Zwyczaj porannego zaparzania czarnego napoju jest tak popularny, że większość z nas uczyniła z niego rytuał. Czy jednak na pewno wiesz wszystko o kawie, którą pijesz? Czy zdajesz sobie sprawę z tego, jak wpływa na Twoje zdrowie i jak smakują poszczególne odmiany?

Rodzaje kawy a jej smak

Naukowcy rozróżniają nawet do 60 gatunków ziaren kawowca, jednak dla światowej ekonomii znaczenie mają tylko dwa z nich – arabica i robusta. Przygotowaliśmy tabelę, która pomoże Ci zorientować się, czym różnią się te dwa gatunki i jak te różnice wpływają na walory smakowe:

Coffea Arabica (arabika)
 
Coffea Robusta (robusta lub conephora)
 
Różnice w jakości i smaku
 
Nazwa arabica wywodzi się od słowa „arabski”. Praojczyzną tej kawy jest Jemen, obecnie importuje się ją głównie z Etiopii. Warunki uprawy arabiki są trudne – coffea arabica to krzew górski, który rośnie na wysokościach od 600 do 2000 metrów n.p.m.

Uprawa arabiki to znaczna większość, czyli 70% światowej produkcji.

Odkryto ją w Afryce w XIX wieku. Jej drzewa są odporne na choroby i przez to – dużo łatwiejsze w uprawie. Jej uprawa to ok. 30% światowej produkcji.  Arabika jest uważana powszechnie za lepszy gatunek kawy niż robusta.

Z arabiki powstaje najlepsze espresso (mała, czarna kawa). Robusta, po zaparzeniu, ma lekko kwaskowy smak.

Dzięki domieszce robusty, na kawie, po zaparzeniu, powstaje pianka „creme”, która chroni ją przed utrata aromatu.

 

Wielu koneserów ceni sobie smak 100-procentowej arabiki. Najczęściej spotykane są jednak mieszanki arabiki z robustą Kawa Caffe
Vergnano, 100% Arabika
Kawa Caffe Vergnano, 100% Arabika
(np. arabusta). Jeśli są zmieszane w odpowiednich proporcjach i pochodzą z dobrych upraw, łączą w sobie najlepsze cechy każdego rodzaju kawy – łagodność arabiki i mocny, nieco kwaskowy smak robusty. Dobre gatunkowo mieszanki kaw produkuje między innymi Lavazza.

Innym, bardzo cenionym i odrębnym gatunkiem jest kawa Kopi Luwak, która pochodzi z południowo-wschodniej Afryki. Ziarna tej kawy są zbierane przez łaskuny (niewielkie, drapieżne ssaki z rodziny łaszowatych), a potem wybierane przez plantatorów z ich odchodów. Może to brzmieć mało zachęcająco, a jednak takie ziarna, po wstępnym strawieniu przez zwierzęta, są pozbawiane goryczy i zawierają mniej kofeiny. Za 50 gram tej unikalnej kawy trzeba zapłacić nawet 200 złotych.

Uwaga na podróbki! Nie wszystko, co na sklepowej półce występuje pod nazwą "Kopi Luwak", rzeczywiście jest kawą Kopi Luwak, tym bardziej, że na rynek trafia corocznie tylko 500 kilogramów jej ziaren. Kupuj w sprawdzonych, popularnych sklepach. Kusząco niska cena może oznaczać, że masz do czynienia z podróbką.

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna jest uważana powszechnie za gorszą odmianę kawy ziarnistej i mielonej. Sposób jej przyrządzania jest prostszy, lecz smak nie dorównuje kawom naturalnym, przyrządzonym w ekspresie.

Pierwsza kawa rozpuszczalna powstała już w latach 30 XX wieku. Dziś, rozróżnia się trzy podstawowe rodzaje:Kawa liofilizowana Carte Noir
Kawa liofilizowana Carte Noir

  • Granulowana – uzyskuje się ja z kruszonych ziaren, na które puszcza się strumień gorącej wody pod ciśnieniem, a następnie suszy ciepłym powietrzem.
  • Kryształkowa (liofilizowana) – ekstrakt z kawy jest zamrażany, po czym usuwa się z niego lód w procesie odparowywania wody.
  • W proszku – ekstrakt jest czyszczony, filtrowany i suszony; taka kawa rozpuszcza się w wodzie gorzej niż kawa w granulkach.

