Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować młynek do kawy? Strona 1 z 2

2012-02-03, Ostatnia aktualizacja: 2012-02-07

Przeczytaj również

Dobra kawa tylko w kawiarni? Niekoniecznie. Do jej przygotowania w domowym zaciszu na pewno niezbędny jest dobry młynek, który sprawi, że będzie świeża i aromatyczna. Żarnowy, nożowy, czy może ręczny? Przekonaj się, jaki wybrać.

Rodzaje

Koneser kawy to ktoś, kto ma w domu dobry ekspres do kawy i młynek. Innej opcji nie ma: świeża kawa, to taka, która jest świeżo palona, ale też świeżo mielona. Ma zupełnie inny zapach niż tak, która zdążył odleżeć swoje w paczce.

Do wyboru masz:

Młynki ręczne

Ręczy młynek do kawy z serii Brasilia, Zassenhaus
Ręczy młynek do kawy z serii Brasilia,
Zassenhaus 
Na początku kawę mielono za pomocą kamieni, potem moździerzy, ale pierwsze młynki do kawy pojawiły się już w XVI wieku. Szybko zdobyły popularność, w XIX wieku w Europie metalowe puszki z szufladką i korbką można było znaleźć w wielu mieszczańskich domach.

Obecnie wcale nie tracą na popularności, mimo, iż na rynku już dawno pojawiły się młynki automatyczne. Ich miłośnicy zgodnie twierdzą, że nic nie zastąpi ręcznego mielenia kawy. Nie chodzi tu oczywiście o pracę, jaką trzeba w nie włożyć i o czasochłonność procesu, ale o to, że kawa mielona ręcznie jest najbardziej aromatyczna. Dzieje się tak dlatego, że ręczne mielenie nie nagrzewa kawy, co sprawia, że jej aromat nie ulatuje. Poza tym, młynki ręczne mielą równomiernie – to bardzo ważne dla smaku i mocy kawy.

Młynki ręczne to młynki wolnoobrotowe, działają dzięki żarnom, które napędza ręczna korbka. Wiele ze współczesnych ręcznych młynków jest stylizowana na stare modele: to ukłon w stronę miłośników stylu vintage.

 

Młynki ręcznie mielą kawę dość grubo, najlepiej sprawdzą się w przypadku właścicieli moki (kawiarki). Niestety nie nadają się do mielenia kawy na espresso.

Przed zakupem młynka ręcznego warto wziąć pod uwagę, ile kaw dziennie będzie się przyrządzać. Jeśli jest to 1-2 kawy, nie ma problemu – mielenie nie będzie bardzo kłopotliwe. Gorzej, jeśli kaw przygotowuje się 3, a nawet więcej – w tym wypadku lepiej kupić dobry młynek elektryczny. Warto pamiętać, że jedna porcja kawy to ok. 60-70 obrotów korbką.

Młynki elektryczne

Młynki elektryczne nie wymagają Twojej pracy przy mieleniu kawy. Wystarczy podłączenie do prądu, naciśnięcie (czasem też przytrzymanie) przycisku, ustawienie grubości i wielkości przemiału (jeśli ekspres ma takie funkcje) i zmielona kawa trafia do pojemnika.

Wśród młynków elektrycznych wyróżnia się:

  • udarowe (ostrzowe, nożowe) – to młynki tańsze, uważane za gorsze. Rzeczywiście – nie umożliwiają kontroli grubości przemiału, powodują powstawianie pyłu, który zwiększa kwasowość naparu, nagrzewają mieloną kawę, przez co aromat ulatuje. Nadają się dla osób, którym nie zależy na bardzo wysokiej jakości naparu, albo dla takich, którzy zamierzają w młynku mielić także przyprawy czy ziarna (doskonale się do tego nadają).
     
  • żarnowe – działają podobnie jak ręczne, ale są zautomatyzowane. Większość z nich umożliwia ustawienie grubości przemiału i ilości parzonych kaw. To godne zamienniki ekspresów manualnych, polecane przez koneserów. Są nawet lepsze – dzięki zmiennej odległości między żarnami, potrafią mielić kawę drobniej, co przydaje się posiadaczom ekspresów ciśnieniowych.

Specjalną grupą młynków elektrycznych są też młynki z mechanizmem sterowanym komputerowo, czyli takie, które posiadają wyświetlacz LCD i automatyczne programy pozwalające ustawić grubość i czas mielenia.

Młynek żarnowy Młynek udarowy
Młynek żarnowy, DeLonghi KG79 Severin BISTRO KM3872
Młynek żarnowy, DeLonghi KG79 Severin BISTRO KM3872

Młynki do kawy są częścią wielu nowoczesnych ekspresów. Zalety takiego kompletu? Nie musisz uruchamiać dwóch urządzeń, w wielu wypadkach wystarczy nacisnąć przycisk, a ekspres sam dostosowuje grubość przemiału do rodzaju wybranej przez Ciebie kawy. Dzięki temu zawsze otrzymujesz świeży, aromatyczny napar.

Budowa

Elementy konstrukcji przeciętnego młynka do kawy to:

  • obudowa, w której umieszczony jest mechanizm
  • pojemnik na zmieloną kawę (albo dozownik na kolbę - portafilter)
  • przycisk włączający urządzenie bądź korbka (w przypadku ekspresów ręcznych)
  • pokrętło do ustawiania grubości mielenia i ilości kaw (w ekspresach elektrycznych żarnowych)

Najważniejsze w ekspresie jest to, co na pierwszy rzut oka nie jest widoczne – żarna albo noże, które mielą kawę. Jeśli chodzi o żarna, dzielą się na:

  • płaskie
  • stożkowe

Szukając różnic między tymi dwoma rodzajami żaren, pewnie zetkniesz się z licznymi informacjami na temat wyższości stożkowych nad płaskimi albo płaskich nad stożkowymi. Jak podkreślają eksperci, w przypadku kupowania młynka do użytku domowego, typy żaren nie mają większego znaczenia. Dla przykładu, modele do użytku gastronomicznego (czytaj – większe) mają przeważnie żarna płaskie, za to w mniejszych modelach często stosuje się żarna stożkowe, które w przypadku takich kompaktowych młynków sprawdzają się lepiej.

Młynki udarowe zamiast żaren mają noże. Nie sprawdzają się tak dobrze jak żarna, przede wszystkim dlatego, że powodują powstawanie dużych ilości zapychającego urządzenie pyłu, mielona kawa się nagrzewa i traci aromat, jest nierównomiernie rozdrabniana.

Jeśli decydujesz się na młynek udarowy, upewnij się, że noże są 2-skrzydłowe.

Młynek elektryczny z dozownikiem, MAHLKÖNIG Vario Home
Młynek elektryczny z dozownikiem,
MAHLKÖNIG Vario Home
Bardzo ważnym elementem budowy ekspresów do kawy jest pojemnik na zmielone ziarna. Powinien mieć taką wielkość, żeby spokojnie zmieścić pożądaną ilość kawy. Standardowe pojemniki mają pojemność od 50 do 250 gramów. Warto sprawdzić, czy jest  szczelny, czy łatwo go włożyć i wyjąć.

Niektóre młynki elektryczne zamiast pojemnika mają specjalny dozownik na portafilter (kolbę) ekspresów ręcznych. Jak podkreślają użytkownicy, to bardzo wygodne i wydaje rozwiązanie (przekładanie kawy do sitka jest problematyczne). Młynki ręczne zamiast pojemnika mają specjalne szufladki, o niewielkiej pojemności – 50-60 g, ale zdarzają się też modele na bardziej pojemnych puszkach i słoikach.

Podajnik (pojemnik na ziarna) musi posiadać przykrywkę (ta zasada dotyczy młynków elektrycznych) i być na tyle duży, żeby nie było potrzeby częstej wymiany ziaren (ma to znaczeni szczególnie dla osób, które przygotowują wiele kaw jednorazowo). Największe pojemniki na ziarna mieszczą nawet 1,5 kg ziaren kawy.

Poza tym, dobry ekspres może być wyposażony w:

  • antypoślizgowe nóżki
  • pokrętła do regulacji grubości i wielkości przemiału (najlepsze ekspresy precyzyjną mają śrubę mikrometryczną
  • wyświetlacz (dotyczy to ekspresów cyfrowych)
  • dozownik na kolbę – znacznie ułatwia mielenie posiadaczom ekspresów ręcznych. Kolbę wystarczy zamocować, a kawa trafi bezpośrednio do sitka.
  • tackę na odpady (przyda się w młynkach z możliwością mocowania kolby)
Strona 1 z 2
 
 
Średnia ocena: 8.63 Liczba ocen: 66
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (9)

  • 2014-02-19 21:25 RE: Komentarze

    nie ma kuchni bez ekspesu do kawy ,bez niego nie wyobrazam sobie zycia ostatnio kupilem ekspres kreocen.pl/kreowskaz/2014/luty.html?page=39 teraz każdy poranek jest łatwy :)
    ~11238p 89.69.89.206
  • Rozwiń

    2014-02-10 14:39 RE: Komentarze (1)

    Co ma do młynka metoda wosku traconego? Kto chromuje stal nierdzewną? Miejscami autor popłynął w szerokie, a nieznane mu wody techniki.
    ~crx 85.219.203.2
  • 2014-01-09 09:49 RE: Komentarze

    Bardzo przydatny, w szczegółowy sposób informujący o szczegółach przygotowywania kawy art.
    ~grabara 89.228.162.204
  • 2012-12-27 22:31 młynek do kawy dwunożowy Bosch

    ja posiadam taki młynek [wymoderowano z powodu naruszenia regulaminu]

    Szczerze mówiąc nie był drogi. Jest prosty w obsłudze i może jak tu jest napisane jest gorszy od żarnowego, nagrzewa kawe,pył zapycha młynek itd.. ale nie uważam, żeby kawa zrobiona po zmieleniu w tym młynku była gorsza i mniej smaczna. To różnice do uchwycenia przez baristę ale nie przez przeciętnego wypijacza kawy. Polecam sprawdzić samemu i zobaczyć, czy poczujecie różnice, zanim zamiast 100zł wydacie kilka stów na super młynek
    ~Martinez 37.109.20.36
  • Rozwiń

    2012-02-22 20:43 RE: Komentarze (1)

    a mogłbyś doradzić mi młynek do espresso
    ~tedboss 78.150.121.153
  • 2012-02-22 20:37 RE: Komentarze

    bardzo dziękuję , profesjonalny i wyczerpujący artykuł (jak dlamnie)
    ~tedboss 78.150.121.153