Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować miód? Strona 2 z 2

2011-07-26, Ostatnia aktualizacja: 2011-11-14

Więcej na ten temat

Miody ekologiczne

Spożywcze produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością. Nie brakuje wśród nich miodów. Jeśli zależy Ci na kupnie miodu ekologicznego, musisz mieć świadomość, że aby pszczelarz mógł sprzedawać swoje wyroby jako ekologiczne nie wystarczy, że według niego jego pasieka leży w czystym, nieskażonym przemysłem regionie.

Aby określać pasiekę jako ekologiczną pszczelarz musi spełnić szereg wymogów. Jego pasieka musi między innymi znajdować się w miejscu, gdzie w promieniu trzech kilometrów od uli uprawy stanowiące pożytek pszczół prowadzone są metodami ekologicznymi lub jest to dzika roślinność.

Ekologiczny miód nektarowo-spadziowy
Ekologiczna Pasieka Jerzy Bańkowski
Właściciel pasieki, która spełnia wymogi, może ubiegać się o certyfikat rolnictwa ekologicznego, który przyznaje Ekogwarancja PTRE, jednostka akredytacyjna upoważniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do przyznawania certyfikatów produktom ekologicznym.

Jeśli więc zależy Ci na prawdziwym miodzie eko, sprawdź, czy producent otrzymał ten certyfikat. Pszczelarze często informują o jego posiadaniu na swoich stronach internetowych.

Czy wiesz, że niektóre miody regionalne objęte są unijną ochroną i zostały zarejestrowane w kategorii Chronione Oznaczenia Geograficzne?


Rzepakowy miód drahimski Pasieka Fujarskich
Taką rangę przyznano np. miodowi kurpiowskiemu. Tą nazwą mogą posługiwać się producenci, którzy uzyskali odpowiedni certyfikat, wytwarzają określony rodzaj miodu – nektarowy miód wielokwiatowy , a ich pasieki zlokalizowane są na Kurpiach. Podobnie rzecz ma się z miodem drahimskim. Pod tą nazwą pszczelarze mogą produkować pięć rodzajów miodu nektarowego – wrzosowy, gryczany, rzepakowy, lipowy i wielokwiatowy, a ich pasieki muszą być położone na terenie czterech określonych gmin na Pojezierzu Drawskim (Czaplinka, Wierzchowa, Barwic i Bornego Sulinowa oraz Nadleśnictwa Borne Sulinowo).

Czy miód na pewno jest naturalny?

Pytanie, które często nasuwa się konsumentom miodu, to czy aby na pewno miód, który kupili lub zamierzają kupić, jest w stu procentach naturalny, czyli, czy nie dodano do niego cukru.
Oczywiście, żaden producent nie przyzna się na etykiecie, że do naturalnego miodu dodał syropu cukrowego. Jednak, jak podaje Polski Związek Pszczelarski, można „na oko” ocenić autentyczność miodu, jeśli na etykiecie podano datę jego rozlewu. Jeśli po około trzech miesiącach od daty rozlewu miód wciąż pozostaje płynny, możesz podejrzewać, iż dodano do niego cukru, ponieważ miód każdego rodzaju powinien już w tym czasie skrystalizować.

Jeśli jednak daty rozlewu nie podano, można sprawdzić, czy miód jest prawdziwy już po jego nabyciu, przeprowadzając prosty test, do którego potrzebna będzie szklanka chłodnej wody. Wlewaj powoli miód do szklanki i obserwuj, jak zachowuje się w wodzie. Porównaj z zamieszczonymi poniżej zdjęciami.

Miód naturalny Miód z syropem cukrowym Syrop cukrowy

Miód naturalny

Naturalny miód wlewany do wody spływa równym strumieniem, nie ulega rozpuszczeniu natychmiast po wlaniu, układa się równomiernie na dnie szklanki, widać dokładnie granicę między miodem a wodą.

Miód z syropem cukrowym


Miód z dodatkiem syropu cukrowego nie spływa tak równym strumieniem, jak naturalny, szybko zaczyna się w wodzie rozpuszczać, nie układa się na dnie.

Syrop cukrowy

Czysty syrop cukrowy rozpuszcza się od razu po wlaniu do wody.

Źródło zdjęć: R. Krel: Value-added products from beekeeping i Pasieka Edmund Rostkowski

Etykieta

Na etykiecie miodu znajdziesz następujące informacje:

  • dane producenta,
  • datę przydatności do spożycia,
  • wartość energetyczną.

Niektórzy producenci umieszczają tam również datę rozlewu miodu, która, jak już wspomnieliśmy wyżej, umożliwia do pewnego stopnia ocenę autentyczności tego produktu.

Ważna informacja, którą powinien umieścić na etykiecie każdy producent, to potwierdzenie, że miód wytworzono zgodnie z normami opisanymi w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003. W rozporządzeniu tym, z treścią którego można zapoznać się na stronie Polskiego Związku Pszczelarstwa, określono, jaki produkt może być określany jako miód i pod taką nazwą sprzedawany.

Znawcy tematu zwracają uwagę na to, by czytając etykietę miodu sprawdzać, czy miód pochodzi z polskich pasiek, czy też wyprodukowano go z miodów pochodzących z krajów Unii Europejskiej i spoza UE. W tym drugim przypadku może bowiem zachodzić obawa, iż do produktu polskiego domieszano miodu z Chin, który jest tańszy, jednak odznacza się dużo gorszą jakością, może również zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje, np. antybiotyki.

Etykieta miodu z pasieki Tomasza Tondytko. Są na niej informacje, że jest to produkt polski, podano datę przydatności do spożycia oraz datę rozlewu. Jak widać na dole zdjęcia, miód jest już skrystalizowany.
Etykieta miodu z pasieki Tomasza Tondytko.
Są na niej informacje, że jest to produkt polski,
data przydatności do spożycia, data rozlewu.
Niektórzy producenci oznaczają źródło pochodzenia swoich miodów literami. Takie oznaczenie można znaleźć np. na wieczkach słoików firmy Mazurskie Miody, gdzie A oznacza miód w pełni polski, B to produkt z państw członkowskich UE, C – spoza UE, a D oznacza miód pochodzący z krajów UE i spoza niej.

Producenci i ceny

Na sklepowych półkach, tych stacjonarnych i tych internetowych, znajdziesz zarówno miody pochodzące od dużych producentów, jak i z małych rodzinnych pasiek. Firmy, których miody znajdziesz w większych sieciach handlowych to:

  • CD S.A.
  • Huzar
  • Leśny Dwór
  • Mazurskie Miody
  • Podravka (miody dostarczane są przez polską pasiekę)
  • PH Barć
  • Sądecki Bartnik

Pszczelarze oferujący swoje produkty w sprzedaży internetowej to m.in.:

  • EkoMiodek
  • Królewskie Miody
  • Miodowa Spiżarnia
  • Pasieka Dębowa

W polskich sklepach można tez kupić produkty marek zagranicznych:

  • Lune de Miel (firma francuska)
  • Bihophar (firma niemiecka)

Naturalny, wysokogatunkowy miód nie jest produktem tanim. Jego cena zależy przede wszystkim od odmiany. Z naszych obliczeń wynika, że najtańsze są miody wielokwiatowe (chociaż z wyłączeniem miodu leśnego), ich cena za kilogram wynosi średnio około 35 zł. Miód lipowy i gryczany kosztują około 40-45 zł za kg, a na najwyższej półce cenowej plasuje się miód ze spadzi iglastej (ok. 60 zł/kg) i miód wrzosowy (ok. 70 zł/kg).

W poniższej tabeli zebraliśmy kilka miodów różnych odmian w podobnych pojemnościowo słoikach wraz z ich średnimi cenami.

Miód Pojemność Cena
Miód wielokwiatowy Podravka
Miód wielokwiatowy Podravka
350 g Ok. 13 zł
 Miód gryczany CD
Miód gryczany CD
 370 g  Ok. 15 zł
Miód lipowy Miodowa Spiżarnia
Miód lipowy Miodowa Spiżarnia
400 g 15 zł
Miód akacjowy Królewskie Miody
Miód akacjowy Królewskie Miody
375 g 15 zł
Miód spadziowy Sądecki Bartnik
Miód spadziowy Sądecki Bartnik
400 g Ok. 20 zł
Miód wrzosowy Leśny Dwór
Miód wrzosowy Leśny Dwór
375 g Ok. 27 zł


Podsumowanie

Nie ma znaczenia, czy miód w słoiku jest w stanie płynnym, czy tez stałym, pod warunkiem, że jest to prawdziwy miód, nie dosładzany cukrem. Proces krystalizacji zachodzi w miodzie w sposób naturalny i nie wpływa negatywnie na wartości odżywcze i właściwości tego produktu.

