Jaką frytkownicę kupić?

Frytki, kurczak, ryba, duffinki… najlepiej smakują smażone w głębokim oleju. Aby je usmażyć idealnie i nie zachlapać olejem całej kuchni, przyda Ci się frytkownica. Czy wiesz, dlaczego warto kupić frytkownicę wyposażoną w zimną strefę?

Klika pytań, zanim kupisz

Przed zakupem frytkownicy, warto przemyśleć kilka pytań:

ikona znak zapytania Zamierzasz korzystać z urządzenia kilka lub kilkanaście razy w miesiącu czy też bardzo okazjonalnie (np. raz na 2 miesiące)?
ikona znak zapytania Czy będziesz smażyć jednorazowo duże ilości frytek (np. dla czteroosobowej rodziny) czy też porcję dla jednej osoby?
ikona znak zapytania Chcesz maksymalnie uprościć sobie czyszczenie urządzenia?

Rodzaje

Podstawowy podział frytkownic wygląda następująco:

  • wolnostojące – urządzenia stawiane na blacie lub stole, które można dowolnie przemieszczać, mają zakrytą grzałkę, co ułatwia utrzymanie ich w czystości;

Wśród frytkownic wolnostojących, ciekawe jest urządzenie 2 w 1, czyli frytkownica i zestaw do fondue razem.

  • do zabudowy – urządzenia wbudowane na stałe w blat, nie wystają ponad, tylko są równo z blatem, mają odkrytą grzałkę (np. Baumatic, De Dietrich, Miele), często tworzą serie z modułowymi płytami grzewczymi do zabudowy.

Wybierając urządzenie do zabudowy, decyduj się na konkretny model na etapie projektowania kuchni.

 Frytkownica wolnostojąca Fagor Mastercook F-110  Frytkownica do zabudowy Baumatic Pythagora  Frytkownica z zestawem do fondue Princess Simply White Mini Fryer & Fondue
 Frytkownica wolnostojąca
Fagor Mastercook F-110
 Frytkownica do zabudowy Baumatic Pythagora  Frytkownica z zestawem do fondue
Princess Simply White Mini Fryer & Fondue

 

Drugi, równie popularny podział uwzględnia miejsce pracy i dotyczy urządzeń zarówno wolnostojących, jak i do zabudowy:

  • do użytku domowego – mniejsze gabarytowo urządzenia elektryczne (mogą być też o podwójnym koszu) o parametrach:
    • pojemność misy do ok. 4 litrów,
    • moc urządzenia do ok. 2400 W,
    • pojemność koszyka do 1,3 kg,
  • do użytku w lokalach gastronomicznych – większe urządzenia zasilane gazem lub prądem (które przyrządzają np. 1 kg frytek w 2 minuty), często podwójne, o parametrach:
    • pojemność misy powyżej 5 litrów,
    • moc urządzenia od 3200 W,
    • pojemność koszyka od 3,6 kg.

W tym artykule omówimy frytkownice domowe, wolnostojące i do zabudowy.

Parametry

Moc

Określa maksymalną wydajność energetyczną urządzenia (im większa moc, tym dłużej urządzenie może pracować bez przerwy i szybciej się nagrzeje). Frytkownice mają moc od 840 W (np. Severin FR 2408) do 2400 W (np. frytkownica do zabudowy Miele CS 1411 F).

Urządzenia do zabudowy mają moc powyżej 2000 W.

Jaką moc wybrać? Według specjalistów, jeśli zamierzasz smażyć mrożone frytki, warto wybrać urządzenie o mocy powyżej 1200 W. Przy świeżych ziemniakach, odpowiednio odsączonych, frytkownica o najniższej mocy powinna sobie poradzić bez problemu.

Różnicę w zużyciu prądu ilustruje poniższa tabela:

Moc urządzenia Roczne zużycie energii (kWh), smażenie 1 godzinę (2 x w tyg. przez rok) Koszt energii na rok (1 kWh=0,66 zł) Przykładowe urządzenie
0,84 87,36 57,66 Severin FR 2408
1,2 124,8 82,37 Optimum FT-2517
2,2 228,8 151,01 First FA5061
2,4 249,6 164,74 Miele CS 1411 F

 

Jak widać, różnica w zużyciu energii może wynosić nawet ponad 100 zł. Taka kwota wystarczyłaby na gotowanie wody przez pół roku (czajnik 3100 W, gotowanie wody 5 razy dziennie).

Pojemność misy – olej

Misy na olej mają pojemność od 0,6 (np. Holden FR-43) do 4 litrów (np. Clatronic FR 3195). Mała frytkownica idealnie się sprawdzi dla jednej osoby lub rodziny, w której frytki przygotowuje się na raty (nie są daniem obiadowym, ale przekąską domowników jedzących w różnych porach) – taka frytkownica szybko nagrzeje olej i pozwoli przygotować porcję frytek. Duży pojemnik na olej przyda Ci się, jeśli masz kilkuosobową (trzy osoby to już kilka) rodzinę lub często zapraszasz gości i częstujesz ich np. pieczonym kurczakiem z frytkami.

Na rynku są frytkownice, które smażą przy użyciu maksymalnie łyżki oleju. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu gorącego powietrza (Tefal Acifry) lub gorącego powietrza i elementu grillującego (Philips). Zdania na temat smaku tych frytek są podzielone – od zachwytów miłośników beztłuszczowego jedzenia do krytyki miłośników prawdziwych frytek.

Przy zakupie frytkownic warto też sprawdzić, czy misa jest wyjmowana, co bardzo ułatwia czyszczenie urządzenia.

Pojemność koszyka

Frytkownica dwukomorowa Clatronic FR 3195
Frytkownica dwukomorowa
Caltronic FR 3195
Koszyk na frytki może mieć pojemność od 0,5 (np. Fagor Mastercook F-110) do 1,2 kg (np. Moulinex Supralys). Najmniejsza pojemność kosza pozwala na jednorazowe przygotowanie 3 porcji dużych frytek (takie jak podawane np. w McDonald’s), większa pojemność (np. 1 kg) to już 6 porcji, czyli kilkuosobowa rodzina może spokojnie zjeść obiad.

Zazwyczaj frytkownice mają jeden kosz, ale zdarzają się też modele z dwoma koszami i misami olejowymi – takie rozwiązanie może być dla Ciebie przydatne, jeśli sporadycznie potrzebujesz usmażyć dużo więcej frytek niż zwykle albo lubisz smażyć równocześnie np. kurczaka i frytki (wymagają różnego czasu smażenia i różnej temperatury.) Podwójne frytkownice są też wyposażone w jeden duży kosz, jeśli będziesz potrzebować jednorazowo większą ilość frytek. Takie urządzenia ma w swojej ofercie np. Clatronic.

Niestety nie da się ustalić jednej logicznej zależności pomiędzy mocą, pojemnością misy, a wielkością koszyka – urządzenia o tej samej mocy mogą mieć różną pojemność misy olejowej lub np. w tej samej pojemności oleju mieścić 3 razy mniej frytek.

Wymiary

Urządzenia do zabudowy nie będą zajmować Ci miejsca na blacie, są więc zdecydowanie poręczniejsze. Natomiast frytkownice wolnostojące są raczej sporych rozmiarów i kupując to urządzenie musisz się liczyć z koniecznością wygospodarowania miejsca. Jak dużo miejsca jest potrzebne, to zależy od wybranego modelu. W tabeli poniżej przedstawiamy przykładowe wymiary:

 Przykładowe urządzenie  Rodzaj  Wymiary (dł. x wys. x szer.)
 Philips HD6105  wolnostojąca   285 x 275 x 265 mm
Zelmer 04Z010
 wolnostojąca 370 x 250 270 mm
Baumatic Phytagora PF1SS
do zabudowy 510x 155 x 288 mm
Miele CS 1411 F do zabudowy 520 x 205 x 288 mm

 

Funkcje

Regulacja temperatury

Chociaż nazwa urządzenia wskazuje tylko na funkcję smażenia frytek, w frytkownicy możesz smażyć również mięso czy ryby. Ponieważ każda potrawa wymaga innej temperatury, pokrętło do regulacji lub panel elektroniczny sterowania (np. Zelmer) jest standardem we wszystkich tego typu urządzeniach. Często na obudowie znajdziesz też informację, jaka temperatura jest odpowiednia do jakiej potrawy.

Frytkownice różnych producentów będą miały różny zakres temperatury, co pokazuje poniższa tabela:

Przykładowe urządzenie Zakres temperatury
Miele CS 1411 F 80 do 200°C
Holden FR-44 130 do 190°C
DeLonghi F895 150 do 190°C

 

Pamiętaj, że idealna temperatura do smażenia w frytkownicy to zakres od 140° do 180°C. Niższa temperatura powoduje, że produkty „piją” olej i nie smażą się na zewnątrz, a wyższa – że olej traci swoje właściwości.

Programator czasowy z minutnikiem

Dzięki programatorowi czasowemu nie musisz stać nad frytkownicą i odliczać minut, gdy Twoje danie będzie usmażone. Wystarczy ustawić czas smażenia i po jego upływie rozlegnie się sygnał alarmowy. Czas programowania może być różny, w zależności od modelu, nawet do 30 minut (np. Eldom, Philips).

Obrotowy kosz

Frytkownica z obrotowym koszem DeLonghi F 28311
Frytkownica z obrotowym koszem
DeLonghi F 28311
To innowacyjne rozwiązanie pozwala na smażenie frytek w mniejszej ilości oleju – dzięki temu, że kosz się obraca, wszystkie frytki zostają zanurzone w oleju podczas smażenia, zaś samego oleju może być o wiele mniej (np. DeLonghi F 18233 potrzebuje 1,5 litra oleju na 1,2-kilogramowy kosz).

Podniesienie kosza przy zamkniętej pokrywie

Ta funkcja pozwala na wyciągnięcie frytek z oleju i odsączenie ich bez konieczności otwierania pokrywy. Rozwiązanie takie zastosowano w urządzeniach np. firm Concept, Eldom, DeLonghi, Melissa.

Obniżanie kosza przy zamkniętej pokrywie

Zanurzenie kosza z frytkami w oleju to jedno z najniebezpieczniejszych działań podczas smażenia. Frytki czy mięso zawsze mają w sobie trochę wody, która może sprawić, że olej zacznie strzelać. Dlatego funkcja obniżania kosza do oleju dopiero po zamknięciu pokrywy (zastosowana np. w frytkownicach Eldom, DeLonghi) niweluje ryzyko poparzenia olejem.

Automatyczne zwalnianie (otwieranie) pokrywy

Za pomocą przycisku łatwo i bezpiecznie możesz otworzyć frytkownicę. Pokrywa jest zintegrowana z korpusem urządzenia, dzięki czemu nie ma ryzyka poparzenia gorącą parą podczas zdejmowania pokrywy (np. First, Philips, Princess, Tefal).

Frytkownice do zabudowy mają całkowicie ściągane pokrywy bez funkcji automatycznego otwierania. Niektóre frytkownice do zabudowy również mają pokrywy niepołączone z korpusem, np. Clatronic, Holden.

Namoczenie misy olejowej w wodzie

Funkcja PreClean (w urządzeniu Philips) pozwala na wstępne namoczenie misy, żeby można było ją łatwiej oczyścić – po wlaniu wody z niewielką ilością płynu i włączeniu urządzenia na ok. 30 minut, misa zostanie oczyszczona z tłuszczu.

