Zaznacz stronę

Książki kulinarne to jedne z najpopularniejszych książek pod względem sprzedaży. Doskonale sprawdzają się jako prezent ze względu na swoją uniwersalność. Kto z nas nie lubi smacznie zjeść?

Wybór książek kulinarnych jest przeogromny. Jaką więc wybrać? Przede wszystkim polecamy nie ograniczać się do jednej pozycji, a sprawdzić co najmniej kilka.

Książki kulinarne ogólne

1. “Jakubiak lokalnie” Jakubiak Tomasz – książka popularnego autora programu w telewizji Kuchnia+, który sam o sobie mówi, że jest fanem lokalności i regionalności. Inspiracje do przepisów pochodzą z kuchni całego świata, ale oparte są o polskie składniki.

2. “ABC gotowania” Marieta Marecka – książka kolejnego autora programu w telewizji Kuchnia+. W środku 25 lat doświadczeń kulinarnych spakowanych do minimum i przedstawionych krok po kroku.

3. “Doradca smaku” Michel Moran

4. “What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu” Quinn Davies Katie

5. “Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku” Zosia Cudny – książka autorki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce. W środku dobrze zilustrowane etapy przygotowanych posiłków.

6. “Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na zimę” Beata Pawlikowska

7. “Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” Szymon Kubicki

8. “Natura kuchni polskiej. Nature of Polish Cuisine” Wojciech Modest Amaro

Książki kulinarne Jamiego Olivera

9. “15 minut w kuchni” Jamie Oliver

10. “30 minut w kuchni” Jamie Oliver

11. “Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamie Oliver

12. “Superfood na co dzień. Co jeść, aby dobrze się czuć” Jamie Oliver

Kuchnia wegetariańska

13. “Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan” Marta Dymek – książka chyba najpopularniejszej blogerki vege w tym kraju. W środku 100 przepisów na śniadania, obiady i kolacje z różnych części roślin. Nawet tych niepozornych i często wyrzucanych.

14. “Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie” Magdalena Cielenga-Wiaterek

15. “Vege na diecie” Magdalena Makarowska

16. “Wiosna w kuchni pięciu przemian” Anna Czelej

17. “Pyszne chwasty” Małgorzata Kalemba-Drożdż – w książce zebrane zostały przepisy z tak nietypowych roślin jakimi są chwasty. Przykładem może być risotto z koniczyny.

18. “Lato w kuchni Pięciu Przemian” Anna Czelej

19. “Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska” Opracowanie zbiorowe

20. “Green Kitchen. Zielono & zdrowo” Luise Vindahl, David Frenkiel

21. “Wegetariańska szkoła gotowania” Opracowanie zbiorowe

22. “Kuchnia wegetariańska. Polskie przepisy” Katarzyna Rozmysłowicz

Kuchnia polska

23. “Polska kuchnia regionalna. Smaki tradycji” Opracowanie zbiorowe

24. “Kuchnia polska” Christian Parma, Izabella Byszewska

25. “Kuchnia polska. Polish Kitchen” Opracowanie zbiorowe

26. “Moja kuchnia polska” Mateusz Gessler

27. “Kuchnia polska. 1000 przepisów” Jolanta Bąk, Iwona Czarkowska, Mirek Drewniak

28. “Kuchnia polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów” Ewa Aszkiewicz

29. “Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne” Hanna Szymanderska

30. “Polska kuchnia domowa” Małgorzata Caprari

Kuchnia włoska

31. “Domowa kuchnia włoska” Aleksandra Seghi

32. “Nigellissima. Włoskie inspiracje” Nigella Lawson – 100 przepisów znanej na całym świecie Nigelli. Tym razem nie będzie słodkości na całego. Będą za to makarony, pizze, owoce morza i risotto.

33. “MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska” Cristina Bottari

34. “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino D’Acampo

35. “Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska” Laura Zauvan

36. “CasaMia. Domowa kuchnia włoska: gotowanie z miłością i pasją!” Cristina Bottari

37. “Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku” Opracowanie zbiorowe

38. “222 łatwe przepisy kuchni włoskiej” Opracowanie zbiorowe

39. “Smaki kuchni włoskiej. Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy” Umberto Galimberti, Giovanni Ballarini

Ciasta i desery

40. “Moje wypieki. Wielki powrót” Dorota Świątkowska

41. “Moje wypieki i desery” Dorota Świątkowska

42. “Słodkie i zdrowe czyli desery, które możesz jeść codziennie” Monika Mrozowska

43. “Pyszne na słodko” Anna Starmach

44. “Na słodko. Domowa piekarnia” Piotr Kucharski

Artykuły, które warto przeczytać

  • Jaki czajnik elektryczny kupić? – Gorąca kawa, kubek z ciepłą herbatą… do tych napojów przyda się wrzątek. Jednym ze sposobów na gorącą wodę, jest czajnik elektryczny. Warto kupić czajnik nie tylko funkcjonalny, ale też dopasowany: do Twoich potrzeb i wnętrza kuchni.
  • 44 książki kulinarne, które warto sprawdzić
    4.3 (86.67%) 3 votes