Jaką szufladę do podgrzewania kupić?

Szuflada grzewcza to niezbędny element wyposażenia nowoczesnej i profesjonalnej kuchni. Szuflada pozwoli Ci podać espresso w podgrzanej filiżance lub utrzymać w cieple przygotowaną potrawę – bez stresu, że wyschnie lub się przypali. Czy wiesz, do czego służy odpowietrznik?

Przed zakupem szuflady, sprawdź dokładnie swój model piekarnika – może się bowiem okazać, że Twój piekarnik ma już wbudowaną funkcję podgrzewania naczyń i potraw albo… masz piekarnik zintegrowany z szufladą

Rodzaje

Szuflady do podgrzewania są urządzeniami do zabudowy. W kuchni mogą być dowolnie umiejscowione, najczęściej jednak są zabudowywane pod piekarnikiem, ekspresem lub bezpośrednio pod blatem. Szuflady można podzielić na dwa rodzaje – zgodnie z funkcjami, jakie to urządzenie może spełniać – na szuflady:

  • do podgrzewania naczyń – trzy poziomy temperatury pozwalają na podgrzewanie filiżanek (40°C), talerzy (60°C) oraz naczyń i zastawy (70°C – 85°C)
  • do podgrzewania naczyń i obróbki termicznej potraw – oprócz funkcji podgrzewania naczyń, taka szuflada pozwala na podgrzewanie, rozmrażanie, powolne dogotowywanie lub dojrzewanie ciasta drożdżowego.

Z nazewnictwem szuflad grzewczych jest pewien kłopot – czasem nazwa (szuflada do podgrzewania) może wskazywać na dwie funkcje szuflady, gdy tymczasem uważna analiza instrukcji dostarcza informacji, że szuflada służy tylko do podgrzewania naczyń.

Szuflada do podgrzewania naczyń Candy CPWD 140 X Plan  Szuflada do podgrzewania naczyń i potrav Viking EVEWD163
Szuflada do podgrzewania naczyń Candy CPWD 140 X Plan Szuflada do podgrzewania naczyń i potraw Viking EVEWD163

Parametry

Pojemność

W wypadku szuflad pojemność jest podawana w kompletach naczyń (np. sześćBaumatic Pythagora PD3SS lub dwanaścieKüppersbusch WS 6029.0 GE) lub określana za pomocą liczby konkretnego rodzaju naczyń (np. Bosch HSC140652 mieści dwanaście talerzy o średnicy 28 cm i osiemdziesiąt filiżanek do espresso).

Szuflada do podgrzewania naczyń na sześć kompletów Baumatic Pythagora PD3SS  Szuflada do podgrzewania naczyń na dwanaście kompletów Küpperbusch WS 6029.0 GE
Szuflada do podgrzewania naczyń na sześć kompletów
Baumatic Pythagora PD3SS
Szuflada do podgrzewania naczyń na dwanaście kompletów Küppersbusch WS 6029.0 GE

Niektórzy producenci podają pojemność za pomocą obu systemów, tak jak w szufladzie Teka CP 15:

Zastawa dla 6 osób: 6×24 cm talerze obiadowe, 6×10 cm miseczki na zupę, 1×19 cm talerzyk deserowy, 1×17 cm talerzyk deserowy, 1×32 cm półmisek lub 20 naczyń o średnicy 28 cm lub 80 filiżanek do espresso lub 40 filiżanek do herbaty

Jaką wybrać pojemność? Zazwyczaj na potrzeby przeciętnej rodziny do podgrzewania naczyń spokojnie wystarczy szuflada na sześć kompletów. Jeśli jednak urządzasz w domu wielkie przyjęcia, możesz uznać, że wygodniejsza będzie dla Ciebie szuflada na dwanaście kompletów. Szuflada na dwanaście kompletów będzie też wygodniejsza, jeśli kupisz model z opcją podgrzewania potraw – łatwiej wtedy zmieścisz w niej brytfankę lub inne naczynie z potrawą.

Wybór modelu może też determinować wielkość wnęki do zabudowy (o wymiarach przeczytasz poniżej), dlatego warto przemyśleć ewentualne umiejscowienie szuflady i jej wielkość już na etapie projektowania kuchni.

Maksymalna ładowność

Określana w kilogramach, pozwala zorientować się, jakie jest maksymalne możliwe obciążenie szuflady. W prawie wszystkich modelach maksymalne obciążenie wynosi 25 kg (wyjątek: Smeg CTSC21X z obciążeniem 20 kg i Smeg CT15-2 z obciążeniem do 45 kg) i warto się tego trzymać – nadmierne obciążenie szuflady może spowodować jej nieodwracalne uszkodzenie.

Stopnie i zakres regulacji temperatury

Zazwyczaj szuflady mają możliwość regulacji temperatury w zakresie od 30°C – 85°C (maksymalną temperaturę 50°C ma szuflada do naczyń Miele EGW 3060-10, natomiast szuflada Viking ThermaFreshTM ma maksymalną temperaturę 120°C) na kilku stopniach (najmniej – trzech, najwięcej – sześciu). Trzy poziomy temperatury pozwalają na podgrzewanie filiżanek (do 40°C), talerzy (do 60°C) oraz naczyń i zastawy (70 – 85°C). Do podgrzewania potraw, dogotowywania, rozmrażania wykorzystuje się najczęściej temperatury 60 – 85°C.

Moc przyłączeniowa

Podstawowe pojęcie to całkowita moc pobierana przez urządzenie. Szuflady są urządzeniami, które nie pobierają bardzo dużo prądu – maksymalnie jest to ok. 1 kWh. Różnice w zużyciu prądu (wśród tego samego rodzaju szuflady) też nie są zbyt duże, co pokazuje poniższa tabela:

rodzaj szuflady wysokość szuflady (cm) moc (kWh) moc (kWh), praca 1 h dziennie / rok koszt energii (1KWh=0,66 zł) przykład szuflady
do naczyń 7 0,15 54,75 36,13 Miele EGW 3060-10
do naczyń 14 0,4 146 96,36 Gorenje BWD1102AX
do naczyń 14 0,45 164,25 108,40 Baumatic Pythagora PD3SS
do naczyń 14 0,62 226,30 149,36 Hoover HPWD 140 X
do naczyń i potraw 14 0,81 295,65 195,13 Bosch HSC140652
do naczyń i potraw 29 0,81 295,65 195,13 Siemens HW290562
do naczyń i potraw 29 0,93 339,45 224,04 Gaggenau WS 282
do naczyń i potraw 25 1,02 372,3 245,72 Miele ESW 5070 – 29

Z tabeli wynika kilka informacji, które mogą być dla Ciebie istotne – szuflady dwufunkcyjne pobierają więcej prądu niż ich odpowiedniki służące tylko do podgrzewania naczyń. Ponadto wysokość nie wpływa na pobór prądu (zobacz Bosch HSC140652 i Siemens HW290562). No i najważniejsze – wybierając urządzenie o najniższym zużyciu energii (w danej kategorii szuflad) możesz zaoszczędzić ok. 60 zł rocznie. Co można zrobić z tą kwotą? Np. gotować wodę w czajniku elektrycznym przez około 38 godzin!

Sposób ogrzewania

Do wyboru są dwa: płyta ze szkła ceramicznego (Bosch, Gaggenau, Siemens, Whirlpool) lub nawiew gorącego powietrza (Baumatic, Gorenje, Miele, Teka). Oba systemy mają swoich zwolenników i przeciwników. Nawiew gorącego powietrza wydaje się być lepszy, ponieważ działa trochę jak termoobieg – rozprowadza ciepło po całym wnętrzu komory.

Na rynku są też dostępne modele (np. Gaggenau), które łączą element grzejny na spodzie z nawiewem – jest to swoisty kompromis.

Wymiary

Standardowo szuflady o pojemności sześciu kompletów mają ok. 60 cm szerokości, 14 cm wysokości i 60 cm głębokości (wyjątkiem jest szuflada Miele EGW 3060-10, która ma ok. 7 cm wysokości i szuflady Viking, które są dostosowane do piekarników i mają 90 cm szerokości). Szuflady na dwanaście kompletów są mniej więcej o połowę wyższe – mają do 30 cm wysokości (poszczególne modele mogą się różnić między sobą wysokością).

Funkcje

Minutnik / timer

Ta funkcja pozwala zaprogramować czas podgrzewania potrawy (np. 0 – 240 minut), po czym wyłącza urządzenie (np. Küppersbusch, Smeg).

Funkcja opóźnionego startu

Ta funkcja pozwoli Ci ustawić start urządzenia z kilkugodzinnym opóźnieniem (maksymalnie 9 godzin 50 min – Smeg).

Regulacja wilgotności / odpowietrznik

Jest to przydatna funkcja, pozwalająca na utrzymanie wilgotności dogotowywanej potrawy lub na otrzymanie chrupiącej skórki (do tego służy odpowietrznik). Na rynku szufladę z tą funkcją ma tylko marka Viking.

