierzga jest witaminową bombą, w jej skład wchodzą też liczne pierwiastki, m.in. fosfor, potas, magnez, sód, żelazo, miedź, cynk, a także enzymy, białka, cukry i kwas mlekowy. Ma działanie antybakteryjne, odtruwające i odżywcze.

O leczniczym działaniu miodu czytaj też w artykule dodatkowym Miód na zdrowie.

Miody z ziołami i owocami

Miody te zawierają wyciągi z ziół, dodatek konfitur i soków owocowych oraz wyciągów roślinnych. Są to na przykład miody z sokiem malinowym, z konfiturą z aronii, z cynamonem, a nawet z melisą, pokrzywą czy czosnkiem. Producenci wskazują na dobroczynne, prozdrowotne działanie tych bogatych w witaminy mieszanek oraz na wyjątkowe walory smakowe, które warto wykorzystać w przepisach kulinarnych.

Miód z propolisem Sądecki Bartnik Miód z cynamonem z pasieki Pszczeli Dar Miód z sokiem malinowym Spiżarnia Miodowa
Miód z propolisem Sądecki Bartnik Miód z cynamonem z pasieki Pszczeli Dar Miód z sokiem malinowym Spiżarnia Miodowa
Strona 1 z 2
 
 
Średnia ocena: 8.75 Liczba ocen: 64
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (9)

  • 2014-03-21 14:55 RE: Tutaj umieszczaj komentarze do artykułu Jak kupować miód?

    Zawsze mi się wydawało, że ten skrystalizowany miód to ten , który jest dorabiany cukrem. Teraz dowiaduje się, że niekoniecznie. Zawsze staram się kupować naturalną żywność i raczej kiedy tylko się da pomijam sklepy i staram się kupować u rolników.
    http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/sprzedaz-towarow/212477,4,Madry-konsument-zywnosci-przed-szkoda.html
  • 2012-03-18 13:33 RE: Komentarze

    Bardzo fajny artykuł, zawiera wiele przydatnych porad. Sama staram się kupować miód bezpośrednio u producentów, jednak nie zawsze mam taką możliwość. Korzystam wtedy głównie ze sprawdzonych sklepów internetowych, sprzedających żywność ekologiczną. Co prawda upłynęło trochę czasu zanim znalazłam naprawdę rzetelnych sprzedawców, ale najważniejsze, że się udało. Wystarczyło poczytać trochę portali, blogów i artykułów. Na jednej z takich stron znalazłam informację odnośnie Targów Produktów Regionalnych "Regionalia", o ile pamiętam mają rozpocząć się 20 kwietnia w Warszawie. Generalnie mają dotyczyć żywności regionalnej, ale co ciekawe jeden sektor będzie poświęcony miodom, więc gdyby ktoś miał ochotę, czas i był zainteresowany tym tematem to myślę, że propozycja jest całkiem ciekawa. :)
    ~mrus 77.65.12.18
  • 2011-11-10 23:46 RE: Komentarze

    Najlepszy miód jaki jadłem to zakupiony w [wymoderowano z powodu naruszenia regulaminu] ,najlepszy spadziowy mają ,wielokwiatowe czy nektarowo-spadziowe tez pyszne. Polecam tych pszczelarzy bo naprawdę miód jest od nich bobmowy.
    ~dezymeusz 202.171.253.103
  • 2011-11-09 00:35 RE: Komentarze

    No właśnie - jak się człowiek wczyta w etykiety na miodzie, to się okazuje, że większość tych dostępnych w supermarketach to miody mieszane - z dodatkiem miodu importowanego z poda granic UE (z USA np. ?? w którym to kraju pszczoły zanikają/są sztucznie rozmnażane , jest stosowany powszechnie chów wsobny i coraz mocniejsze antybiotyki). I ja mam mieszane uczucia widząc taki produkt. Bo wydawałoby się, iż na razie Polska ze swoim zacofanym rolnictwem spokojnie może wyprodukować dla nas zdrowy, ekologiczny miód.

    Chętnie przeczytałabym coś o modnej w świecie (ekologicznej) hodowli pszczół na własny użytek: w przydomowych ogródkach w miastach, a nawet na dachach domów !
    ~gość124 193.238.180.152
  • 2011-08-09 21:34 RE: Komentarze

    świetne porady, niby każdy wie że najlepszy miód naturalny ale już rozpoznać prawdziwy, nie podrabiany miód nie jest łatwo. ostatnio miałam okazję posmakować nowozelandzkiego miodu manuka MGO, w smaku pyszny. jestem ciekawa jednak czy na prawdę jest taki silnie antybakteryjny.
    ~iwonka 193.138.241.200
  • Rozwiń

    2011-08-04 13:49 RE: Komentarze (2)

    Mmmmm polecam miód z cynamonem, miała okazję ostatnio posmakować, pychota!
    ~ww 84.10.175.12