Aby prawidłowo karmić swojego kota, trzeba uzmysłowić sobie, z czego wynikają jego specyficzne potrzeby żywieniowe. Trzeba mieć świadomość, że kot jest zwierzęciem mięsożernym.

Kot i lew

Kot domowy to bliski krewny dużych dzikich kotów, takich jak lew i tygrys, a także tych mniejszych, jak ryś czy żbik. Wszystkie one pochodzą od tych samych przodków i należą do tej samej rodziny: kotowatych. Koty to zwierzęta drapieżne. W ich naturze leży zdobywanie pokarmu poprzez polowanie. Siłą rzeczy więc, drapieżniki to zwierzęta mięsożerne.

Kot jest mięsożerny – po czym to poznać?

Ziewający kot
Ostre zęby kota służą do rozrywania mięsa
Natura doskonale przystosowała organizm kota do takiego typu odżywiania. Wyposażyła go w ostre zęby, których budowa ułatwia chwytanie i rozrywanie mięsa. Nie posiada on za to prawie żadnych zębów służących do przeżuwania. Nie są mu one aż tak potrzebne, ponieważ pokarm, który spożywa w naturalnych warunkach, nie wymaga przeżuwania. Przewód pokarmowy kota, a dokładnie jelito cienkie, jest bardzo krótki (ok. 1 metra). Jest to cecha charakterystyczna właśnie dla zwierząt mięsożernych. taka długość przewodu pokarmowego wystarczy, by strawić łatwo przyswajany mięsny pokarm. Dla porównania przewód pokarmowy zwierzęcia roślinożernego, np. owcy, może osiągać długość nawet 40 metrów.

Kot domowy też jest mięsożerny

Koty udomowione, nawet jeśli większość dnia spędzają na kanapie, nie zatraciły swojego instynktu łowieckiego, o czym można się przekonać, gdy do pokoju wleci mucha lub na parapecie przysiądzie wróbel. Nie zmieniła się też budowa ich organizmów, nadal są mięsożercami i do prawidłowego funkcjonowania potrzebują pożywienia bogatego w mięso, czyli w białka zwierzęce. Każdy właściciel kota, wybierając karmę dla swojego przyjaciela, musi brać pod uwagę tę cechę jego organizmu.