Wyposażenie

Wyjmowana misa na olej

Aby ułatwić czyszczenie frytkownic, producenci zaprojektowali wyjmowaną misę na olej – jest to rozwiązanie coraz powszechniejsze, pozwalające na dokładne oczyszczenie misy olejowej z resztek (np. Adler, Baumatic, Clatronic, Holden, Kalorik, MPM Product, Moulinex, Optimum, Unlod).

Wyjmowane misy na olej najczęściej można bezproblemowo umyć w zmywarce.

Ciekawym rozwiązaniem jest też dodatkowy pojemnik na olej, który możesz zlać z misy i przechowywać w lodówce. Taki pojemnik może też pełnić funkcję filtra (np. Philips).

Jeśli wybrany przez Ciebie model frytkownicy nie posiada wyjmowanej misy, upewnij się, że urządzenie posiada rurkę (lub dzióbek) do zlewania oleju. Dzięki takiemu rozwiązaniu usunięcie zużytego oleju będzie łatwiejsze (np. Solac, Philips).

Separator

Jest to wyjmowany, odporny na wysokie temperatury element, przy użyciu którego możesz w tym samym czasie w jednej misie smażyć np. frytki i kurczaka (w obu strefach będzie ta sama temperatura, o czym warto pamiętać przy smażeniu produktów o różnym czasie przygotowania). Jeśli wiesz, że często będziesz smażyć dwa produkty równocześnie, pomyśl o podwójnej frytownicy, która pozwoli Ci na równoczesne smażenie w różnych temperaturach.

Uchwyt do koszyka

Do wyboru masz dwa rozwiązania:

  • uchwyt zintegrowany z koszykiem – zamontowany na stałe, może być składany podczas smażenia (wtedy przylega do obudowy – np. Elta, First, Holden, Moulinex, Tefal);
  • uchwyt składany i demontowany – uchwyt może zostać zdemontowany podczas smażenia (np. Fagor Mastercook, Miele).

Według specjalistów, jeśli uchwyt jest zintegrowany z koszykiem, łatwiej Ci będzie wyjąć usmażone frytki lub mięso, a sam koszyk będzie stabilniejszy.

„Zimna strefa”

Jest to warstwa oleju znajdująca się tuż poniżej elementu grzejnego, która jest tak skonstruowana, by opadające cząsteczki (odpadki) nie przypalały się, a sam olej pozostaje dłużej czysty (co przekłada się na smak smażonych potraw i czas użytkowania oleju). W zimną strefę są wyposażone urządzenia firm takich jak: Severin, Philips.

Filtry

Frytkownice mogą być wyposażone w filtr metalowy (zatrzymuje tylko tłuszcz) lub węglowy (zatrzymuje tłuszcz, zapachy i częściowo parę, która się wytwarza w trakcie smażenia). Filtr najczęściej znajduje się w pokrywie i może być:

  • wmontowany na stałe, z możliwością czyszczenia (np. Concept, First, Moulinex, Philips)
  • wymienny, po kilkudziesięciu smażeniach – czas użytkowania filtra jest podany w instrukcji (np. Clatronic, Concept)

Zazwyczaj frytkownice mają jeden z tych filtrów (np. Concept FR2035 ma filtr zmywalny metalowy, a Clatronic FR 3255 ma filtr wymienny węglowy). Na rynku są też dostępne urządzenia (i jest ich coraz więcej), które posiadają dwa filtry (np. DeLonghi F26215 ma dwa wymienne filtry), co według producentów skuteczniej zatrzymuje zapachy i tłuszcz.

Ergonomia

Aby zapewnić komfort obsługi urządzenia, frytkownice wolnostojące są najczęściej wyposażone w antypoślizgowe nóżki i schowek na przewód.

Zabezpieczenia

Każda frytkownica jest wyposażona w zabezpieczenie przed przegrzaniem (silnik urządzenia wyłączy się automatycznie, jeśli urządzenie pracuje zbyt długo i jest ryzyko przegrzania). Dodatkowo frytkownica ma lampkę kontrolną temperatury, blokadę pokrywy oraz termoizolacyjną obudowę.

Producenci i ceny

Frytkownice do zabudowy kosztują ponad 1500 zł i są produkowane przez m.in. tych producentów:

  • Baumatic
  • Miele

Natomiast najprostszą frytkownicę wolnostojącą możesz kupić już za 100 zł. Wśród producentów i modeli masz szeroki wybór, na przykład:

  • Bravo
  • First
  • Orava
  • Romix
  • Tefal

Frytkownicę z zestawem do fondue kupisz już od 200 zł, wybierając spośród urządzeń firm:

  • Clatronic
  • Princess
  • Severin

Pełną listę producentów i marek oferujących konkretny typ frytkownicy, przedstawiliśmy poniżej.

Podsumowanie

Odpowiednia frytkownica to taka, która będzie na miarę potrzeb Twojej rodziny. Aby poznać potrzeby rodziny, warto przeanalizować kilka pytań z początku artykułu:

ikona znak zapytania Zamierzasz korzystać z urządzenia kilka lub kilkanaście razy w miesiącu czy też bardzo okazjonalnie (np. raz na 2 miesiące)?
Jeśli będziesz często korzystać z frytkownicy, wybierz taką, która jest wyposażona w zimną strefę i co najmniej podwójny filtr.
Jeśli frytki będą gościć na Twoim stole rzadko, wybierz urządzenie z dołączonym pojemnikiem na zlewany olej (do przechowywania w lodówce) i schowkiem na przewód.

ikona znak zapytania Czy będziesz smażyć jednorazowo duże ilości frytek (np. dla czteroosobowej rodziny) czy też porcję dla jednej osoby?
Kosz frytkownicy może mieć pojemność od 0,5 kg do 1,5 kg. Najmniejsza pozwoli Ci przygotować 3 porcje frytek (takiej wielkości jak duże porcje w McDonald’s), więc polecamy ją singlom, małżeństwom lub rodzinom, które nie jedzą frytek na obiad i każdy z domowników przygotowuje je sobie w innym terminie. Większe frytkownice lepiej sprawdzą się w kilkuosobowych gospodarstwach domowych lub w niewielkich rodzinach, które często przygotowują frytki dla gości.
Rozwiązaniem optymalnym może być zakup podwójnej frytkownicy, która pozwala usmażyć tyle frytek, ile aktualnie potrzebujesz.

ikona znak zapytania Chcesz maksymalnie uprościć sobie czyszczenie urządzenia?
Jeśli odpowiedź brzmi: tak, wybierz urządzenie, które można całkowicie rozmontować i umyć w zmywarce misę, kosz oraz pokrywę. Inną opcją może być zakup urządzenia, które ma specjalny program do czyszczenia, np. PreClean.

Życzymy Ci pysznych (i zdrowych) fytek smażonych w idealnej temperaturze!

Tabela producentów

Aby ułatwić znalezienie marki/producenta, którzy mają w swojej ofercie konkretny, wybrany typ frytkownicy przygotowaliśmy tabelę:

Producenci Frytkownice   
wolnostojące   do zabudowy
 pojedynczy kosz  podwójny kosz  z fondue
AEG + +    
Baumatic       +
Bravo +      
Clatronic + +  +  
Concept +      
DeLonghi +      
Eldom +      
Elesko +      
Fagor Mastrecook +      
First +      
Holden +      
Hoover       +
Kalorik +      
Melissa +      
Miele       +
Moulinex +      
MPM Product +      
Optimum +      
Orava +      
Philips +      
Princess + + +  
Romix +      
Severin +   +  
Solac +      
Smeg       +
Tefal +      
Unold +    +  
Zelmer +      

 

Jaką frytkownicę kupić? 3.71/5 (74.29%) 7 votes

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym!