Poradnik prawny

NEWSLETTER

Co 2 tygodnie informacje o nowych artykułach!
» więcej nt. newslettera

POLECANE SKLEPY

  • Kup reklam polecane sklepy

Jak kupować ekspres do kawy? Strona 1 z 2

2009-09-16, Ostatnia aktualizacja: 2011-08-30

Dobry ekspres przyrządzi dla Ciebie kawę jak z włoskiej kawiarni. Żeby wybrać odpowiedni dla siebie ekspres musisz określić, jaki rodzaj kawy lubisz pić najbardziej. Czy wiesz, co to jest ciśnieniowy ekspres mobilny?

Kilka pytań, zanim kupisz

Kawa „po turecku”, amerykańska czy włoskie espresso – wielu z nas zaczyna dzień od porannej dawki kofeiny. Producenci ekspresów prześcigają się w wymyślaniu modeli, które mają przyrządzić kawę o wymarzonym smaku i aromacie, sprawiając przy tym, że pracochłonny dotychczas obowiązek parzenia kawy, staje się łatwy i przyjemny.

Chcesz wybrać ekspres do kawy, który spełni Twoje wymagania? Marzy Ci się, żeby Twój ekspres przyrządzał również cappuccino i latte? Poradzimy Ci jak dobrać odpowiedni rodzaj i model, który zaparzy kawę jaką lubisz. Wyjaśnimy co znaczą poszczególne parametry, w jaki sposób wpływają na jakość przyrządzanej kawy.

Przed przeczytaniem naszego poradnika, odpowiedz sobie na kilka pytań:

Lubisz kawę parzoną w tradycyjny sposób, czy marzy Ci się ekspres, który przyrządzi kawę jak z dobrej kawiarni?
Zależy Ci na tym, żeby kawa zaparzała się szybko, czy czas przyrządzania nie ma dla Ciebie znaczenia?
Chcesz, żeby Twój ekspres przyrządzał różne typy kaw?

Rodzaje

 

Schemat podziału ekspresów do kawy

Ekspresy przelewowe

Ekspres przelewowy Philips
Ekspres przelewowy Philips
Ekspres przelewowy można nazwać ekspresem tradycyjnym, bo przyrządza kawę przypominającą w smaku tę „po turecku” (zalewaną wrzątkiem). Zasada jego działania nie jest skomplikowana – woda zagotowywana jest w specjalnym pojemniku z grzałką, a następnie przelewana przez papierowy lub stały filtr z kawą, trafia do wykonanego z żaroodpornego materiału dzbanka lub stalowego termosu.

Jedną z zalet takiego urządzenia jest możliwość przyrządzenia dużej ilości kaw za jednym razem – pojemniki na wodę mogą pomieścić od 0,3 do 2 litrów (jedna filiżanka kawy to ok. 100-150 mililitrów).

Ekspresy przelewowe pozwalają też na długie utrzymanie wysokiej temperatury sporządzonego wywaru – większość z nich jest wyposażona w płytę utrzymującą ciepło. Termos, który zastępuje w niektórych urządzeniach dzbanek, pozwala na zachowanie temperatury nawet do 4 godzin (w modelu Philips HD 7546). 

Ekspresy przelewowe mają niestety kilka wad. Przede wszystkim, proces przyrządzania w nich kawy jest dość pracochłonny (zazwyczaj wymaga wymiany filtra) i długi (przyrządzenie wywaru trwa około 10-15 minut). Duże pojemniki na wodę są przydatne, gdy chcesz przyrządzić kawę dla kilku osób jednocześnie, ale zupełnie niefunkcjonalne, jeśli potrzebujesz tylko jednej filiżanki.

Ekspresy przelewowe nie mają funkcji przyrządzania kawy cappuccino (kawa z dodatkiem spienionego mleka) lub latte (warstwowy napój składający się z mleka, kawy i mlecznej piany), a tylko nieliczne z nich pozwalają na regulowanie mocy kawy.

Kawa z ekspresu przelewowego zawiera ciężko przyswajalne składniki (substancje gorzkie i kwasy). Wywar przyrządzony w takich ekspresach charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny – jedna filiżanka zawiera od 60 do nawet 100 mg tej substancji, czyli dwa razy więcej niż kawa przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym. Żeby przybliżyć Ci, co oznaczają te liczby, przygotowaliśmy tabelę pokazującą zawartość kofeiny w innych popularnych napojach:

Napój
Ilość


Zawartość kofeiny

Kawa rozpuszczalna 150 ml 60
Kawa bezkofeinowa 150 ml 3
Herbata 150 ml 40
Cola 330 ml 30
Napój energetyzujący 330 ml 85
Gorzka czekolada 50 g 25
Filiżanka czekolady 150 ml 4

 

Ceny ekspresów przelewowych wznoszą średnio od 40 do 700 złotych.

