Jakie jabłka kupić?

Antonówka, szampion, ligol, czy może gala? Odmian jabłek jest tak dużo, że czasem nie wiadomo, co wybrać. Tym bardziej, że różni je smak: jedne są słodkie, inne słodko-winne, jeszcze inne kwaskowe i kwaśne. Wybór utrudnia kwestia jakości. Bo okazuje się, że czasem jabłko pada bardzo daleko od jabłoni…

Rodzaje

Odmiany

Odmiany jabłek różnią się nie tylko nazwami, ale też pochodzeniem, wyglądem i smakiem. Poniżej znajdziesz najpopularniejsze przykłady tych owoców:

 Gloster  Golden Delicious Idared 
 Gloster, Nasz Sad  Golden Delicious, Witamina  Ideared, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski
 Nasz Sad  Witamina  Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski
 Janagold  Szampion  Antonówka
 Janagold, Witamina  Szampion, Nasz Sad  Antonówka,Szkółka Roślin Owocowych i ozdobnych w Pojemnikach
 Witamina  Nasz Sad  Szkółka Roślin Owocowych i ozdobnych w Pojemnikach
  • Delikates – typowo polskie, jesienne jabłka, wyhodowane po raz pierwszy w Poznaniu. Mają zielono-żółtą skórkę z wyraźnym czerwonym rumieńcem, ich smak jest słodko-kwaśny, a miąższ drobnoziarnisty. Powszechnie lubiane.

  • Ligol – kolejna odmiana wyhodowana w Polsce. Jabłka ligol pojawiają się w sklepach zimą, charakteryzują się żółtą, błyszczącą skórką z dużym, lekko czerwonym rumieńcem i kremowym miąższem. Są słodkie, kruche, mają delikatny, korzenny posmak. Uwaga! Nie można ich długo przechowywać.

  • Cortland – to jabłka pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, bardzo lubiane w Polsce. Ich skórka jest pokryta w całości czerwonym, karminowym rumieńcem, miąższ jest biały, w smaku słodko-winny, lekko korzenny, kruchy, do tego nie ciemnieje po przekrojeniu. Są bardzo soczyste, nadają się do produkcji soków.

  • Lobo – jesienne jabłka, które przybyły do nas z Kanady. Lobo mają – podobnie jak Cortlandy – pokrytą intensywnie czerwonym rumieńcem skórkę, ich miąższ jest za to delikatnie zielony, bardziej kwaskowy, soczysty.

  • Idared – w Stanach, na zachodzie i w wschodzie Europy są bardzo popularne, w Polsce też mają wielu zwolenników. To jabłka średniej wielkości i duże, z żółto-zielną skórką i czerwonym, rozmytym rumieńcem. Są kwaskowe w smaku, często stosuje się je do ciast, przetworów.

  • Reneta – stara, zimowa odmiana jabłek, która przybyła do nas z Anglii. Reneta ma żółtą skórkę z pomarańczowo-czerwonym, bladym rumieńcem. Jej miąższ ma kremową barwę, jest średniosoczysty, lekko kwaskowaty. Renety nadają się do długiego przechowywania.

  • Szampion (champion, sampion) – to jesienne, słodkie, aromatyczne jabłka. W zależności od regionu, w którym są uprawiane jabłonie, mają bardziej lub mnie rozmyty rumieniec, zielono-żółtą skórkę. Ich smak może się kojarzyć z gruszką. Są powszechnie lubiane. Nadają się do przetworów i jedzenia na surowo.

  • Antonówka – stara odmiana, często uprawiana amatorsko, ma działkach. Antonówki są przeważnie zielone, chociaż w miarę dojrzewania mogą stać się lekko żółtawe. Są twarde, dość kwaśne, dlatego świetnie nadają się na przetwory.

  • Papierówka – kolejna ze starych odmian. Papierówki charakteryzują się jasnożółtym kolorem, ich smak jest z początku kwaśny, w miarę dojrzewania staje się słodszy. Papierówki nadają się do przetwarzania, gotowania, pieczenia.

  • Gala – odmiana, która przyjechała do nas aż z nowej Zelandii. Ma słodko-winny smak, nadaje się do jedzenia na surowo. Jej skórka jest pomarańczowo-czerwona. Jest jedną z najbardziej cenionych odmian jabłek.

  • Gloster – ich kształt jest charakterystyczny, stożkowaty, za to smak: kwaśny, orzeźwiający. Są średnio soczyste, dość twarde. Ich skórka jest pokryta w 80 procentach rumieńcem. Pochodzą z Niemiec.

  • Golden Delicious – golden to po angielsku “złoty”, nazwa jabłek jest jednocześnie określeniem koloru ich skórki, którą charakteryzuje brak rumieńca. Miąższ owoców jest kremowy, kruchy, słodko-winny, bardzo smaczny, ceniony przez koneserów. Golden Delicious to odmiana zimowa.

  • Jonatan – to jabłka cenione przez koneserów. Ich smak jest słodko-winny, korzenny, a miąższ lekko żółtawy. Idealne owoce do jedzenia na surowo.

  • Rubin – czeska, zimowa, niezmiernie popularna odmiana jabłek. Są cenione za słodko-winny, aromatyczny smak. Rubiny są duże, pomarańczowo-żółto-czerwone, mają żółtawy miąższ. Wprost stworzone do jedzenia na surowo.

  • Janagold – odmiana amerykańska. Jabłka Janagold mają kremową skórkę i czerwono-pomarańczowy rumieniec. Są kruche, słodko-kwaśne, a przede wszystkim – niezwykle soczyste. Nadają się do wszystkiego, można jeść je na surowo.

W sklepach można też dostać jabłka o nazwie janagored – to nic innego jak belgijska odmiana janagold.

  • Granny Smith – intensywnie zielone, australijskie jabłka o podobnym, stożkowatym kształcie. Ich miąższ jest twardy, słodko-kwaśny, dzięki temu nadają się do obróbki termicznej, pasują idealnie do szarlotek.

  • Sunrise – jedna z letnich odmian jabłek. Sunrise są pokryte prawie zupełnie karminowym rumieńcem. Są soczyste, słodkie, nadają się do jedzenia na surowo. Przypominają w smaku najlepsze, jesiennie i zimowe odmiany.

Najwięcej cenionych przez konsumentów odmian jabłek można skosztować w okresie jesienno-zimowym.

Jakie do czego?

Nie każde jabłko smakuje najlepiej spożywane jako przekąska, na surowo. Niektóre odmiany smakują lepiej na ciepło, inne nadają się zarówno do obróbki, jak i do jedzenia jako przekąska. Ze względu na zastosowanie kulinarne, jabłka możemy podzielić na:Cortland, Sady Trzebnica
Cortland, Sady Trzebnica

  • Deserowe – takie, które najlepiej smakują spożywane w postaci surowej: jako przekąska, dodatek do farszu, sałatek. Są słodkie lub słodko-winne, soczyste, twarde, bardzo smaczne.

  • Stołowe – to jabłka uniwersalne, można je jeść na surowo, ale też gotować, piec. Nadają się zarówno do ciast, mięs, jak i przegryzania między posiłkami. Są aromatyczne, słodko-kwaśne.

  • Do obróbki termicznej – są wprost stworzone, żeby robić z nich musy, dżemy, sosy, dodawać do ciast. Szybko się rozgotowują, są kwaskowe w smaku, dzięki czemu przetwory nie są mdłe w smaku. Oczywiście, niektórzy lubią jeść kwaśne jabłka w postaci surowej.

W tabeli znajdziesz najpopularniejsze i najbardziej charakterystyczne przykłady tych trzech rodzajów jabłek:

Deserowe (do jedzenia na surowo) Stołowe (do jedzenia na surowo i do przetworów) Do obróbki termicznej
Delikates
Ligol
Rubin
Jonatan
Gala
Cortland
Idared
Antonówka
Reneta

Duże znaczenie przy wyborze jabłka do konkretnego zastosowania kulinarnego ma jego smak, soczystość, konsystencja miąższu. Najlepsze szarlotki i dżemy robi się z kwaskowych, bogatych w pektyny antonówek, do mięs, surówek, suszenia pasują jabłka mięsiste, słodko-kwaśne, np. Idared czy Jonatan.

Dla kogo jabłka?

