Kupując kuchenkę wolnostojącą możesz wybrać kuchenkę gazową, gazowo-elektryczną, elektryczno-gazową lub elektryczną. Spośród kuchenek elektrycznych najbardziej polecane są indukcyjne. Czy wiesz, dlaczego indukcja jest nazywana sposobem gotowania przyszłości?

Kuchenki to zintegrowane urządzenie składające się z piekarnika i płyty do gotowania. Kuchenki można podzielić według różnych kryteriów, np. na kuchenki wolnostojące i kuchenki do zabudowy (osobno płyta i osobno piekarnik). Jednak najbardziej klasyczny i najczęściej stosowany podział kuchenek wolnostojących uwzględnia sposób zasilania.

Rodzaje

 

Gazowe

Kuchenka gazowa MPM Product MPM-KGF-05A
Kuchenka gazowa
MPM Product MPM-KGF-05A
Płyta i piekarnik są zasilane gazem (sieciowym – gazem ziemnym lub z butli – propan butanem). Większość kuchenek można przystosować do zasilania gazem sieciowym lub propan butanem, zmieniając w palnikach dysze. Niektóre firmy dostarczają dysze przy zakupie kuchenki (np. Amica), lecz do większości można dokupić je w sklepach z akcesoriami lub serwisach danych firm. Warto jednak upewnić się, czy w wybranym modelu jest to na pewno możliwe.Kuchenka Ardo C63AEBINOX CE
Kuchenka
Ardo C63AEBINOX CE

Kuchenki gazowe są kupowane coraz rzadziej, z reguły do gospodarstw domowych, gdzie płaci się ryczałtem za gaz.

Gazowo-elektryczne

Płyta zasilana gazem (sieciowym lub z butli), piekarnik jest elektryczny. Przy takim urządzeniu wystarczy zwykłe gniazdko elektryczne.

Kuchenki gazowo-elektryczne są najczęściej kupowane, ze względu na swoje walory użytkowe i uniwersalność, głównie piekarnika.

Elektryczno-gazowe (tzw. kuchnie kombinowane)

Kuchenka elektryczno-gazowa Mastercook KEG 4361 ZB DYNAMIC
Kuchenka kombinowana
Mastercook KEG 4361 ZB DYNAMIC
Płyta ma palniki zasilane prądem (zwane polami) i co najmniej jeden palnik zasilany gazem. Piekarnik jest elektryczny.

Kuchenki kombinowane zazwyczaj wymagają podłączenia do gniazdka prądu trójfazowego (gniazdko standardowo montowane w nowym budownictwie, gdzie nie jest podłączany gaz) – więcej na ten temat tutaj

Elektryczne

Płyta i piekarnik są zasilane prądem. Kuchenki elektryczne mogą mieć płytę ceramiczną (witoceramiczną), żeliwną lub indukcyjną (więcej na ten temat w dalszej części artykułu).

Kuchenki elektryczne mogą wymagać podłączenia do gniazdka trójfazowego prądu – więcej na ten temat tutaj.

Kuchenka z płytą żeliwną Amica Practica 51EE1.20(W) Kuchenka z płytą ceramiczną Beko CM 58201 Kuchenka z płytą elektryczną Electrolux EKD603502X
Kuchenka z płytą żeliwną
Amica Practica 51EE1.20(W)
Kuchenka z płytą ceramiczną
Beko CM 58201 X
Kuchenka z płytą elektryczną
Electrolux EKD603502X

Kuchenki niestandardowe

Wymienione powyżej kuchenki są określane mianem standardowych z uwagi na rozmiary (wysokość 85 cm, szerokość 50 lub 60 cm, głębokość 60 cm). Poza standardowymi kuchenkami można spotkać kuchenki nietypowe. Są to:

Kuchnie profesjonalne

Kuchenka profesjonalna Hoover HPD 100 X
Kuchenka profesjonalna
Hoover HPD 100 X
Od standardowych kuchenek różnią się wymiarami (wysokość: od 89,5 do 95 cm, szerokość: od 70 do 120 cm, głębokość: od 58,5 do 60 cm) oraz wyposażeniem. Kuchnie profesjonalne mogą mieć cztery palniki gazowe i dwa piekarniki (jeden piekarnik jest zaawansowany technologicznie, a drugi służy do prostego opiekania lub podgrzewania naczyń przed podaniem posiłku) – np. Smeg A2-6. Innym rozwiązaniem jest kuchnia z pięcioma z pięcioma polami elektrycznymi i jednym, 80-litrowym piekarnikiem (np. Smeg A1C-6). Inna kombinacja to pięć palników gazowych i jeden duży piekarnik (np. Ardo PL999XS) lub sześć palników i dwa piekarniki (np. Smeg A2BL-6).

Kuchenko-zmywarka Candy TRIO 9503 X
Kuchenko-zmywarka
Candy TRIO 9503 X

Kuchnie profesjonalne są wybierane przez profesjonalnych kucharzy lub przez osoby, dla których gotowanie jest największą pasją.

Kuchnie z polami elektrycznymi najczęściej wymagają podłączenia do gniazdka trójfazowego – więcej na ten temat tutaj.

Kuchnie ze zmywarką

 Rozwiązanie idealne dla osób, które mają niewiele miejsca w kuchni. Oprócz palników gazowych (lub płyty elektrycznej ceramicznej) i elektrycznego piekarnika, na dole kuchenki jest wmontowana zmywarka. Piekarnik ma mniejszą pojemność niż w standardowej kuchence (ok. 30 litrów, standardowo – ok. 40 litrów). Zmywarka jest również mniejsza (ma pojemność 6 kompletów – więcej na ten temat w artykule Jak kupować zmywarkę?), ale bez problemu wystarczy dla trzy- lub czteroosobowej rodziny. Kuchenka ze zmywarką ma standardowe rozmiary (czyli 85 cm wysokości, 60 cm szerokości i 60 cm głębokości).

Z uwagi na zintegrowanie trzech urządzeń zasilanych energią, kuchenka powinna być podłączona do gniazdka trójfazowego – więcej na ten temat tutaj.

Parametry kuchenki

Jeśli już wiesz, jaki typ urządzenia Cię interesuje, warto przyjrzeć się kilku parametrom, które będą miały istotny wpływ na komfort obsługi oraz zadowolenie z zakupu. Są to przede wszystkim informacje dotyczące płyty i piekarnika.

Moc kuchenki

Podstawowe pojęcie mocy kuchenki to moc przyłączeniowa (całkowita) – całkowita moc pobierana przez urządzenie. Każdy licznik prądu ma określony przydział mocy wynikający z wartości prądu znamionowego bezpieczników przedlicznikowych (zaplombowanych), zwykle jest to 20 lub 25A. Jeżeli więc moc przyłączeniowa kuchenki jest większa niż przydział mocy licznika (jeśli chciałoby się w pełni wykorzystać możliwości kuchenki o mocy 8 kW, zabezpieczenie przedlicznikowe powinno wynosić minimum 40A – w specyfikacji niektórych producentów znajdziesz informację, jaki jest wymagany bezpiecznik), trzeba zwiększyć przydział mocy. Innym rozwiązaniem (jeśli  masz w domu sporo urządzeń zasilanych prądem) jest zamiana licznika jednofazowego na trójfazowy (tzw. siła), wtedy dysponujesz zabezpieczeniem przedlicznikowym np. 3x20A.

Jak już wspomniano wcześniej, niektóre kuchenki wymagają podłączenia do gniazdka trójfazowego –  jest tak wtedy, jeśli w instrukcji znajdziesz informację o napięciu znamionowym 400 V.  Na rynku są już dostępne modele, które można podłączyć do licznika jednofazowego (napięcie 230 V).

Moc cieplna palników

Każdy palnik (nawet gazowy) ma określoną maksymalną moc, z jaką działa (czyli podgrzewa potrawę). Palniki gazowe mają wyższą moc niż pola grzejne elektryczne, ponieważ wytwarzają więcej ciepła (jednak wcale nie są efektywniejsze – wiąże się to ze sprawnością, o której jest mowa w dalszej części artykułu). Poniżej przykłady mocy palników (wraz ze średnicami):

a) Gazowych                                                                                          b) Elektrycznych (płyta ceramiczna)

Lewe przednie 55 mm 1 kW
Lewe tylne 75 mm 1,75 kW
Prawe przednie 75 mm 1,75 kW
Prawe tylne 100 mm 2,7 kW
Lewe przednie 180 mm 1,8 kW
Lewe tylne 140 mm 1,2 kW
Prawe przednie 140 mm 1,2 kW
Prawe tylne 180 mm 1,8 kW

 

Moc cieplna palników gazowych jest wyższa niż pół elektrycznych. Nie oznacza to jednak, że płyta gazowa zagotuje wodę szybciej. Płyty mają różną sprawność przy zamianie energii elektrycznej na cieplną (sprawność informuje, jak dużo energii zostało wykorzystane) oraz zużywają różną ilość energii przy doprowadzaniu do wrzenia wody – jakie są to różnice, ilustrują poniższe tabele:

rodzaj płyty moc dostarczona (kW) średni czas gotowania 2 l wody (min) średnie zużycie energii (kWh)
gazowa 2,8 8,2 0,45
żeliwna 2 9,45 0,35
ceramiczna 2,2 8,15 0,28
indukcyjna 2,8 4,45 0,2
rodzaj płyty zużycie energii energia cieplna (kW) sprawność (%)
gazowa 3,5 1,75 50
żeliwna  2 1,1 55
ceramiczna  2,2 1,32 60
indukcyjna 2,8 2,52 90

 Źródło: na podstawie Infomarket 05/2009

Najlepszą sprawność mają płyty indukcyjne, najmniejszą – płyty gazowe. Oznacza to, że do przygotowania posiłku na płycie gazowej potrzeba prawie dwa razy więcej czasu i dwa razy więcej energii cieplnej.

Klasa efektywności energetycznej

Oznacza ilość zużytej w ciągu roku energii przez urządzenie w porównaniu z urządzeniem standardowym, którego zużycie jest określone przepisami. Dla kuchenek elektrycznych oraz kuchenek z piekarnikiem elektrycznym określono klasy energetyczne od A do C. W klasie A kuchenki zużywają najmniej energii. Różnice w zużyciu energii oraz koszt pokazuje tabela:

klasa energetyczna kuchenki średnie zużycie energii (kWh) średnie roczne zużycie energii (kWh) przy założeniu, że kuchenka pracuje godzinę dziennie  koszt energii przez rok (1 kWh=0,66 zł)
A 0,87  317,55 209,58
B 0,96 350,4 231,26
C 1,06 386,9 255,35

 

Różnica średniego rocznego zużycia energii pomiędzy klasą energetyczną A i C może wynosić 69,35 kWh. Przeliczając to na złotówki, możesz zaoszczędzić do 45,77 zł rocznie (nie wspominając już o pozytywnym wpływie na środowisko).

Warto przy tym zauważyć, że kuchenka o klasie energetycznej A jest droższa o 200–300 zł od kuchenki o niższej klasie energetycznej. Żeby wyrównać różnicę w cenie, potrzeba minimum 5 lat.

Budowa i wyposażenie płyty grzewczej

Przy wyborze płyty należy zwrócić uwagę na rodzaj płyty i pól grzejnych oraz zastosowane zabezpieczenia.

Rodzaj płyty i pól grzejnych

Z uwagi na sposób zasilania płyty są podzielone na:

  • gazowe – ze względu na materiał wyróżnia się płyty emaliowane (w różnych kolorach – np. Mastercook ma emalię w kolorze czarnego antracytu), ze stali nierdzewnej, z czarnego szkła (wyglądem przypomina płytę w kuchence elektrycznej ceramicznej).
  • elektryczne – dzielą się na:
    • ceramiczne – charakteryzują się płaską powierzchnią w kolorze czarnym z grzałkami w kształcie okręgów
    • żeliwne – mają pola wystające ponad płytę, są najmniej efektywne i najdroższe w eksploatacji spośród płyt elektrycznych. Niepodważalną zaletą tych płyt jest niska cena zakupu.
    • indukcyjne – wyglądem przypominają ceramiczną płytę, ciepło jest wytwarzane na zasadzie indukcji magnetycznej – po włączeniu płyty powstaje pole magnetyczne, które za pomocą drgań wytwarza ciepło i energię.

Według specjalistów płyty indukcyjne wyprą w przyszłości pozostałe elektryczne płyty. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o indukcyjnych płytach, przeczytaj artykuł Jak kupować płytę do zabudowy?

Rodzaj płyty determinuje również rodzaj pól grzejnych: płyta gazowa ma palniki gazowe, płyta elektryczna – pola elektryczne, a indukcyjna – pola indukcyjne.

Standardowe kuchenki mają cztery pola jednego rodzaju. Wyjątkiem są kuchnie elektryczno-gazowe (tzw. kombinowane, które mają co najmniej jeden palnik gazowy, a resztę pól elektrycznych) oraz kuchnie profesjonalne (zamiast czterech, mają nawet sześć pól jednego rodzaju). 

Palniki gazowe różnią się między sobą wielkością i mocą: standardowa kuchenka ma jeden duży palnik (np. średnica 100 mm, moc 2,7 kW), dwa średnie palniki do tradycyjnego gotowania (np. średnica 75 mm, moc 1,8 kW) i jeden mały do gotowania na tzw. wolnym ogniu (np. średnica 55 mm, moc 1 kW).

Istnieje typ palnika o większej średnicy (132 mm) i mocy (3 kW) zwany Wok. Ma on podwójny lub potrójny wieniec płomienia, dzięki czemu ciepło jest szybciej rozprowadzane, a proces gotowania – krótszy (np. Gorenje K67522BW).

Podczas gotowania na palniku gazowym należy dobrać średnicę garnka do średnicy palnika, aby zminimalizować straty energii. Poniższa tabela ilustruje, jak dobrać wielkość garnka do wielkości palnika:
 

Rodzaj palnika Optymalna średnica garnków (cm)
mały 12 – 16
średni 14 – 22
duży 18 – 28

 

Palniki gazowe mogą mieć tzw. zapalacz elektroiskrowy (zapalarkę) – po odkręceniu kurka z gazem, iskra zapala palnik. Iskra może zapalać palnik samoczynnie (wtedy iskra jest zintegrowana z kurkiem i trzeba wcisnąć kurek na kilka sekund) lub za pomocą przycisku. Zapalarka ułatwia obsługę kuchenki – żeby ją uruchomić, wystarczy jedna wolna ręka.

Pola grzejne elektryczne ceramiczne również różnią się średnicą i mocą (np. średnica 180 mm, moc 1,5 kW, średnica 145 mm, moc 1 kW). Ponadto mogą różnić się czasem rozgrzewania: spiralne pola rozgrzewają się po 8–15 sekundach, tzw. szybkogrzejne (HiLight lub High Light) wyposażone w grzałkę halogenową do rozgrzania płyty potrzebują 3 sekund. Dodatkowo pola elektryczne można podzielić ze względu na ich konstrukcję i kształt:

  • pojedyncze – najczęściej spotykany rodzaj pola, wymaga dostosowana średnicy garnka do średnicy pola (jako jedyne występują również w płytach żeliwnych)
  • poszerzane podwójne – pole składa się z 2 okręgów o różnej średnicy – można na nim ustawiać garnki o dwóch różnych średnicach
  • poszerzane potrójne – pole z trzema różnymi średnicami okręgów umożliwia gotowanie w garnkach o różnej średnicy i zapewnia najefektywniejsze gotowanie
  • brytfanna – pole owalne do gotowania potraw w garnkach o podłużnym kształcie

Pola indukcyjne – mają różną wielkość i przydatną funkcję rozpoznawania wielkości garnka, który został na niej postawiony (ciepło jest wytwarzane tylko pod dnem garnka) – rozwiązanie zastosowanie np. w kuchence Electrolux.

Indukcja to najnowszy rodzaj podgrzewania potraw, używany coraz częściej w płytach kuchennych do zabudowy.

Rodzaje zabezpieczeń

Standardowa kuchenka gazowa posiada zabezpieczenie przeciwwypływowe – w momencie zalania palnika cieczą lub np. zgaszenia płomienia przez przeciąg, dopływ gazu jest samoczynnie odcinany (rozwiązanie zastosowane w kuchence Ravanson KWG-60R).

Zabezpieczenie to jest także czujnikiem ciepła. Po zgaszeniu lub zalaniu płomienia czujnik „widzi”, że temperatura się zmniejszyła i wtedy odcina gaz.

Zabezpieczeniem w kuchenkach elektrycznych ceramicznych jest wskaźnik ciepła resztkowego (informuje za pomocą kontrolki o stopniu rozgrzania płyty po wyłączeniu), dzięki któremu można uniknąć oparzenia oraz zaoszczędzić prąd (potrawa „dogotuje się” po wyłączeniu pola). Rozwiązanie takie zastosowano np. w kuchence Amica Classic 601CE3.434TaYKD(W).

Dotykając pola indukcyjnego, nie poparzysz się, choć jest ono ciepłe. Natomiast powierzchnia wokół pola pozostaje chłodna. Indukcja przestaje działać zaraz po wyłączeniu pola, więc ilość ciepła resztkowego jest niewielka (co się z tym wiąże – możesz nie dogotować potrawy po wyłączeniu pola).

Inne zabezpieczenie to dotykowe czujniki, które umożliwiają zablokowanie płyty przed przypadkowym włączeniem przez dzieci czy też palniki, które nie zaczną działać dopóki na płycie nie zostanie postawiony garnek.

Przy kuchenkach z płytą gazową ważny jest również wybór rusztu. W tabeli przedstawiamy rodzaje rusztów oraz zalety i wady każdego z nich:

Rodzaj rusztu  Zalety  Wady
jednoczęściowy (wszystkie palniki mają jeden wspólny ruszt) zapewnia największą stabilność trudny w utrzymaniu czystości – nie zmieści się w zlewie, żeby go umyć pod bieżącą wodą
dwuczęściowy (cztery palniki mają dwa osobne ruszty) łatwiej utrzymać czystość mniej stabilny od jednoczęściowego
pojedynczy (każdy palnik ma swój osobny ruszt) najłatwiej utrzymać czystość, można ściągnąć ruszty nieużywane, jeśli potrzebna jest większa przestrzeń pod garnkiem niestarannie wykonany ruszt będzie najmniej stabilny z trzech rodzajów rusztów

 

Przydatnym rozwiązaniem w kuchence jest pokrywa do zamykania. Może być wykonana z różnych materiałów (emaliowana, ze szkła lub stali nierdzewnej), chroni kuchenkę przed osadzaniem się niepotrzebnego kurzu, a w wypadku kuchenek gazowych – chroni ścianę przed pobrudzeniem od tłustych osadów. Kupując kuchenkę z pokrywą, warto sprawdzić, czy pokrywa ma blokadę przed niekontrolowanym opadnięciem na płytę (co grozi uszkodzeniem płyty).

Funkcje piekarnika

Piekarnik może być gazowy lub elektryczny. Oprócz różnicy w sposobie dostarczania energii, piekarniki gazowe są mniej zaawansowane technologicznie (zazwyczaj mają podstawowe funkcje: grzałka górna, grzałka dolna oraz grzałka górna i dolna). O wiele więcej opcji pieczenia jest dostępne w piekarnikach elektrycznych (jedną z najważniejszych jest termoobieg i jego rodzaje). Z tabeli dowiesz się, jakie są najczęściej spotykane funkcje piekarnika elektrycznego i do czego służą:

Funkcja –
sposób pieczenia
Opis
Grill (opiekacz) do szaszłyków, steków, kiełbasek, zapiekanek
Grzałka dolna do tradycyjnego pieczenia oraz dopiekania spodów, do odgrzewania wilgotnych ciast (z masą na górze) lub do pizzy
Grzałka górna do dopiekania i zarumieniania potraw, do zapiekania polewy na wcześniej upieczonym cieście
Grzałka górna i dolna do tradycyjnego pieczenia od spodu i góry równocześnie
Rozmrażanie produkty głęboko mrożone są bezpiecznie rozmrażane do temperatury pokojowej za pomocą wentylatora bez ogrzewania
Rożen obrotowy do przygotowywania całego kurczaka lub domowego gyrosa
Szybki nagrzew
(np. Booster)
pozwala osiągnąć w 4 minuty temperaturę 160°C
Termoobieg do pieczenia za pomocą strumienia gorącego powietrza, w całym piekarniku temperatura jest taka sama, dzięki wentylatorowi umieszczonemu na tylnej ściance. Skraca czas przygotowania potraw oraz obniża koszt eksploatacji do 10%. Rodzaje termoobiegu: z grzałką dolną, górną, z grzałką górną i dolną, z grzałką kołową, z opiekaczem, z opiekaczem i rożnem, do pieczenia pizzy
Termosonda podczas pieczenia metalowy czujnik wbija się w potrawę i kontroluje temperaturę. Jeśli pieczona potrawa osiągnie zaprogramowaną wcześniej temperaturę, piekarnik automatycznie się wyłączy

Wyposażenie piekarnika


Rodzaj prowadnic w blachach

Ich właściwy wybór może ułatwić korzystanie z piekarnika. Rodzaje prowadnic oraz ich krótką charakterystykę zawiera poniższa tabela:

Rodzaj prowadnic  Opis
wytłaczane (klasyczne) podczas użytkowania może wystąpić problem z wysunięciem lub wsunięciem blachy, łatwo zarysować piekarnik i blachę
drabinkowe umożliwiają wygodnie wyciąganie blach, można je zdemontować i umyć. Nie wysuwają się razem z blachą
teleskopowe podczas wsuwania lub wysuwania, blacha jest umieszczona na ruchomych prowadnicach. Prowadnice mają ograniczniki, wytrzymują ciężar kilkunastu kilogramów i pozwalają w całości wysunąć blachę bez konieczności zdejmowania jej z prowadnic
 wózek wózek piekarnika umożliwia wysunięcie całej komory piekarnika i równoczesne kontrolowanie potraw na różnych poziomach. Nie dotyczy kuchenek wolnostojących – tylko w piekarnikach do zabudowy

 

Rodzaj sterowania

Najprostsze sterowanie to manualne – za pomocą pokręteł ustawia się temperaturę piekarnika i sposób pieczenia. Kuchenka może być dodatkowo wyposażona w minutnik, który pozwoli ustawić czas pieczenia, sygnałem dźwiękowym poinformuje, że czas pieczenia minął i na koniec wyłączy piekarnik (np. Indesit K6G52S.A (W)/U).
Sterowanie elektroniczne z wyświetlaczem – pozwala zaprogramować temperaturę, czas pieczenia, godzinę rozpoczęcia i zakończenia pieczenia. Może mieć dodatkowe funkcje, np. zaprogramowane przepisy (np. Mastercook KGE 3485 X Future).

Pojemność piekarnika

Standardowe kuchenki mają piekarniki o pojemności od 42 litrów (np. kuchenka gazowa Candy CGM 5621 PBW) do 65 litrów (np. kuchenka gazowo-elektryczna Gorenje K67522BX). Jeśli zamierzasz przygotowywać równocześnie więcej niż jedną potrawę, warto wybrać piekarnik, który ma ponad 50 litrów (i obowiązkowo termoobieg). Mniejsze niż 50 litrów piekarniki dobrze sprawdzą się przy przygotowywaniu jednej potrawy.