Kawę rozpuszczalną polecamy osobom, dla których proces parzenia  jest zbyt pracochłonny. Taka kawa jest tez tańsza i wydajniejsza – za opakowanie 50-gramowe wystarczy zapłacić około 7 złotych (starcza na około 30-40 kubków kawy).

Kawa rozpuszczalna zawiera nikiel, który pity w nadmiarze, może powodować skutki uboczne, na przykład uszkodzenie błon śluzowych. Poza tym, w porównaniu z kawą zaparzaną w ekspresie, zawiera nawet 40%  kofeiny więcej.

Kawa smakowa

Kawa Syrop do kawy Monin, smak amaretto
Syrop do kawy Monin, smak amaretto
smakowa to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, dla których ocena aromatu kawy nie jest prosta i oczywista, a pragną wyraźnych i wyjątkowych doznań smakowych. Koneserzy uważają, że picie takiej kawy nie ma nic wspólnego z degustowaniem tego napoju, ale spójrzmy na to bardziej obiektywnie.

Kawa aromatyzowana to taka, którą po paleniu spryskuje się specjalnymi (często naturalnymi) syropami. Owszem, istnieje ryzyko, że kawa aromatyzowana jest produkowana z gorszego jakościowo ziarna (i tak nie czuje się w 100 procentach ich smaku), ale wiele sklepów oferuje kawy z aromatem produkowane w 100 % z wysokogatunkowej arabiki.

Smaki są różne, wszystko zależy od gustu. Rum, orzech, kokos, pomarańcza, Irish Whiskey, Irish Cream, cytryna, cynamon, amaretto, advocat, orzech, karmel i łączone – orzechowo-waniliowa, kremowo-orzechowa, czekoladowo-miętowa.

Taka kawa wcale nie musi być droższa niż zwykła – za 100-gramowe opakowanie zapłacisz od 8 do 20 złotych.

Dla osób, które nie mają zaufania do kaw smakowych i boją się, że ziarno, z jakiego się je produkuje nie jest wysokiej jakości, istnieje też inne rozwiązanie – smakowe syropy do kawy. Produkują je np. Fabbri i Monin. Za 700 mililitrów takiego syropu musisz zapłacić około 30 złotych.

Pamiętaj! Syropy zawierają cukier, jeśli nie przepadasz więc za słodzoną kawą, zdecyduj się raczej na aromatyzowane ziarno.

Właściwości

 

Kawa jako używka

Espresso
Kawa budziła w konserwatywnej Europie wiele kontrowersji. Kultywowana w kulturach muzułmańskich jako duchowy napój, nie znalazła uznania w tradycji chrześcijańskiej. Zmienił to papież Klemens VIII, który „zalegalizował” czarny napój.

Jedno jest pewne – kawa była zawsze traktowana jako napój o specyficznych właściwościach. Już w XVII wieku w Polsce pisano o jej szczególnym działaniu na układ trawienny.

Wszystkiemu „winna” jest kofeina. To najbardziej popularna, powszechnie spożywana substancja psychoaktywna i stymulant.  Przyjmowana w ilości 100-300 mg dziennie (1-2 filiżanki kawy), wpływa pozytywnie na nasz organizm i nie uzależnia.

Kofeina staje się trująca, gdy spożywasz jej więcej niż 1000 mg w jednej dawce. Dawka śmiertelna spożywana w formie kawy to 10 g, czyli równowartość ok. 100 filiżanek.

Faktów i mitów na temat wpływu kofeiny na zdrowie jest wiele. Zanim uwierzysz w przesądy i stereotypy, przeanalizuj tabelę:

Pozytywny wpływ kofeiny na zdrowie
Negatywny wpływ kofeiny na zdrowie
  • ułatwia koncentrację, poprawia pamięć
  • chroni przed chorobą Parkinsona i Alzheimera
  • poprawia krążenie
  • przyspiesza przemianę materii
  • jest naturalnym źródłem przeciwutleniaczy
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby
  • 2 kubki kawy dziennie zmniejszają o 50% ryzyko chorób serca
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka jelit i wątroby
  • wpływa korzystnie na pracę nerek
  • powoduje żółknięcie zębów i próchnicę
  • utrudnia zasypianie
  • może powodować, tak zwane, „zdenerwowanie kofeinowe” (rozdrażnienie, nerwowość)
  • może zwiększyć ryzyko ataku serca (u osób o słabszym metabolizmie)
  • gotowana kawa podnosi poziom cholesterolu
  • nieznacznie wypłukuje z organizmu wapń i magnez

 
 

Z piciem kawy wiąże się też wiele mitów. NIEPRAWDĄ jest, między innymi, że:

  • Kofeina zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu
  • Kofeina powoduje raka
  • Kofeina powoduje osteoporozę – wypłukuje wapń z organizmu, ale w tak niewielkich ilościach, że nie wywołuje to choroby.
  • Kawa, pita w umiarkowanych ilościach, szkodzi kobietom w ciąży – agencja Food Standards Agency (Agencja Standardów Żywnościowych) podała do wiadomości, że ilość 200 mg kofeiny (2 filiżanki kawy) nie szkodzi ciężarnym kobietom.

Przekraczanie tej dawki może spowodować niedowagę dziecka, przedwczesny poród, a nawet poronienie. Uważaj też na inne zawierające kofeinę napoje – 200 mg kofeiny to 4 szklanki herbaty, 5 puszek Coca-Coli, albo 5 czekoladowych batoników.

Uwaga! Kofeina pita w postaci kawy nie działa natychmiast. Warto odczekać pół godziny (do 45 minut), aby poczuć efekt.

Ciekawostka!  Naukowcy zbadali zależność spożywania kofeiny od płci. Okazuje się, że jej działanie jest silniejsze u mężczyzn niż kobiet.

Dla kogo kawa bezkofeinowa?

Kawę bezkofeinową poleca się osobom cierpiącym na nadciśnienie, zaburzenia lękowe i choroby nerek, a także kobietom w ciąży. Taka kawa jest też dobra dla osób lubiących pić kawę wieczorem, przed spaniem lub tych, którzy prowadzą stresujący tryb życia – ich poziom zdenerwowania po wypiciu filiżanki kawy z kofeiną na pewno nie zmaleje. Smak kawy bezkofeinowej wcale nie ustępuje smakowi kaw zawierających kofeinę.

Kawa bezkofeinowa zawiera śladowe ilości kofeiny, nie można więc przesadzać z jej ilością. 6 czy 7 kubków takiej kawy dostarczy organizmowi tyle samo kofeiny co kubek zwykłej kawy.

Kawa zbożowa, Anatol
Kawa zbożowa, Anatol
Kobietom w ciąży i dzieciom poleca się kawę zbożową (zdjęcie). Otrzymuje się ją z suszonych ziaren jęczmienia, żyta, cykorii i buraka cukrowego. Błonnik naturalny wspomaga perystaltykę jelit, taka kawa, podobnie jak naturalna, zawiera przeciwutleniacze, wspomagające odporność organizmu. Kawa zbożowa zawiera też magnez, polecany szczególnie kobietom w ciąży. Najpopularniejsze polskie marki produkujące kawę zbożową to Inka i Anatol (Delecta).

Jasno czy ciemno palona?

Na wielu etykietach, oprócz miejsca pochodzenia i specyfikacji – arabika lub robusta, znajdziesz też informację o sposobie palenia ziaren.

Kawę pali się na wiele sposobów. Duże palarnie stosują metodę „turbo” – ziarna kawy podgrzewają się do temperatury około 260 stopni, dzięki oddziaływaniu powietrza o temperaturze 200-400 stopni (puszczane jest przez kilka minut). Tradycyjne palenie jest bardziej pracochłonne – ziarno podgrzewa się stopniowo, od 6 do 20 minut, proces jest pilnowany przez tak zwanego kipera, który co jakiś czas sprawdza jakość palenia.

Dla Ciebie, konsumenta, proces palenia ma duże znaczenie. Jeśli temperatura jest zbyt niska, a proces palenia zbyt krótki, kawa nie będzie aromatyczna (nie zdążą wydzielić się z niej odpowiednie substancje). Zbyt długie palenie powoduje, że w kawie wyczujesz wyraźną nutę spalenizny. Ważniejszy jest jednak styl palenia. Nie bez przyczyny jedne ziarna są jasne, inne – bardzo ciemne. Przygotowaliśmy schemat, który pozwoli Ci zrozumieć różnicę między stylem palenia a smakiem kawy:

Ziarno jasnopalone Ziarno średniopalone
Ziarno ciemnopalone
Styl cynamonowy lub amerykański, podczas procesu naturalny aromat ziaren zostaje zachowany, taka kawa jest kwaskowa, i lekko gorzka , ale delikatna w smaku, aromat nie jest intensywny.

Ziarna
            jasno palone
Ziarna jasno palone

Styl wiedeński, smak i aromat kawy z takiego ziarna jest umiarkowany – wyczuwalna jest delikatna nuta kwasowości i goryczy.
  Ziarna
            średnio palone
Ziarna średnio palone
Styl francuski lub włoski. Taka kawa jest intensywna w smaku, gorzka (nie – kwaśna). Pierwotny charakter ziaren nie jest zachowany, ale za to z ziaren wydobywa się wszystkie substancje aromatyczne. Ziarna
            ciemno palone
Ziarna ciemno palone

Mimo, iż data palenia ziaren jest istotna (najlepsza kawa to kawa palona zaraz przed podaniem), nie umieszcza się jej na opakowaniu, warto więc zwrócić uwagę na datę ważności. Gdy widzisz, że kawa za tydzień straci przydatność, lepiej wybierz inną.

Kraje kawy

Kawa jest jednym z najważniejszych towarów eksportowych. Żaden kraj i żaden kontynent nie ma monopolu na prażenie i eksportowanie owoców kawowca. Przygotowaliśmy tabelę, w której sklasyfikowaliśmy największych jej producentów:

Kraj Ilość wyprodukowanych ton kawy w roku 2007
Brazylia 17 000 000
Wietnam 15 580 000
Kolumbia 9 400 000
Indonezja 2 770 554
Etiopia 1 705 446
Meksyk 962 000
Indie 954 000
Peru 677 000
Gwatemala 568 000

Wiesz już, kto produkuje kawę, ale wciąż nie wiesz jak to się przekłada na jakość i smak pitego przez Ciebie wywaru?

Pomoże Ci ten oto krótki przewodnik po najważniejszych „kawowych imperiach” i gatunkach kaw, jakie się w nich uprawia. Dowiesz się jak smakuje kawa z Brazylii, dlaczego kawa kolumbijska jest ceniona przez smakoszy i co mówią o kawie Etiopczycy.

Łagodna kawa brazylijska

Jak widać na powyższym schemacie, w produkcji kawy wyraźnie przoduje Brazylia, która dostarcza aż 30% ziaren i jest Kawa brazylijska Santos Brazil Smart Coffee
Kawa brazylijska Santos Brazil, palarnia Smart Coffee

największym producentem arabiki (70-80% światowej produkcji). Niektórzy uważają, że masowe uprawy wpływają na jakość ziaren, jednak wiele odmian kawy brazylijskiej jest cieniona przez smakoszy. Brazylijczycy są uważani za największych koneserów, a picie kawy w Brazylii to nie tylko tradycja, ale też styl życia. Najczęściej spożywa się ją w postaci cafezinho – mocnego wywaru z dużą ilością cukru.

Nazwy kaw brazylijskich pochodzą od nazw stanów, w których są uprawiane lub nazw portów, przez które przepływają.

Najpopularniejszy gatunek arabiki to Santos – kawa łagodna, o delikatnym aromacie, pozbawiona goryczy i kwaskowatości. Ten gatunek jest szczególnie popularny w Jugosławii, gdzie, podobnie jak Brazylii, pije się ją z cukrem i parzy tradycyjnie, po turecku.

Jedną z najbardziej cenionych odmian arabiki brazylijskiej jest Pergamino. Dołącza się do niej specjalny certyfikat jakości wydawany przez Brazylijskie Stowarzyszenie Producentów Kawy Wysokogatunkowej. Jest wyjątkowo łagodna, delikatna, ale też aromatyczna.

Brazylia to tez producent kawy robusta, którą sprzedaje się pod marką Conillon. Nie są to ziarna wysokiej jakości, dodaje się ją do tanich mieszanek, sprzedawanych w marketach.

Jedwabisty aromat Kolumbii

Kawa Kolumbia Excelso, palarnia Kaldi Coffee
Kawa Kolumbia Excelso, palarnia Kaldi Coffee

O skali, na jaką produkuje się kawę w Kolumbii, najlepiej świadczy fakt, że każdy samochód przekraczając granice tego kraju, jest spryskiwany specjalnymi środkami, chroniącymi kawowce przed chorobami.