Jabłka – jeden z najbardziej powszechnych owoców, dostępnych w sklepach niemalże przez cały rok – to ważne źródło wielu cennych dla organizmów pierwiastków. Powinny je wybierać przede wszystkim:

  • Osoby cierpiące na problemy trawienne, biegunki i zaparcia – jabłka są doskonałym źródłem błonnika, który występuje w nich w postaci pektyn. Usprawnia on funkcje jelitowe flory bakteryjnej, regulując prawidłową przemianę materii.

  • Osoby, które zmagają się z wysokim poziomem złego cholesterolu – pektyny regulują poziom dobrego cholesterolu (HDL), obniżając przy tym poziom złego (LDL).

  • Osoby, które chcą schudnąć – jabłka są niskokaloryczną przekąską (zawierają ok. 50 kcal w 100 gramach), pozwalają na długo zachować uczucie sytości. Dzięki błonnikowi regulują i przyspieszają trawienie.

  • Osoby, które cierpią na infekcje dróg oddechowych – jabłka, dzięki pektynom, odtruwają organizm, pozwalając zapobiegać przeziębieniom i innym chorobom. Stąd powiedzenie – Jedno jabłko dziennie trzyma Cię z dala od lekarza.

  • Osoby, które cierpią na choroby serca i układu nerwowego – jabłka mają dość sporo potasu, który reguluje pracę układu nerwowego i krwionośnego.

  • Osoby, które cierpią na problemy układu moczowego – picie świeżo wyciskanego soku z jabłek i jedzenie tych owoców działa moczopędnie.

Zawartość witamin i minerałów w jabłkach jest raczej przeciętna. Na pewno nie można nazwać ich dobrym źródłem witaminy C – cytrusy mają jej dużo więcej. Zawartość magnezu, wapnia i fosforu też nie jest wysoka. Na pewno warto jeść jabłka ze skórką, albo nie do końca obrane – to w niej właśnie znajduje się najwięcej dobroczynnych pierwiastków i witamin. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest pryskana.

Nie masz okazji umyć w danym momencie zębów, a chcesz odświeżyć oddech? Zjedzenie jednego jabłka powinno pomóc. Ten owoc odświeża oddech i wzmacnia dziąsła.

Jak rozpoznać jakość?

Nie każde jabłka, które możesz kupić w sklepie, zasługują na miano dobrych jakościowo. Jak poznać, czy wybierasz zdrowe, świeże jabłka? Oto kilka ważnych porad: Kupując jabłka paczkowane, trzeba dokładnie obejrzeć zawartość.
Nadpsute, gnijące jabłka dyskwalifikują zakup. Zdjęcie: Elpa Fruit

  • Jeśli zobaczysz na jabłku brązowe plamy, nie kupuj takiego owocu. Wywoływane przez rakotwórczą patulinę przebarwienia przenikają do miąższu. Takie jabłko jest zepsute i nie nadaje się do spożycia.
     
  • Pomarszczona skórka jabłka to znak, że jest ono nie świeże, zbyt długo leży w sklepie. Takie jabłko można zjeść, lepiej jednak zużyć je do ciast, przetworów, a jeszcze bezpieczniej – kupić świeże, z błyszczącą, gładką skórką.
     
  • Jabłka, których skóra jest pokryta suchymi, brązowo-brunatnymi plamami, to owoce porażone parchem – najbardziej pospolitym grzybem, który atakuje jabłonie. Takie jabłka nie powinny znaleźć się w sklepie, ale jeśli się na nie natkniesz, np. na targu, nie kupuj ich.
     
  • Jeśli zauważysz na jabłkach plamy połączone z biało-szarym nalotem, to znak, że chorują na szarą pleśń. Omijaj z daleka zarówno zakażone sztuki, jak i te, koło których leżą: chore owoce zarażają zdrowe.
     
  • Jeśli widzisz w jabłku wyraźne dziurki, miękkie plamki albo zaschnięty sok na powierzchni – może to być znak, że jabłko jest robaczywe.
     
  • Piękna, błyszcząca skórka to niestety nie zawsze znak świeżości jabłek. Jeśli wygląda wyjątkowo nienaturalnie, może to znaczyć, że jabłko było polerowane albo woskowane, żeby lepiej się prezentować.