Ekspresy ciśnieniowe

Ekspres ciśnieniowy to taki, w którym gorącą woda jest tłoczona przez kawę pod ciśnieniem, co pozwala skrócić czas kontaktu kawy z wodą, dzięki czemu sam proces zaparzania jest bardziej kontrolowany. To z kolei umożliwia rozpuszczenie w wodzie najbardziej pożądanych substancji, takich jak tłuszcze, cukry i proteiny, pozostawiając w fusach większość gorzkich aromatów i substancje drażniące żołądek.

Szczególną grupą są ekspresy wysokociśnieniowe, umożliwiające zaparzenie klasycznego włoskiego espresso. Espresso jest szczególnym rodzajem kawowego naparu, to 25 ml kawy zaparzonej w czasie ok. 25 sekund pod ciśnieniem około 9 barów w temperaturze 88-92 stopni Celsjusza. Kawa zaparzona w taki sposób ma zrównoważony smak, oleistą konsystencję i piankę (Cremę) koloru orzechowego. Pianka ta pozwala dłużej zachować pożądany aromat i temperaturę.

Espresso jest następnie bazą do tworzenia całej gamy napojów kawowych, jak np. popularne cappucino czy latte macchiato. Warto również podkreślić, że zrobienie tzw „zwykłej kawy” w ekspresie wysokociśnieniowym odbywa się również na bazie espresso – po dodaniu do niego gorącej wody.

Typy ekspresów ciśnieniowych to:

Kawiarka (kafeteria lub moka) – jest to ekspres niskociśnieniowy. Składa się z pojemnika na wodę, sitka na kawę i dzbanka, do którego przedostaje się pod ciśnieniem zaparzony napój. Takie ekspresy są zazwyczaj wykonane z aluminium (tańsze, można je kupić już za około 30 złotych) albo ze stali (droższe i trwalsze – najtańsza kosztuje ok. 90 złotych).

Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest moka z porcelanowym pojemnikiem na kawę (zdjęcie), który służy jako dzbanek. Kawiarka pozwala na przyrządzenie od 1 do 6 filiżanek „małej czarnej” (jedna taka filiżanka to ok. 50 mililitrów).

Kawiarka <em>Sheherezada, Pożegnanie z Afryką</em>
Kawiarka Sheherezada,
Pożegnanie z Afryką
Zaparzanie kawy w takim ekspresie twa od 5 do 15 minut (w zależności od wielkości kawiarki). Kawę parzy się na niewielkim ogniu, można też kupić kawiarki przystosowane do użycia na płycie indukcyjnej.

Napar sporządzony w takim zaparzaczu charakteryzuje się mocnym, aromatycznym (czasem lekko kwaskowym) smakiem, i brakiem pianki.

Są jednak smakosze, którzy delektują się kawą z zaparzacza i nie wyobrażają sobie innego sposobu jej przyrządzania (dla przykładu –  w popularnym sklepie z kawą/kawiarnią Pożegnanie z Afryką używa się tylko kawiarek).

  

Ekspres ręczny (kolbowy, dźwigniowy) ceniony wśród smakoszy kawy. Zmielone ziarna w takim urządzeniu wsypuje się do sitka, a kolbę z sitkiem przymocowuje się do ekspresu. Woda pod ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę, Ekspres kolbowy, Krups F880
Ekspres kolbowy,
Krups F880
dzięki czemu do filiżanki wydostaje się gotowy napar. Ekspres kolbowy pozwala na przygotowanie od 1 lub 2 espresso (25-50 ml), zazwyczaj do ekspresu są dołączone dwa osobne sitka – pojedyncze i podwójne. Większość posiada wbudowane urządzenie (dyszę), która służy do spieniania mleka i umożliwia przyrządzenia białej kawy (cappuccino lub latte).

Dla kogo ekspres ręczny? – Kawa z ekspresu kolbowego to kwintesencja włoskiego stylu zaparzania kawy. Przeznaczone są dla tych, którzy spotkanie z kawą celebrują bez pośpiechu, delektując się najlepszym smakiem i aromatem. Zalecane jest, by zakup ekspresu kolbowego łączyć jednocześnie z zakupem młynka żarnowego (ponieważ tylko żarnowe młynki umożliwiają precyzyjną regulację grubości mielenia). Taki dwuczęściowy zestaw zadowoli tych, którzy nad wygodę obsługi stawiają bezkompromisowo doskonały smak kawy w stylu włoskim. Prawie wszystkie modele umożliwiają przygotowania dwóch kaw jednocześnie, dzięki specjalnemu podwójnemu dozownikowi. Taki ekspres przyda się w domu, w którym kawę pije więcej niż jedna osoba.

Modeli ekspresów kolbowych jest bardzo wiele. Takie urządzenie można kupić już za 110 złotych (First 5475), najdroższe plasują się w przedziale od 1000 do nawet 4400 złotych (La Pavoni 18 Stradivari Professional Lusso). Droższe modele mają solidniejszą konstrukcję i stabilniej utrzymują temperaturę.

Ekspres automatyczny –  taki, który wszystko lub prawie wszystko zrobi za Ciebie. Stopni automatyzacji takich urządzeń jest sporo, różne są też ceny – od 400 zł do nawet 23 000 28 000 zł (za ekspresy profesjonalne, takie jak Jura X9 Platinum). Każdy ekspres automatyczny posiada wbudowany młynek (niektóre umożliwiają wybór stopnia zmielenia ziaren, np. Siemens TK 52002) i dwa bojlery, które umożliwiają przygotowanie dwóch filiżanek kawy jednocześnie. Bardziej zaawansowane modele automatyzują również tworzenie napojów kawowych z dodatkiem mleka, takich jak np cappucino, latte czy latte macchiato.

Koneserzy kawy często zarzucają takim ekspresom zbytnią automatyzację, ograniczającą wpływ użytkownika na proces przyrządzania napoju. Z praktycznego punktu widzenia sprowadza się to do pewnego kompromisu. Wygoda i oszczędność obarczona jest mniejszą kontrolą nad parametrami zaparzania, co zniechęci jedynie najbardziej zaawansowanych smakoszy kawy.

Ekspres kapsułkowy – to taki typ ekspresu automatycznego, który wymaga użycia specjalnych kapsułek ze zmieloną kawą (np. Krups Dolce Gusto). Są one pakowane próżniowo, co gwarantuje świeżość i aromatyczność czarnego napoju. Taki ekspres można dostać już za 300 – 400 złotych. 10 kapsułek z kawą kosztuje około 10 złotych, co daje cenę 1 zł za filiżankę. Kapsułki umożliwiają też zaparzenie konkretnego rodzaju kawy – latte, cappucinno albo bezkofeinowej.
Ekspres kapsułkowy Nestle Nespresso
Ekspres kapsułkowy
Krups Dolce Gusto KP2106
Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe
To rodzaje ekspresów, które dają możliwość przyrządzenia kawy zarówno w systemie przelewowym (gdy potrzebujesz całego dzbanka naparu), jak i ciśnieniowym (posiada kolbę). Ceny takich ekspresów to ok. 130-700 złotych.

Czy wiesz że...? Firma Handpresso postanowiła dogodzić także tym kawoszom, którzy lubią pić dobre, czarne espresso wszędzie tam, gdzie się znajdą. Ciśnieniowy ekspres mobilny Handpresso Wild DomePod, dzięki niewielkim rozmiarom i manualnej obsłudze, przyda się na każdej wycieczce.

 
Handpresso Wild DomePod, obsługa

Ekspres do zabudowy

Do zabudowy kuchennej można dopasować pralkę, czemu by więc nie było można wpasować w nią też ekspresu do kawy? Ekspres do zabudowy, Whirpool
Ekspres do zabudowy, Whirpool ACE 100 IX
Producenci, podążając za najnowszymi trendami w architekturze wnętrz, proponują wygodne i oszczędzające przestrzeń rozwiązanie – ekspresy do zabudowy.

Występują one przeważnie jako ekspresy automatyczne, ale w takiej formie istnieją również modele kolbowe. Ekspresy do zabudowy produkują firmy takie jak: AEG, Whirlpool, Siemens, Miele, Electrolux, DeLonghi, Smeg. Na taką maszynę trzeba wydać od 1000 do 7500 złotych. Warto zwrócić uwagę, że ekspres do zabudowy jest zwykle 30-50% droższy niż ten samej klasy maszyna wolnostojąca (często zawierająca nawet te same części wewnątrz), a jego mycie jest utrudnione.

Strona 1 z 2
 
 
Średnia ocena: 8.26 Liczba ocen: 97
Jak oceniasz
ten artykuł?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Artykuły Sklepy Produkty

Komentarze do artykułu (5)

  • 2014-02-19 21:23 RE: Komentarze

    nie ma kuchni bez ekspesu do kawy ,bez niego nie wyobrazam sobie zycia ostatnio kupilem ekspres tutaj kreocen.pl/kreowskaz/2014/luty.html?page=39
    ~3424 89.69.89.206
  • 2012-10-25 11:15 RE: Komentarz do artykułu

    To zależy jaką kto lubi kawę, ja często piję latte, cappucino ... więc zależy mi na tym żeby ekspres robił różne smaczne kawy, nie koniecznie mocne ;) Obecnie mam Dolce gusto, fajna sprawa, można w nim przygotować czekoladę dla dzieci, jak i wiele innych smacznych napojów :)
  • 2010-07-26 12:02 RE: Komentarz do artykułu

    Artykuł bardzo ciekawy,. Od jakiegoś czasu usiłuje kupic ekspres do kawy i rozglądam się za wymarzonym modelem. Na razie najwyższe notowania ma ten [wymoderowano z powodu naruszenia regulaminu]to już co prawda "wyższa półka" ale w końcu można mieć chyba w domu chociaż jeden tak luksusowy sprzęt, prawda? Według mnie kawa to królewski napój
    ~nuuum 83.7.182.56
  • 2009-12-04 11:21 RE: Komentarz do artykułu

    Bardzo ciekawy artykuł, wiele pożytecznych i interesujących informacji. Zapraszam także na moją stronę o kawie [wymoderowano z powodu naruszenia regulaminu]
    ~Łukasz 217.17.40.86