Arabika produkowana w Kolumbii uchodzi za najlepszą na świecie. To jedyna kawa, która doczekała się własnej światowej marki. Sprzedaje się ją po nazwą Cafe de Colombia.

Główne odmiany kaw kolumbijskich to – Excelso i Supremo. Obydwie kawy są delikatne, „zrównoważone” (nadają się do picia o każdej porze dnia), jedwabiste w smaku i bardzo aromatyczne. Charakterystyczny dla kawy kolumbijskiej jest delikatny, orzechowy posmak. Jedną z jej odmian jest kawa Supremo Medellin o średniej mocy, pełnym smaku i delikatnym zapachu. Jest niedroga, za 100 gram takiej kawy wystarczy zapłacić 19 złotych.

Wulkaniczna Gwatemala

Uprawę kawy w Gwatemali zapoczątkowali jezuici w połowie XVIII wieku, ale na dużą skalę gwatemalczycy zaczęli ją Ziarna kawy Gwatemala Antigua, Pożegnianie z Afryką
Ziarna kawy Gwatemala Antigua, Pożegnanie z Afryką
uprawiać dopiero w wieku XIX.

Kawa pochodząca z tego kraju Majów ma charakterystyczny aromat – korzenny, dymny. Jest łagodna, ale aromatyczna, nawet lekko pikantna. Gwatemalczycy twierdzą, że te wyjątkowe właściwości są rezultatem uprawy kawowców na wzgórzach wulkanicznych Sierra Madre. Przyczyną dymnego smaku ma być, według nich, zwiększona ilość azotu w powietrzu, który jest pozostałością erupcji wulkanicznych.

Najpopularniejszą odmianą kaw gwatemalskich jest Antigua. Jej cena waha się między 25 a 30 złotych za 250 gram. Po czym rozpoznasz kawę z Gwatemali? Po charakterystycznych, bardzo dużych ziarnach, tak zwanych Elephant (słoniowych).

Orzechowa Kostaryka

Kostaryka słynie z tego, że na 3,5 milina mieszkańców przypada 400 milionów kawowców. To Costa Rica Tarrazu, palarnia Black Coffee Roasters
Costa Rica Tarrazu,
palarnia Black Coffee Roasters
pierwszy kraj Ameryki Środkowej, w którym kawę produkuje się na tak szeroką skalę. Jej spożycie w tym kraju jest wyższe niż w Stanach Zjednoczonych i Włoszech.

Na Kostaryce uprawia się wyłącznie arabikę, robusta jest nielegalna. Coffea Arabica pochodząca z Kostaryki jest wysokiej jakości, gorsze ziarna (często barwione) trafiają jedynie na rynek wewnętrzny. Sprzyja temu wyjątkowy klimat – żyzna gleba, chłodne noce i wulkaniczny teren. Znakiem jakości kawy kostarykańskiej jest SHB, czyli strictly hard bean (wyłącznie twarde ziarno), który oznacza, że jest ono hodowane na wysokościach nie mniejszych niż 1500 m n.p.m.

Najlepszą odmianą kawy kostarykańskiej jest Tarrazu – lekko kwaskowa w smaku, charakteryzuje ją aromat orzecha włoskiego. La Minita Tarrazu, kawa pochodząca z plantacji La Minita jest wyjątkowa, bo uprawiana bez udziału nawozów sztucznych, ale bardzo trudno ją kupić. Za 250 gram kawy kostarykańskiej należy zapłacić od 20 do 30 złotych.

Jamajska Blue Mountain

Blue Mountain to szampan wśród kaw. Kawa Blue Mountain pochodząca z Jamajki zyskała miano najlepszej na świecie. To marka sama w sobie, jej jakość potwierdza oryginalny certyfikat załączany do zakupu. Czy rzeczywiście warto wydawać 80 złotych za 100 gram takiej kawy?

Klimat Jamajki sprzyja uprawie kawowców – dużo tam mgieł, deszczu i gór. Zbocze Blue Mountain pokryte jest Kawa Jamajka Blue Montain, Michello Caffe
Kawa Jamajka Blue Mountain,
Michello Caffe
niewielkimi uprawami, hoduje się tam słynne, zielononiebieskie ziarno. Kawa jest tu uprawiana razem z bananami i avocado.

Smak Blue Mountain jest ceniony, bo zdaje się być optymalny – nie jest on ani bardzo kwaśny, ani zbyt intensywny, charakteryzuje go lekka owocowa nutka. Podobno kawa Blue Mountain zawdzięcza swój wyjątkowy aromat nie tylko sprzyjającemu uprawie kawowców jamajskiemu klimatowi, ale też sposobie jej transportowania – przewozi się ją w tradycyjnych, dębowych beczkach, w których kiedyś transportowało się rum.

O tym, czy warto zainwestować w kawę Blue Mountain, musisz zdecydować sam. Na pewno warto chociaż raz spróbować kawy, którą uważa się za najlepszą na świecie. Blue Mountain pije się głównie w Japonii, wykupuje ona 90% światowej produkcji.

Koniakowa kawa z Meksyku

Kawa Marago Astra
Kawa Astra Marago
Meksyk to jeden z największych światowych producentów kawy. Kawowce uprawia się tam w małych gospodarstwach, duże plantacje są rzadkością. Jeszcze całkiem niedawno uprawy były całkowicie kontrolowane przez rząd – skup odbywał się po najniższych cenach w zamian za pomoc techniczną.

Kawa meksykańska
jest dość łagodna (intensywniejsza niż kawy z Ameryki Południowej), ma intensywny aromacie, w którym można wyczuć delikatną nutkę konikową. Ziarna takiej kawy są znane pod nazwą Maragogype i przypominają wielkością gwatemalskie Elephant.

Kawa „po meksykańsku” to Cafe de Olla – pije się ją w glinianych filiżankach, z cukrem i cynamonem.

 

Etiopska jakość

„Jeśli masz zmartwienie –napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”, mówią Etiopczycy.

Kawa etiopska, Pożegnanie z Afryką
Kawa etiopska, Pożegnanie z Afryką
Etiopia to ojczyzna kawy. Pierwsze napary kawowe, według popularnej legendy, pili mnisi. Coffea arabica rośnie tu dziko, w naturalnym środowisku i na dużych wysokościach (ok. 1500 metrów nad poziomem morza). Wywar przyrządzony z takiego ziarna jest mocny, z lekko winnym posmakiem.

Obok dzikich stanowisk, w Etiopii znajduje się wiele mniejszych i większych plantacji, na których można zaobserwować bardzo tradycyjny sposób uprawy. Etiopskie ziarna słyną ze swoich nieregularnych kształtów, nie powinno to jednak zniechęcić Cię do zakupu kawy pochodzącej z tamtych rejonów – jej jakość jest bardzo wysoka.

Kawy etiopskie mają wyjątkowo bogaty aromat – można w nim wyczuć nutkę owocową i winną. Nie są kwaśne, raczej delikatne w smaku. Harran, uprawiana na dużych wysokościach, jest gatunkiem, z którego otrzymuje się kawę o lekkim winnym posmaku i wyjątkowym, intensywnym aromacie i bardzo lekkiej kwaskowości.

Do najszlachetniejszych i najbardziej cenionych gatunków należą:

  • Djimah – jedna z najbardziej naturalnych, rosnących dziko, przez co jej ziarno jest nieforemne. W jej aromacie wyczuwa się delikatną, nutkę gorzkiej czekolady i winny posmak.
  • Sidamo – jej smak jest intensywny i głęboki – winny i korzenny zarazem, czuć w niej akcent kwiatowy.
  • Yirgaheffe – uważana za najszlachetniejszą odmianę kaw etiopskich. Jej aromat porównuje się zapachem łąki pełnej kwiatów. Bardzo trudno ją kupić, szczególnie w Stanach Zjednoczonych, w Europie jest popularniejsza. Niemiecka firma Dallmayr (zdjęcie), dzięki dobrym relacjom z etiopskimi przemysłowcami i otrzymuje dużą część importowanych ziaren. W Polsce kawę Yirgaheffe można kupić, między innymi, w sklepie Pożegnanie z Afryką i Goodcoffee. Za 250 gram takiej kawy musisz zapłacić 40 złotych.

Etiopczycy często dodają do kawy sól i masło i inne ostre przyprawy, które ich zdaniem, uwalniają z naparu aromat.

Kwaśna kawa z Kenii

Kawa kenijska AA, Coffea
Kawa kenijska AA, Coffea
Uprawa kawy w Kenii jest traktowana z dużą powagą, a niszczenie kawowców jest uważane za przestępstwo. Mimo, iż kawa trafiła tu późno, bo dopiero w XIX wieku, tradycja jej uprawy i picia jest w Kenii bardzo silna.

Kenia znana jest z dbałości o jakość kawy – ziarna są selekcjonowane już na etapie zbiorów. Kontrolą jakości zajmuje się Coffee Board of Kenya, która skupuje całą produkcję i sprzedaje importerom. Gatunki kaw nie są klasyfikowane, ziarnom nadaje się nazwy, takie jak: PB i AA Plus.

Kenijska arabika jest intensywna i aromatyczna (z mocną, owocową nutą), a jej charakterystyczną cechą jest wyczuwalna kwasowość i cierpkość. Jeśli nie gustujesz w kwaśnych kawach, zdecydowanie nie jest to odmiana dla Ciebie. Za 250 gram kenijskiej arabiki zapłacisz około 30 złotych.

 

Producenci i ceny

Kawę kupisz u producentów/w palarniach takich jak:

  • Astra
  • Dallmayr
  • Kraft Foods (Jacobs, Maxwell House)
  • Mokate
  • Nestle (Nescafe)
  • Sara Lee Corporation (Prima)
  • Strauss Cafe (MK Cafe, Lavazza)
  • Tchibo
  • Woseba
  • Vergnano

Ceny są różne, wiele zależy od pochodzenia, gatunku kawy i samej marki. W tabeli znajdziesz przykłady:

Przykład Jaka to kawa? Cena (za 250 gramów)
Lavazza Qualita Oro 100% arabika 19 zł
Vergnano Antica Bottega 100% arabika 21 zł
Jacobs Kronung mieszanka arabiki i robusty 12 zł
Tchibo Exclusive 100% arabica 13 zł
Nescafe Classic rozpuszczalna 27 zł
Kawa zbożowa Inka rozpuszczalna 9 zł

Wskazówka – za mniej niż 5-6 zł/250 g na pewno nie kupisz 100% arabiki, tylko mieszankę. Czytaj etykiety.

Podsumowanie

Wiesz już, jaki smak ma kawa z Meksyku, Kenii czy Etiopii, orientujesz się, jakie wpływ na zdrowie ma kofeina, umiesz odróżnić arabikę od robusty? Pora na krótkie podsumowanie, które pomoże Ci upewnić się, jaka kawa będzie dla Ciebie najlepsza.

Lubisz kawę z ekspresu czy wolisz tradycyjnie zaparzaną?

Jeśli kupujesz kawę do ekspresu ciśnieniowego, wybierz drobno zmielone ziarna (proszek).
Jeśli kupujesz kawę do ekspresu przelewowego lub zaparzacza, wybierz ziarna średnio lub grubo mielone.

Odpowiednio zmielone ziarna to gwarancja dobrego smaku kawy!

Smakuje Ci kawa o kwaskowym posmaku, czy wolisz delikatną, łagodną?

Gatunków i mieszanek jest wiele. Jeśli chcesz mieć pewność, żeby wybierasz kawę o określonym smaku, zasugeruj się krajem, z którego pochodzi. Osobom, które lubią kawę o kwaskowym posmaku, polecamy kawę kenijską lub kostarykańską. Zwolennikom delikatnego, łagodnego smaku polecamy kawę kolumbijską, meksykańską lub etiopską.

Mamy nadzieję, że masz teraz ochotę na filiżankę dobrej kawy!

Poradniki, które warto przeczytać

  • Jaki ekspres do kawy wybrać? – Dobry ekspres przyrządzi dla Ciebie kawę jak z włoskiej kawiarni. Żeby wybrać odpowiedni dla siebie ekspres musisz określić, jaki rodzaj kawy lubisz pić najbardziej. Czy wiesz, co to jest ciśnieniowy ekspres mobilny?
  • Jaki młynek do kawy kupić? – Dobra kawa tylko w kawiarni? Niekoniecznie. Do jej przygotowania w domowym zaciszu na pewno niezbędny jest dobry młynek, który sprawi, że będzie świeża i aromatyczna. Żarnowy, nożowy, czy może ręczny? Przekonaj się, jaki wybrać.