Wyposażenie

Sposób sterowania

W szufladach grzejnych możesz spotkać dwa rodzaje sterowania:

  • manualne – za pomocą pokrętła (np. Gorenje, Whirlpool)
  • sensorowe – za pomocą przycisków, najczęściej szuflada ma również panel z wyświetlaczem (np. Miele, Smeg)

Rodzaj prowadnic

Większość modeli jest wyposażona w prowadnice teleskopowe, które umożliwiają wysuwanie szuflady w całości i wytrzymują ciężar kilkunastu kilogramów.

Mata antypoślizgowa

Jest na wyposażeniu szuflad, które maja nawiew gorącego powietrza. Dzięki takiej macie, naczynia nie przesuwają się i są odpowiednio zabezpieczone. Matę można bezproblemowo wyczyścić wilgotną ściereczką z detergentem. Należy przy tym pamiętać, że mata przed włożeniem do szuflady musi być sucha.

Zabezpieczenia

Większość producentów oferuje modele z chłodnym frontem i lampką kontrolną, co znacznie zwiększa komfort obsługi urządzenia oraz bezpieczeństwo pracy. Ponadto Twoja szuflada może być wyposażona w system zabezpieczający przed przegrzaniem urządzenia (np. Miele) lub funkcję automatycznego wyłączenia (działającą w połączeniu z timerem – np. Smeg) czy wskaźnik ciepła resztkowego (np. Gaggenau).

Wyposażenie dodatkowe

Szuflady do obróbki termicznej potraw mogą mieć dodatkowo półki (np. Viking) lub ruszt dla zwiększenia powierzchni podgrzewania potraw (np. Miele).

Producenci i ceny

Szuflady są sprzętem profesjonalnym i niestety drogim. Na rynku polskim nie ma jeszcze zbyt wielkiego wyboru szuflad, natomiast ceny dostępnych modeli zaczynają się od 1500 zł. Szuflady dwufunkcyjne mają w swojej ofercie m.in. następujący producenci:

  • Bosch
  • Foster
  • Miele
  • Whirlpool

Pełną listę producentów i marek oferujących konkretny typ szuflady, przedstawiliśmy na stronie 3.

Podsumowanie

Aby wybrać odpowiednią dla siebie szufladę, warto przemyśleć poniższe pytania:

ikona znak zapytania Potrzebujesz szuflady do podgrzewania naczyń czy obróbki termicznej potraw?
Jeśli chcesz mieć ciepłe naczynia, możesz wybrać prostszą konstrukcję, wyposażoną np. w grzałkę ceramiczną na spodzie szuflady i w trzy podstawowe poziomy temperatury. Urządzenie do obróbki termicznej wybierz jak najbardziej zaawansowane technologicznie (na ten moment szuflady marki Viking mają najwięcej funkcji i są wszechstronnymi urządzeniami). Pamiętaj też o sprawdzeniu dostępnych w Twoim piekarniku funkcji, bo być może szuflada z opcją podgrzewania potraw nie jest Ci potrzebna.

ikona znak zapytania Jakiej pojemności szufladę kupić?
Na potrzeby przeciętnej rodziny do podgrzewania naczyń spokojnie wystarczy szuflada na sześć kompletów. Jeśli jednak urządzasz w domu wielkie przyjęcia lub zamierzasz podgrzewać potrawy, wybierz szufladę na dwanaście kompletów.

ikona znak zapytania Na co zwracać uwagę przy zakupie urządzenia?
Odpowiedź jest prosta – na parametry (pojemność, moc i wymiary), funkcje (stopnie regulacji i zakres temperatury, timer – jeśli szuflada podgrzewa potrawy) i wyposażenie (mata antypoślizgowa i zabezpieczenia). Jeżeli kupujesz szufladę dwufunkcyjną, zwróć uwagę, czy jest sterowana sensorowo, ma funkcję opóźnionego startu i dodatkowe półki lub ruszty.

Życzymy Ci profesjonalnie podgrzanych potraw i espresso w ciepłej filiżance!

Tabela producentów

Aby ułatwić Ci wybór urządzenia, przygotowaliśmy tabelę:

Marka/Producent Rodzaj szuflady
do podgrzewania naczyń do podgrzewania naczyń i potraw
Baumatic +
Bosch +
Candy +
De Dietrich +
Foster +
Gaggenau +
Gorenje +
Hoover +
Küppersbusch +
Miele + +
Siemens +
Smeg +
Teka +
Viking +
Whirlpool +

 

Rate this post

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym!