Kuchenka mikrofalowa to urządzenie funkcjonalne i bezpieczne, pod warunkiem, że podczas korzystania z niej zastosujesz się do kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa.
Zwykło się uważać, że energia mikrofal wytwarzana przez kuchenki jest niebezpieczna dla człowieka, a żywność w niej przygotowywana jest szkodliwa dla zdrowia. W rzeczywistości, mikrofale nie mają możliwości wydostania się na zewnątrz urządzenia podczas jego pracy, a każde otwarcie drzwiczek powoduje wyłączenie kuchenki i zaprzestanie emisji mikrofal. Mikrofale nie zmieniają też żywności w żadnej inny sposób, niż tylko podnosząc jej temperaturę, a przecież to samo dzieje się podczas „tradycyjnego” smażenia, gotowania, czy pieczenia.
Czy wiesz, w jaki sposób kuchenka mikrofalowa podgrzewa potrawy? Rdzeń każdej kuchenki stanowi magnetron, urządzenie, które potrafi zamienić prąd w fale elektromagnetyczne, zwane mikrofalami. Mikrofale pochłaniane są przez cząsteczki wody zawarte w potrawie. Pod wpływem pola elektromagnetycznego, które wytwarza się podczas emisji fal, cząsteczki wody zmieniają swoje położenie. Zaczynają bardzo szybko drgać, a drgając ocierają się o siebie. W ten sposób powstaje energia cieplna, a to z kolei powoduje, że cała potrawa się nagrzewa.
Kuchenka mikrofalowa będzie urządzeniem nie tylko funkcjonalnym, ale też bezpiecznym pod warunkiem, ze podczas jej używania zastosujesz się do kilku prostych zasad:
- nigdy nie włączaj pustej mikrofalówki – jeśli w środku nie będzie niczego, co pochłonie mikrofale, kuchenka może ulec szkodzeniu. Najlepiej zawsze pozostawiać w komorze mikrofalówki kubek z wodą. Woda pochłonie mikrofale w razie przypadkowego uruchomienia kuchenki.
- do podgrzewania potraw w mikrofalówce nie używaj metalowych naczyń ani naczyń z innych materiałów, ale z metalowymi elementami, takimi jak uchwyty czy zdobienia. Nawet niewielki złocony szlaczek będzie powodował iskrzenie.
- nie wkładaj naczyń ani sztućców z drewna do mikrofalówki – mogą ulec zapaleniu.
- w mikrofalówce nigdy nie gotuj jajek w skorupkach, potraw w szczelnie zamkniętych pojemnikach, lub w folii, która nie została uprzednio ponakłuwana – podczas podgrzewania ciśnienie wewnątrz tych zamkniętych „pojemników” wzrośnie i może je rozsadzić.
- nie polewaj potraw tłuszczem, np. olejem. Tłuszcze podgrzane w mikrofalówce mogą osiągnąć bardzo wysokie temperatury i w rezultacie zapalić się.
- zawsze dostosowuj moc i czas do wielkości podgrzewanej potrawy. Pamiętaj, że im mniejsza potrawa, tym mniej czasu potrzebuje, by osiągnąć wysoka temperaturę. Lepiej ustawić krótszy czas i mniejszą moc i ewentualnie dogrzać potrawę, niż doprowadzić do jej zapalenia.
Pamiętaj, żeby nie uruchamiać pustej mikrofalówki!
Najnowsze komentarze