Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować termos? Strona 2 z 2

2011-11-23, Ostatnia aktualizacja: 2011-11-23

Budowa
 

Korek i nakrętka

Te pozornie nieistotne elementy mają kolosalne znaczenie i decydują w dużej mierze o szczelności termosu.

Korek może być:

  • manualny
  • automatyczny

Korek automatyczny, Lifeventure
Korek automatyczny, Lifeventure
Korek manualny to nic innego jak korek odkręcany, czyli tradycyjny. Nowością jest wygodny korek automatyczny, który otwiera się po naciśnięciu. Dla niezdecydowanych niektóre firmy, np. Esbit, proponują termosy z obydwoma rodzajami korków.

Wybierając korek, zwróć też uwagę na uszczelki. Dobre termosy są uszczelniane  nawet trzema uszczelkami.

Nakrętka-kubek, Galicja Dla Twojego Domu
Nakrętka-kubek,
Galicja Dla Twojego Domu
Nakrętka to dodatkowe zabezpieczenie termosu, które w przypadku klasycznych modeli spełnia jednocześnie rolę kubka. Wybierając termos, sprawdź, czy jest szczelna, zobacz też, czy łatwo ją odkręcić. Niektóre termosy są wyposażone w dodatkowy kubek, który znajduje się pod nakrętką, dzięki temu mogą z nich korzystać dwie osoby.

Nakrętka zabezpieczona pianką izolującą sprawi, że podczas picia płyn nie straci gwałtownie ciepła. Posiadają ją termosy renomowanej firmy Coleman.

Dobrym rozwiązaniem jest automatyczne zamykanie nakrętki. Zapobiega to nieuważnemu i niedokładnemu zakręcaniu, a w konsekwencji wylewaniu się płynu. Taką funkcję posiada termos Salewa Thermobottle.

Pozostałe elementy

Oprócz korka i nakrętki, możesz wybrać też wiele innych udogodnień budowy termosów. Zobacz przykłady:

dodatkowa komora – dzięki niej w tym samym termosie możesz trzymać np. kawę i herbatę i pić to, na co masz w danym momencie ochotę. Taką komorę ma między innymi termos klasyczny Sagaform Adventure. Dodatkowe komory (miski) to także cecha wielu termosów do żywności, czyli obiadowych. To dobre rozwiązanie, które pozwala na przenoszenie posiłków dla kilku osób jednocześnie, zapobiegając jednocześnie mieszaniu się składników.

Niektóre termosy obiadowe jednokomorowe posiadają przedziałkę, która w razie potrzeby umożliwia oddzielenie składników.

Termos z pompką, Cedor
Termos z pompką, Cedor
miska – miskę posiada większość termosów obiadowych. Zazwyczaj jest to nakrętka, która służy jednocześnie do jedzenia, ale miska może być też umieszczona pod nakrętką. Znajdziesz ją m.in. w termosach obiadowych firmy Stanley.

łyżeczka – może być dołączona do zestawu termosu obiadowego. Znajdziesz ją np. w modelach firmy Galicja Dla Twojego Domu.

pompka – w pompkę wyposaża się termosy, które służą do utrzymywania temperatury płynów podczas spotkań, konferencji. Jeśli szukasz takiego właśnie termosu, możesz go znaleźć np. w ofercie firmy Ambition.

rączka, uchwyt, pasek transportowy – to przydatne elementy, które zapobiegają wyślizgnięciu się termosu z dłoni, ułatwiają jego przenoszenie. Pasek transportowy jest zazwyczaj odczepiany, tak jak w modelach firmy LaPLAYA. Rączkę posiada między innymi termos obiadowy Bento.

duży otwór wlewowy – to cecha dobrych termosów obiadowych. O ile w przypadku płynów wielkość otworu wlewowego ma mniejsze znaczenie (można zastosować lejek), o tyle w przypadku termosów obiadowych jest bardzo istotna. Duży otwór sprawia, że w termosie można umieścić także większe składniki. Posiada go m.in. termos Alladin Heat & Go.

Wiele termosów nadaje się do podgrzewania w mikrofalówce i mycia w zmywarce. Pamiętaj jednak, że nie dotyczy to wszystkich modeli, dlatego jeśli zależy Ci na tych opcjach, koniecznie sprawdź etykietę lub opis techniczny.

Parametry

Najważniejsze parametrami, które musisz sprawdzić przez zakupem termosu, to:

  • pojemność
  • czas utrzymania temperatury

Termos obiadowy, Tadar Poland, pojemność 2300 l
Termos obiadowy, Tadar Poland,
pojemność 2300 l
Jeśli chodzi o pojemność, wybór należy do Ciebie, jednak warto wiedzieć, że w ofercie są termosy klasyczne o pojemności od 0,3 l do 3 l i termosy obiadowe o pojemności od 0,5 l do nawet 5 l.

Przed wyborem weź pod uwagę, ile osób będzie pić z termosu, jak długo będziesz go potrzebować. Duże, pojemne termosy nadają się na dłuższe wyprawy, pozwalają napić się czy najeść wielu osobom, ale pamiętaj, że sporo ważą, są nieporęczne. Nie kieruj się zasadą: im bardziej pojemny termos, tym lepiej.

Najważniejszym parametrem termosów jest czas utrzymania temperatury. Niestety, niełatwo ją dokładnie sprawdzić. Mimo iż producenci bardzo często podają ten parametr, wiadomo, że jest on orientacyjny. Zazwyczaj podaje się górną granicę (np. termos utrzymuje temp. płynu do 24 h) albo niedokładne dane (np. termos utrzymuje temperaturę przez wiele godzin).

Dlatego przed zakupem, warto wiedzieć, że:

  • Najlepsze termosy klasyczne trzymają ciepłą temperaturę płynów do 20 h.
  • W większości termosów ze średniej i wyższej półki temperatura płynów spada w ciągu doby o 50-60 proc.
  • Tańsze termosy tracą ciepło już po 5-7 godzinach.
  • Termosy obiadowe utrzymują ciepło obiadów przez 4-6 godzin.
  • Termosy utrzymują zimno około 2-3 razy dłużej niż ciepło!

Pamiętaj, że długość utrzymywania temperatury zależy do temperatury otoczenia. Przy ekstremalnie niskich i ekstremalnie wysokich temperaturach czas trzymania ciepła przez termos będzie z całą pewnością niższy.

Jaki dla kogo?

Wybierając termos, trzeba wziąć pod uwagę to, do czego i gdzie będzie się go używać. Tabela pomoże Ci w zakupie:

Potrzebujesz termosu…   Jaki wybrać?
turystycznego (na dłuższe wyprawy) Termosy turystyczne stanowią ogromną podgrupę termosów klasycznych. Dobry termos tego typu powinien być lekki i wytrzymały (wykonany ze stali), pojemny (m.in. 0,7 l), co przydaje się przy dłuższych wędrówkach, szczelny. Pomagają różne ułatwiające obsługę rozwiązania, np. automatyczny korek czy nakrętka. Powinien długo utrzymywać temperaturę.
na krótsze wyjścia Krótsze wyjścia, np. spacer, nie wymagają ogromnej inwestycji. Lepiej kupić tańszy termos z przyzwoitymi parametrami, trzymający ciepło do 8-12 h. Jeśli z termosu będzie korzystać więcej niż jedna osoba, wybierz taki, który ma dodatkowy kubek w zestawie. Możesz też pomyśleć o termosie z przegródką, do której każdy będzie mógł wlać swój ulubiony napój.
na zimę (odpornego na niskie temperatury) W takim razie potrzebny Ci termos z wyższej półki, z dobrymi parametrami trzymania ciepła. Pamiętaj, że dobry termos utrzyma wysoką temperaturę nawet do 20 godzin. Za termos na zimę zapłacisz min. 100 złotych, ale wydatek na pewno się opłaci. Warto dodatkowo kupić specjalny pokrowiec izolowany pianką, co sprawi, że utrzyma temperaturę jeszcze dłużej (niektóre termosy mają taki pokrowiec w zestawie).
na lato (utrzymującego zimno)

W takim wypadku niepotrzebny Ci bardzo drogi termos. Nawet najtańszy model utrzyma zimno lodów czy napojów przez kilka lub kilkanaście godzin. Pamiętaj, że im większy upał, tym czas utrzymywania zimna będzie mniejszy.

do przenoszenia obiadów dla kilku osób W takim razie koniecznie wybierz model obiadowy, do przechowywania żywności, który składa się z co najmniej 2-3 misek, albo posiada dodatkową przegrodę. Oferta jest spora, także na pewno znajdziesz coś dla siebie. Największe termosy obiadowe mają pojemność około 5 litrów, składają się nawet  z 4 misek.
do utrzymywania ciepła napojów na spotkaniach/konferencjach

W takim razie potrzebny Ci termos z pompką, która umożliwi szybkie i sprawne wlewanie ciepłych płynów do filiżanek lub kubków.

dla dziecka Termosy dla dzieci to kolejna duża grupa, dodajmy: bardzo kolorowa. Obejmuje zarówno termosy do przenoszenia płynów dla najmłodszych (powinny być niewielkie, lekkie, zautomatyzowane, z antypoślizgową obudową) i termosy do obiadków dla małych dzieci (powinny być małe, z szerokim otworem wlewowym). Wszelkie akcesoria: łyżeczka, miska, kubek są w tym wypadku bardzo przydatne. Kolorowe wzory, aplikacje pomagają zainteresować dziecko jedzeniem i piciem.


Producenci i ceny

Jeśli szukasz termosu z wyższej i średniej półki (koszt od 80 do 400 złotych), sprawdź ofertę firm:

  • Bodum
  • Bohmann
  • Coleman
  • Fjord Nansen
  • Salewa
  • Stelton
  • Tatonka
  • Termite

Termosów z niższej półki cenowej (do 80 złotych) szukaj u producentów:

  • Berghoff
  • Bergner
  • Esbit
  • LaPlaya
  • Lifeventure
  • Primus
  • Sagaform

Termosów obiadowych szukaj w ofercie:

  • Alladin
  • Bergner
  • Esbit
  • Galicja dla Twojego Domu
  • Sagaform
  • Stanley
  • Tadar

Jeśli chodzi o ceny, przedział wynosi od 15 do nawet 500 złotych. Najtańsze termosy to modele z tworzywa sztucznego ze szklanymi ściankami wewnętrznymi. Najdroższe: produkty renomowanych firm lub designerskie. Prawda jest taka, że już za 90-100 złotych można kupić termos klasyczny i obiadowy przyzwoitej jakości, dlatego przed wydaniem kilkuset złotych lepiej dwa razy się zastanowić.

Podsumowanie

Kupując termos, dobrze przemyśl swoje potrzeby. Jeśli potrzebujesz naprawdę odpornego na niskie temperatury modelu, wydasz na niego więcej, przynajmniej 90 złotych, ale jeśli nie zależy Ci na trzymaniu temperatury przez kilkanaście godzin, nie przepłacaj.

Pamiętaj, żeby sprawdzić szczelność nakrętki i korka. Zobacz, jakie dodatkowe elementy posiada kupowany przez Ciebie termos. Nie wybieraj dodatkowych kubków, misek, łyżeczek, jeśli nie będziesz z nich korzystać. Pamiętaj, że modele wyposażone w dużą ilość akcesoriów, kosztują więcej.

Życzymy Ci termosu, który utrzyma temperaturę tak długo, jak potrzebujesz.

Strona 2 z 2
 
 
Średnia ocena: 7.56 Liczba ocen: 20
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (5)

  • 2013-05-06 23:57 RE: Komentarze

    Dodatkowo zalecam formatowanie termosów przed użyciem - termos należy napełnić gorącą wodą, zamknąć i pozostawić na ok 4 min.
    ~MagdalenaJJ 5.184.92.68
  • 2013-05-06 23:47 RE: Komentarze

    Ja mam w swojej kolekcji trzy termosy obiadowe:.
    1) firmy Valira 1L użytkuję już jakieś 2 lata. - ok 130 zł (nie pamiętam za dobrze ceny)
    Plusy: długo trzyma ciepło. Używam go głównie do zup. Zupa podgrzana o 7 rano jest o 13 jeszcze lekko gorąca, a ok 15 wciąż ciepła. Na pograniczu plusa i minusa jest plastikowy pojemniczek, który umieszcza się w środku na górze termosu. Plus jest taki, że można umieścić w nim makaron lub ryż, które zachowają ciepło, a nie rozgotują się. Minus jest taki, że pojemnik od ciepła łapie kolor potraw i nie można go domyć. Pachnie też trochę dziwnie, nie wpływa to na szczęście na zapach dania.
    Minusy: Zakrętka zasysa się i bardzo trudno go otworzyć. Na zakrętce jest taki pasek materiałowy do noszenia, który urwał się, bo był pomocny przy otwieraniu termosu.
    2) Esbit 0,70 L - 94 zł
    Plusy: Mam go około 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. W zakrętce jest taki guzik ułatwiający otwieranie termosu - dla mnie mega zaleta. Termosu używam głównie do mojej kochanej kaszy jaglanej, którą jem przed południem, więc wiem jedynie, że od godziny 7 do 12 termos utrzymuje ciepło. Dalej nie sprawdziłam. Na plus jest również wygląd - czarna matowa obudowa.
    3) Cook n Co 0,50 L - 50 zł
    Ten termos również użytkuję od 2 miesięcy.
    Plusy: ergonomiczna budowa
    Minusy: nie trzyma za bardzo ciepła. Przenoszę w nim głównie ryż z warzywami, więc od 7 rano do 12 ledwo utrzymuje ciepło. Jedzenie jest letnie, a ja lubię bardzo ciepłe w porywach do gorącego.

    Mogę dodatkowo ocenić termosy na napoje:
    1) Termos Laken 1L - w praktyce korzystałam do 15 godzin i herbata była nadal gorąca. Po zakupie wykonałam test (ale to było wieki temu) - termos zostawiłam na balkonie zimą i i z tego co pamiętam ciepło utrzymał jakąś dobę.
    2) Kubek termiczny Bergner 380 ml - ciepło trzyma jakoś do 2 godzin, nie dłużej.
    ~MagdalenaJJ 5.184.92.68
  • 2012-06-01 10:22 RE: Komentarze

    Wśród termosów z wyższej półki nie widzę Stanleya? Nie wiem czemu? Sam miałem (i mam do tej pory) Salewę a póżniej zakupiłem Stanelya Outdor 1,1 litra. Termos wygląda topornie, przypomina nabój do działa, był tez koszmarnie drogi, ale poza tym rewelacja. Prosta konstrukcja i niewiarygodna wytrzymałość - nie wiem czy jakikolwiek inny markowy termos wytrzymałby tyle upadków i przygniecień których przysporzyłem Stanleyowi. Wszystko to bez wpływu na zachowanie podstawowej funkcji. tj. dluuuuugiegooooooo utrzymywania ciepła.
    ~Brandnew 192.101.252.103
  • 2011-12-16 09:33 RE: Komentarze

    Właśnie szukam termosu obiadowego (brak mikrofali w pracy i kanapkowstręt), więc dzięki za wiadomości. Sprawdzę, czy podane tu informacje są przydatne.
    Ika