Miody wyglądają, smakują i pachną inaczej w zależności od tego, z jakiego pożytku zostały pozyskane, czyli z nektaru jakich kwiatów lub jakiej spadzi pszczoły je wyprodukowały.

Kupując miód, uważnie przeczytaj etykietę. Dzięki informacjom na niej zawartym dowiesz się, czy produkt, który właśnie kupujesz, pochodzi z polskich pasiek, czy też zawiera domieszki miodów zagranicznych, a data rozlewu pozwoli Ci ocenić autentyczność miodu.

Życzymy Ci smacznego i słodkiego miodu :-)

Strona 2 z 2
 
 
Średnia ocena: 8.75 Liczba ocen: 64
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (9)

  • 2014-03-21 14:55 RE: Tutaj umieszczaj komentarze do artykułu Jak kupować miód?

    Zawsze mi się wydawało, że ten skrystalizowany miód to ten , który jest dorabiany cukrem. Teraz dowiaduje się, że niekoniecznie. Zawsze staram się kupować naturalną żywność i raczej kiedy tylko się da pomijam sklepy i staram się kupować u rolników.
    http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/sprzedaz-towarow/212477,4,Madry-konsument-zywnosci-przed-szkoda.html
  • 2012-03-18 13:33 RE: Komentarze

    Bardzo fajny artykuł, zawiera wiele przydatnych porad. Sama staram się kupować miód bezpośrednio u producentów, jednak nie zawsze mam taką możliwość. Korzystam wtedy głównie ze sprawdzonych sklepów internetowych, sprzedających żywność ekologiczną. Co prawda upłynęło trochę czasu zanim znalazłam naprawdę rzetelnych sprzedawców, ale najważniejsze, że się udało. Wystarczyło poczytać trochę portali, blogów i artykułów. Na jednej z takich stron znalazłam informację odnośnie Targów Produktów Regionalnych "Regionalia", o ile pamiętam mają rozpocząć się 20 kwietnia w Warszawie. Generalnie mają dotyczyć żywności regionalnej, ale co ciekawe jeden sektor będzie poświęcony miodom, więc gdyby ktoś miał ochotę, czas i był zainteresowany tym tematem to myślę, że propozycja jest całkiem ciekawa. :)
    ~mrus 77.65.12.18
  • 2011-11-10 23:46 RE: Komentarze

    Najlepszy miód jaki jadłem to zakupiony w [wymoderowano z powodu naruszenia regulaminu] ,najlepszy spadziowy mają ,wielokwiatowe czy nektarowo-spadziowe tez pyszne. Polecam tych pszczelarzy bo naprawdę miód jest od nich bobmowy.
    ~dezymeusz 202.171.253.103
  • 2011-11-09 00:35 RE: Komentarze

    No właśnie - jak się człowiek wczyta w etykiety na miodzie, to się okazuje, że większość tych dostępnych w supermarketach to miody mieszane - z dodatkiem miodu importowanego z poda granic UE (z USA np. ?? w którym to kraju pszczoły zanikają/są sztucznie rozmnażane , jest stosowany powszechnie chów wsobny i coraz mocniejsze antybiotyki). I ja mam mieszane uczucia widząc taki produkt. Bo wydawałoby się, iż na razie Polska ze swoim zacofanym rolnictwem spokojnie może wyprodukować dla nas zdrowy, ekologiczny miód.

    Chętnie przeczytałabym coś o modnej w świecie (ekologicznej) hodowli pszczół na własny użytek: w przydomowych ogródkach w miastach, a nawet na dachach domów !
    ~gość124 193.238.180.152
  • 2011-08-09 21:34 RE: Komentarze

    świetne porady, niby każdy wie że najlepszy miód naturalny ale już rozpoznać prawdziwy, nie podrabiany miód nie jest łatwo. ostatnio miałam okazję posmakować nowozelandzkiego miodu manuka MGO, w smaku pyszny. jestem ciekawa jednak czy na prawdę jest taki silnie antybakteryjny.
    ~iwonka 193.138.241.200
  • Rozwiń

    2011-08-04 13:49 RE: Komentarze (2)

    Mmmmm polecam miód z cynamonem, miała okazję ostatnio posmakować, pychota!
    ~ww 84.10.175.12