Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować garnek? Strona 1 z 3

2012-01-20, Ostatnia aktualizacja: 2012-01-27

Przeczytaj również

Jeśli masz jeszcze w domu garnki sprzed kilkudziesięciu lat, które pamiętają produkty wystane w kolejkach peerelowskich sklepów, pora je wymienić. Nowe technologie naczyń sprawiają, że jakość potraw jest dużo lepsza, a Ty masz szansę jeść zdrowiej i smaczniej. Koniecznie dowiedz się, jak i co wybrać!

Rodzaje


Garnek klasyczny

Klasyczny garnek to taki, który służy przede wszystkim do gotowania i duszenia na kuchenkach gazowych i elektrycznych. Nie zawsze jest wykonany z żaroodpornego materiału, natomiast powinien dobrze przewodzić i rozprowadzać ciepło. Obowiązkowo musi posiadać dwie rączki, najczęściej ma także pokrywę. Jego jakość zależy od tego, z czego jest wyprodukowany, jaką powłoką jest pokryty i jak grube jest jego dno.

Rondel

To specjalny garnek najczęściej z jedną, długą rączką, zazwyczaj mniejszy gabarytowo niż klasyczny odpowiednik. Służy do gotowania sosów, podgrzewania mleka, smażenia. Większość rondli posiada pokrywkę.

Garnek do gotowania na parze

To specjalny garnek służący do przygotowywania składników parze. Modeli jest wiele: od takich, które posiadają po prostu wyjmowane sito, po takie, się z kilku pięter przedzielonych wkładką z dziurkami. Większe, piętrowe modele umożliwiają gotowanie wielu składników jednocześnie.

Szybkowar

Jak sama nazwa wskazuje, jest to naczynie służące do szybkiego gotowania. Wszystko dzięki szczelnej, umocnionej uszczelkami pokrywie, która sprawia, że w naczyniu powstaje nadciśnienie w wysokości 1 atmosfery. W takich warunkach składniki gotują się dużo szybciej. To bardzo wygodne naczynie, szczególnie, jeśli chce się szybko przygotować zupę, udusić mięso, rybę. Szybkowary wykonuje się przeważnie ze stali i aluminium. Nowoczesne modele mają wiele dodatkowych funkcji i możliwość regulacji, ustawienia poziomów gotowania, mierzenie temperatury.

Garnki specjalistyczne

W ofercie producentów można znaleźć wiele garnków specjalistycznych, przystosowanych swoim kształtem i budową do składnika, jaki zamierza się gotować. Warto zastanowić się nad zakupem takiego urządzenia, jeśli często używa się garnka do gotowania jednej potrawy lub składnika. Można wybrać garnek do makaronu, mleka, szparagów, a nawet na marokańską potrawę – tagine.

Niektóre garnki posiadają kilka wkładek, np. do gotowania na parze, do makaronu, dzięki temu są multifunkcyjne. Takie modele znajdziesz w ofercie firmy Le Creuset.

Garnek klasyczny Rondel Garnek do gotowania na parze
  Elo-Pol Elo Rubicast, klasyczny   Rondel Fissler snack set, rondel   Garnek do gotowania na parze, Emalia Olkusz
 Elo-Pol Elo Rubicast  Rondel Fissler snack set   Emalia Olkusz
Szybkowar Garnek do szparagów Garnek do tagine
  Szybkowar Silit Econtrol  Emalia Olkusz  Ikea stil
 Szybkowar Silit Econtrol  Emalia Olkusz Ikea stil
Strona 1 z 3
 
 
Średnia ocena: 7.66 Liczba ocen: 37
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (8)

  • Rozwiń

    2014-01-19 20:41 maskra kto to pisał ? (1)

    lecz sie autorze, wprowadzasz klientów w błąd, szklane naczynia działaja na indukcji ? stalowe nie reagują z kwaśnymi potrawami ? szkoda słów ale bzdury..
    ~Rubi 83.4.53.232
  • 2014-01-09 10:41 RE: RE: Komentarze

    TEFAL niby lepsze?? Chińskie badziewne gary za kupę kasy. A firma wypina się na to, że gary rdzewieją, pokrywki pękają. Nie polecam !!!
    ~Kovalski2 89.239.81.82
  • 2014-01-07 16:19 Co za bzdury!

    "wykonanych w 100% z ekologicznego, naturalnego żeliwa" - naturalne żeliwo to chyba wyłącznie w meteorytach może występować. Żeliwo wytapia się w zwykłej hucie, z rudy żelaza i nic tam nie ma naturalnego ani ekologicznego

    "Szkło bardzo równomiernie i szybko się nagrzewa" - szkło naprawdę bardzo powoli i nierównomierni nagrzewa się ze względu na swoją małe przewodnictwo cieplne. Samemu można to sprawdzić - spróbujcie rozgrzewać nad palnikiem gazowym pręcik szklany, końcówka w płomieniu zacznie się topić a końcówka trzymana w ręku nawet się nie rozgrzeje. Próbując zrobić to samo ze stalowym gwoździem - szybko się oparzymy, bo stal o wiele lepiej przewodzi ciepło.
    ~Jacek 84.38.210.90
  • Rozwiń

    2013-11-09 00:05 RE: Komentarze (1)

    BergHOFF - firma z Belgii, siedziba w Chinach ;) Grarnki na liście polecanych .... Brak słów
    ~Janek 88.156.82.185
  • 2013-10-17 20:25 RE: Komentarze

    U koleżanki widziałam nie wymienione wyżej garnki Welmax, twierdzi, że to garnki idealne, i odkąd w nich gotuje jedzenie smakuje znacznie lepiej. Też słyszałam, że duże znaczenie ma to, w czym gotujemy.
    ~julka 91.206.211.201