Przy zakupie jabłek w paczce sprawdź jakość zawartości. Oznaki gnicia dyskwalifikują towar. Jabłka paczkowane, Elpa Fruits
Przy zakupie jabłek w paczce sprawdź jakość zawartości.
Oznaki gnicia dyskwalifikują towar.
Jabłka paczkowane, Elpa Fruit

  • Boisz się pryskanych jabłek? Niestety, kupując jabłka w sklepie trudno rozpoznać, czy było pryskane czy nie i czy sadownik przestrzegał wymaganych okresów karencji. Pryskanie jabłoni to powszechna praktyka, niestety często pryska się też same owoce. Jeśli chcesz kupić jabłko, które nie było pryskane i pochodzi z drzewa, które było nawożone naturalnymi nawozami, możesz wybrać jabłka z upraw tradycyjnych (np. Olsad) albo ekologicznych, oznaczane jako „eko” lub „bio”. Pamiętaj jednak, że musisz za nie zapłacić nawet dwa razy więcej.


  • Decydujesz się na zakup jabłek w foliowym opakowaniu? Dokładnie je obejrzyj i sprawdź, czy nie widać śladów nadpsucia. Jeśli nie jesteś w stanie tego stwierdzić, lepiej wybierz inne owoce.

Normy unijne nie dopuszczają sprzedawania jabłek z jakimikolwiek objawami chorób, na przykład gnicia lub zepsucia. Kontrole Inspekcji Handlowej Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych pokazują jednak, że w sklepach wciąż można się natknąć na niezdrowe, niezgodne z normami jabłka. Lepiej uważać.

Warto wiedzieć, że według przepisów unijnych, każde jabłka powinny być oznakowane. W większości przypadków znakuje się opakowania, ale niektóre jabłka posiadają specjalne nalepki na skórce z nazwą producenta. Tak czy siak, sprzedawca powinien pokazać etykietę, na której znajduje się informacja o:Jabłko z nalepką producenta, Polskie Sady Biała Rawska, marka Pola
Jabłko z nalepką producenta,
Polskie Sady Biała Rawska, marka Pola

  • klasie jabłek – owoce dzieli się na klasy jakości, oznaczane jako „II”, „I” i „ekstra”, gdzie klasa II jest klasą najgorszą, a klasa „ekstra” – najlepszą, spełniającą prawie wszystkie normy dotyczące wielkości i wyglądu owoców.

  • pochodzeniu – przede wszystkim o kraju pochodzenia, nieobligatoryjnie także o regionie uprawy lub krajowej, regionalnej nazwie miejsca pochodzenia.

  • jednostce, która pakowała lub wysłała owoce – wymagany jest jej adres, dane kontaktowe.

Producenci i ceny

Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Sadowników jest w naszym kraju bardzo wielu. Oto przykłady:

  • Elpa Fruit (grupa sadowników)
  • Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski
  • Grupa producentów Warzyw Imperium
  • Nasz Sad (grupa sadowników)
  • Polskie Sady (grupa sadowników, marka Pola)
  • Prima 2000
  • Olsad (grupa sadowników)
  • Sady Trzebnica
  • Świeży Owoc
  • Witamina

Jeśli chodzi o ceny, w zależności od pory roku i sytuacji na rynku sadowniczym, za nasze krajowe jabłka musisz zapłacić od 2 do 6 złotych. Najdroższe są jabłka ekologiczne, jabłka deserowe są z zasady droższe niż stołowe.

Podsumowanie

Mimo, iż jesteśmy trzecim największym na świecie producentem jabłek, sami jemy ich stosunkowo mało, w każdym razie w porównaniu z naszymi europejskimi sąsiadami. Warto zadbać jednak o to, by znalazły się w diecie – to cenne pod względem zdrowotnym, powszechnie dostępne i dość tanie owoce. Warto zaznajomić się z odmianami jabłek i nauczyć się wybierać te, które smakują najlepiej. Robiąc dżemy, musy, soki czy szarlotki, lepiej wybrać jabłka kwaskowe i kwaśne, do jedzenie najlepiej wybierać jabłka deserowe. I najważniejsze – należy oglądać kupowane sztuki owoców. Wszelkie ślady pleśni i gnicia są niedopuszczalne. Warto kupować nasze, krajowe jabłka – są wysokiej jakości, a najlepszym tego dowodem jest to, że eksportujemy ich naprawdę dużo.

Życzymy odnalezienia tego jedynego, najlepszego w smaku jabłka!

Jakie jabłka kupić? 4.22/5 (84.44%) 18 votes

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

x
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym!