Marzą Ci się równo pokrojone kromki chleba? Zależy Ci na delikatnych, cieniutkich plastrach szynki czy sera? Dobry nóż nie wystarczy, potrzebna Ci krajalnica. Ważne, żeby była bezpieczna dla palców, ostra i trwała. Pomożemy Ci wybrać idealny model.

Podobno tylko cieniutko pokrojone plasterki wędliny pozwalają poczuć jej prawdziwy smak. Z kolei cieńsze kromki chleba  dają możliwość delektowania się tym, co na nie kładziemy. Z drugiej strony, żeby przyrządzić dobry stek, trzeba ukroić naprawdę gruby płat mięsa.

Regulowanie grubości krojenia, szczególnie zwykłym, kuchennym, nieostrym nożem, jest trudne. Dlatego przyda się dobra krajalnica. Dobra – to znaczy dopasowana do indywidualnych potrzeb i bezpieczna w użytku. Wszelkie przedzakupowe wątpliwości z pewnością wyjaśni Ci ten artykuł.

Rodzaje

Krajalnica wolnostojąca

Krajalnica wolnostojąca Zelmer Doris 393.5
Krajalnica wolnostojąca Zelmer Doris 393.5
Jest to urządzenie składające się z korpusu (obudowy), obrotowego noża i prowadnicy (podajnika), służące do krojenia produktów takich jak: chleb, wędliny, ser, mięso, warzywa. Większość krajalnic dostępnych w sklepach to krajalnice uniwersalne, na rynku nie brakuje też urządzeń specjalistycznych, przeznaczonych do krojenia tylko jednego rodzaju produktu.

Krajalnice wolnostojące są urządzeniami przenośnymi, część z nich ma składaną obudowę. Różnią się jakością – rodzajem zastosowanych materiałów, ilością i rodzajem noży.

 

Krajalnica do zabudowy

Krajalnica do zabudowy, Ritter AES 62 SL
Krajalnica do zabudowy, Ritter AES 62 SL

Krajalnica do zabudowy to rozwiązanie dla wszystkich, którzy dopiero co projektują swoją kuchnię i marzy im się przestrzeń, a nie zagracenie blatu kuchennymi sprzętami.

W zależności od modelu, taką krajalnicę można umieścić w szafce lub w szufladzie. Niestety, oferta krajalnic do zabudowy jest wciąż dużo węższa niż oferta krajalnic wolnostojących, a ceny są dość wysokie. Zdecydowaną Krajalnica do frytek, Vinzer 69306
Krajalnica do frytek, Vinzer 69306
zaletą takich urządzeń jest to, że pracują ciszej niż krajalnice wolnostojące, mają też więcej zabezpieczeń chroniących przed skaleczeniem.

Na rynku nie brakuje też krajalnic mechanicznych – do jajek, frytek czy cebuli. Oferta jest spora. Są o tyle przydatne, że można nimi kroić szybciej niż nożem. Są ekonomiczne – nie zużywają prądu.

Budowa i wykonanie

Głównymi elementami budowy krajalnic są: obrotowy nóż i podajnik. To one decydują w dużej mierze o jakości urządzenia. Kupując krajalnicę, sprawdź najpierw, jak i z czego są wykonane.

Obrotowy nóż

Krajalnica z dodatkowym, gładkim nożem do wędlin i sera, Zelmer Alexis 493.6
Krajalnica z dodatkowym, gładkim nożem
do wędlin i sera,
Zelmer Alexis 493.6
Żeby krajalnica mogła kroić, niezbędny jest nóż, który obracając się, tnie to, co położymy na podajniku. Jaki wybrać?

Trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na materiał, z którego jest wykonany. Bezwarunkowo powinna to być nierdzewna stal, doskonale sprawdzi się też tytan, ale innych rozwiązań lepiej  nie brać pod uwagę. Niektóre profesjonalne krajalnice są wyposażone w nóż obrotowy wykonany ze stali chromowo-węglowej – jest trwalszy.

Jeśli chodzi o ostrze noża, najlepiej, jeśli jest hartowane – zapewnia to trwałość i odporność na czynniki zewnętrzne.
Ważnym czynnikiem przy wyborze rodzaju ostrza noża jest też przeznaczenie krajalnicy. Wielofunkcyjne urządzenia posiadają tylko jeden, uniwersalny nóż, najczęściej z ząbkami, ale nie brakuje też modeli ze specjalnym nożem do wędlin i sera, który ma gładkie ostrze, co sprawia, że krojenie jest bardziej precyzyjne. Taki nóż jest niezbędny do krojenia surowej szynki, delikatnego sera, warzyw. Na rynku jest na szczęście wiele modeli krajalnic z dodatkowym nożem o gładkim ostrzu.

Średnica noża ma znaczenie szczególnie wtedy, kiedy zamierzasz kroić duże kawałki, np. mięsa czy chleba. Standardowe krajalnice do użytku domowego mają ostrza o średnicy od 17 do 19 cm. Średnica ostrzy urządzeń profesjonalnych mają ponad nawet ponad 30 centymetrów.

Podajnik

Kolejnym ważnym elementem każdej krajalnicy jest podajnik. Jest to rodzaj tacki, na której umieszcza się produkt przeznaczony do krojenia. Wiele krajalnic jest wyposażona w podajnik przesuwany, zwany też wózkiem.

Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, z czego jest wykonany podajnik – stalowy jest z pewnością trwalszy, dlatego przyda się, jeśli zamierzasz używać krajalnicy często.

Podajnik plastikowy sprawdzi się z kolei w przypadku domowego, okazjonalnego użytku – jest lżejszy, dzięki czemu urządzenie łatwiej jest przenosić z miejsca na miejsce.

Jeśli zależy Ci na precyzyjnym krojeniu i dociskaniu produktów do ostrza, wybierz model z nachylonym podajnikiem i nożem. Za przykład niech posłuży krajalnica Bosch MAS 9101.

Obowiązkowym elementem każdej krajalnicy jest dociskacz, który nie tylko pomaga w precyzyjnym krojeniu, ale też chroni palce przed ostrzem noża. Krajalnicy bez dociskacza lepiej nie kupować.

Korpus

Kupując krajalnicę, na pewno warto zwrócić też uwagę na korpus, materiał z którego jest wykonany. Ważne są też jego wymiary i design.

  • Korpusy z tworzywa sztucznego nadają się do użytku domowego – są lekkie, więc krajalnicę łatwo jest przenosić z miejsca na miejsce. Niestety, są nietrwałe.
     
  • Korpusy  ze stali i metalu są trwalsze, ale też cięższe. Sprawdzą się podczas użytku w lokalach gastronomicznych czy w sklepie.

Jeśli szukasz praktycznego urządzenia, które nie zajmuje dużo miejsca w kuchni lub chcesz używać krajalnicy także w czasie podróży, możesz wybrać model ze składaną obudową.

Zwróć uwagę na design i wymiary. Duża i toporna krajalnica nie będzie dobrze wyglądać na kuchennym blacie. Na szczęście powstaje coraz więcej modeli z ergonomiczną, dopasowaną obudową.

Krajalnica ze stalowym korpusem Krajalnica z korpusem z tworzywa sztucznego Krajalnica z ergonomiczną obudową
 Stalowy korpus, Krups TR522341

 Platikowy korpus, Severin AS 9621

 Krups TR522341  Severin AS 9621  Zelmer Alexis Young

Regulacja

Regulacja pracy

Bosch MAS9101 z możliwością pracy ciągłej i przerywanej
Bosch MAS9101
z możliwością pracy ciągłej i przerywanej 
Krajalnice dzielą się na te, które po włączeniu działają bez przerwy i na te, których praca jest regulowana przez wciskanie i puszczanie przycisku. Drugie rozwiązanie jest zdecydowanie bezpieczniejsze i umożliwia pełną kontrolę nad procesem krojenia. Sprawdza się doskonale podczas użytku domowego.

Praca ciągła przydaje się, jeśli przeszkadza Ci to, że do dociskania produktu możesz użyć tylko jednej ręki, czyli w sytuacji, kiedy np. kroisz duże kawałki lub po prostu kroisz często i dużo (długie trzymanie przycisku może się okazać męczące). Dobrym rozwiązaniem w takim przypadku może się też okazać krajalnica z możliwością zarówno pracy przerywanej, jak i ciągłej.
 

Uwaga! Dobra krajalnica, to bezpieczna krajalnica. Ważną funkcją krajalnic jest zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem urządzenia. To w zasadzie podstawowa i bardzo ważna opcja, szczególnie, jeśli w domu są dzieci. To specjalny przycisk ochronny – żeby włączyć krajalnicę, trzeba go najpierw przytrzymać, jednocześnie włączając / wyłączając urządzenie. Takie rozwiązanie znajdziesz w większości modeli, np. w krajalnicy Zelmer Alexis Young 294.6.

Zakres grubości krojenia

Bardzo istotnym parametrem krajalnic, który w dużej mierze wpływa na ich jakość, jest zakres grubości krojenia. Regulację umożliwia specjalne pokrętło – uwaga, warto, żeby były na nim odpowiednie oznaczenia, dzięki którym upewnisz się, jak grubo będzie kroić urządzenie.

Większość krajalnic umożliwia krojenie z grubością od 0 do 15-22 milimetrów. Różnica w górnej granicy zakresu grubości jest ważna dla osób, które zamierzają kroić np. mięso na kotlety czy steki i potrzebują krajalnicy, która jest w stanie kroić grube kawałki.

Urządzenia profesjonalne przystosowane do użytku w lokalach gastronomicznych i sklepach mają szerszy zakres grubości krojenia, często do 30 milimetrów.

Regulacja prędkości krojenia

Kolejną przydatną podstawową funkcją krajalnic jest regulacja prędkości krojenia – niestety nie każdy model ją umożliwia. Taka regulacja sprawia, że proces krojenia – w zależności od produktu i zapotrzebowania – jest albo szybszy, albo wolniejszy i bardziej precyzyjny.

W regulację prędkości jest wyposażona m.in. krajalnica Siemens MS 46000.

Moc krajalnicy nie ma dużego znaczenia, szczególnie jeśli kupujesz urządzenie do użytku domowego. Standardowo, waha się ona między 100 a 200 W.

Dodatkowe funkcje i akcesoria

Mimo, iż podstawowa funkcja krajalnicy jest oczywista, producenci starają się uatrakcyjnić swoje urządzenia, dodając do nich akcesoria, zabezpieczenia i wyposażając je w funkcje, które mają nie tylko zachęcić do kupna, ale też ułatwić obsługę. Poniżej znajdziesz kilka przydatnych rozwiązań, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie:Severin AS 3947 z tacką na pokrojone produkty
Severin AS 3947 z tacką na pokrojone produkty

  • Ostrzarka do noża – nóż krajalnicy, podobnie jak każdy inny, wymaga okresowego ostrzenia lub wymiany. Niektóre bardziej zaawansowane krajalnice mają wbudowaną ostrzarkę, dzięki której ten proces jest znacznie ułatwiony. Taki dodatek znajdziesz m.in. w modelu Ma ga 310p.
  • Tacka na pokrojone kawałki – podstawiona z tyłu krajalnicy sprawia, że krojone kawałki chleba i wędlin nie brudzą blatu, ale trafiają w bezpieczne i praktyczne miejsce. To higieniczne rozwiązanie jest możliwie dzięki modelowi Siemens MS 46000.
  • Osłona palców – nie ukrywajmy – używanie krajalnicy wiąże się z pewnym ryzykiem – nietrudno zrobić sobie krzywdę podczas krojenia. Konstrukcja podajnika ze specjalną (czasem przesuwaną) ochroną palców jest bardzo przydatna i sprawia, że użytkowanie krajalnicy jest bezpieczniejsze. Posiada ją m.in. model Bosch MAS 5710.
  • Możliwość zamocowania do blatu stołu – jest to bardzo praktyczna opcja, szczególnie, jeśli blat stołu kuchennego jest śliski. Do stołu można przymocować krajalnicę Bosch MAS 9501.
  • Schowek na kabel – podobnie jak w przypadku odkurzaczy i innych urządzeń AGD, schowek na kabel to element budowy, która przyda się zawsze, szczególnie, jeśli zależy Ci na tym, żeby przewód nie zajmował dodatkowego miejsca w szafce. Takie rozwiązanie oferuje model Siemens MS 65500.
  • Antypoślizgowe nóżki – dzięki nim urządzenie jest stabilniejsze. To bardzo ważne – przy krojeniu nie trudno o to, żeby krajalnica przesuwała się po blacie, dlatego nóżki są w zasadzie konieczne. Ma je np. model Gorenje R 605 E.
  • Lampki kontrolne – lampki ułatwiają kontrolę nad pracą urządzenia – dzięki nim wiadomo, kiedy jest włączone, a kiedy wyłączone, co z kolei zapewnia bezpieczeństwo użytkowania. Takie lampki ma m.in. Krups TR522341.

Producenci i ceny

Krajalnice do użytku domowego znajdziesz w ofercie producentów, takich jak:

  • Bosch – sprawdź ceny>>
  • Eldom
  • Grenje
  • Krups
  • Rittel (do zabudowy)
  • Severin
  • Siemens
  • Zelmer

Bardziej zaawansowane urządzenia przeznaczone  do użytku w sklepach czy w gastronomii produkują:

  • Ma Ga
  • Bizerba
  • Hendi
  • Stalgast
  • Inoxxi
  • Avery Berkel
  • CAS
  • Graef

Ceny zależą od stopnia zaawansowania urządzenia – uniwersalne krajalnice domowe bez dodatkowych funkcji i akcesoriów to koszt około 100-200 zł. Krajalnice z dodatkowymi nożami i innymi akcesoriami ułatwiającymi obsługę to wydatek rzędu 150-500 zł. Za urządzenia do zabudowy zapłacisz już więcej – od 500 do nawet 1500 zł. Jeszcze więcej, bo 1500-300 zł, kosztują modele półprofesjonalne. Za krajalnice „z prawdziwego zdarzenia", przeznaczone do użytku w sklepie, markecie czy restauracji, zapłacisz z kolei nawet 3000-5000 złotych.

Poniżej znajdziesz trzy przykłady „domowych" krajalnic z opisem ich dodatkowych funkcji:

Do 200 zł  Cena 200-350 zł Cena > 350 zł
 Do 200 zl, Severin AS3950  200-350 zl,  Gorenje R605G  Zelmer Alexis Young , powyżej 350 zl
 Severin AS3950  Gorenje R605G  Zelmer Alexis Young
Specyfikacja: obudowa z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, grubość plastrów od 0 do 20 mm, antypoślizgowe, gumowe nóżki z przyssawkami; Specyfikacja: podstawa ze stali nierdzewnej, maksymalna grubość cięcia: 21 mm, gumowe nóżki antypoślizgowe Specyfikacja: zakres krojenia od 0-15 mm, specjalny nóż do wędlin i sera, antypoślizgowe nóżki, zabezpieczenie przed włączaniem, tacka

 
Podsumowanie

Kupując krajalnicę, weź pod uwagę rodzaj produktów, jakie zamierzasz kroić. Pamiętaj, że do wędlin czy sera przyda się osobny, gładki nóż. Koniecznie zwróć też uwagę na zastosowane w urządzeniu rozwiązania zapewniające bezpieczne użytkowanie: ochronę przed włączeniem czy wyłączeniem, osłonę kciuka, kontrolę pracy za pomocą przycisku. Pamiętaj, że takim urządzeniem nietrudno zrobić sobie krzywdę.
Dodatkowe akcesoria z pewnością uatrakcyjnią obsługę, warto o niech pamiętać, ale też wybierać je „z głową", w końcu nie każda innowacja musi być atrakcyjna akurat dla Ciebie.

Życzymy rozważnego zakupu i krojenia, które będzie przyjemnością.