Kuchnie profesjonalne mają 70-litrowy piekarnik (np. Smeg CS19-6) lub 2 piekarniki o łącznej pojemności ponad 80 litrów (np. 52+31 litrów Hoover HPD 100 X). Ich pojemność pozwala nie tylko przygotowywać kilka potraw równocześnie, ale również odgrzewać potrawy i podgrzewać talerze przed podaniem posiłku (do podgrzewania potraw i talerzy służy też specjalna szuflada, którą możesz kupić osobno – więcej przeczytasz w poradniku Jak kupować szufladę do podgrzewania? 

Rodzaje zabezpieczeń

Standardowy piekarnik gazowy posiada zabezpieczenie przeciwwypływowe – w momencie zalania palnika cieczą, dopływ gazu jest samoczynnie odcinany (rozwiązanie zastosowane w kuchence Mora MG51100FW).
W piekarnikach gazowych i elektrycznych godnym polecenia rozwiązaniem jest blokada drzwi piekarnika (np. za pomocą rączki) – dzięki niej drzwi piekarnika nie zostaną przypadkowo otworzone przez małe dziecko podczas pieczenia.
Prostym, ale skutecznym zabezpieczeniem jest podświetlanie uruchomionego piekarnika – widać wówczas, że piekarnik pracuje i należy w jego pobliżu zachować ostrożność (rozwiązanie takie zastosowano np. w piekarnikach Mastercook).
Innym zabezpieczeniem są tzw. zimne drzwi – szyba od piekarnika jest potrójna lub poczwórna, dzięki czemu nie nagrzewa się zbyt mocno podczas pieczenia (ale mimo wszystko jest ciepła i należy na nią uważać).

Sposób czyszczenia

W bardziej zaawansowanych technologicznie kuchenkach (czyli gazowo-elektrycznych, elektryczno-gazowych i elektrycznych) są dostępne rozwiązania, które ułatwiają czyszczenie wnętrza piekarnika. Jednym z nich jest idealnie płaska szyba w drzwiczkach (np. Amica), drugim – wyjmowane całkowicie drzwi (np. Mastercook). Mogą to być również: programy czyszczące piekarnik (blacha wypełniona wodą i niższa niż do pieczenia temperatura powodują, że cząstki jedzenia oraz tłuszcz osadzają się na blasze), wkłady katalityczne (spalają resztki jedzenia, trzeba je później pozmiatać z dołu piekarnika – rozwiązanie zastosowane np. w kuchence Electrolux EKC513517X) lub pyroliza (temperatura ok. 500°C rozkłada cząstki jedzenia w ciągu kilkunastu minut – rozwiązanie bardzo rzadko stosowane w kuchenkach, spotykane często w piekarnikach do zabudowy).

Producenci i ceny

Zazwyczaj producenci mają w swojej ofercie wszystkie typy kuchenek wolnostojących. Najbardziej znanymi producentami tego sprzętu są:

Ceny kuchenek zależą od rodzaju i wyposażenia:

Rodzaj kuchenki Cena
gazowa od 500 do 2 000 zł
gazowo-elektryczna od 550 do 3 500 zł
elektryczno-gazowa (kombinowana) od 800 do 2 500 zł
elektryczna od 700 do 6 000 zł
profesjonalna od 9 000 do 16 000 zł
ze zmywarką od 3 500 do 5 000 zł

Pełną listę producentów i marek oferujących konkretny typ kuchenki, przedstawiliśmy poniżej.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, wiesz już, jaką kuchenkę kupić: 

ikona znak zapytania Jaki rodzaj zasilania jest przez Ciebie preferowany?
Jeśli mieszkasz w nowym budownictwie, możesz wybierać spośród kuchenek zasilanych na prąd. Jeśli płacisz ryczałtem za gaz, zastanów się nad zakupem kuchenki gazowej lub gazowo-elektrycznej. Jeżeli natomiast w Twojej okolicy często nie ma prądu, a mimo to chcesz mieć pola elektryczne, wybierz kuchenkę elektryczno-gazową.

ikona znak zapytania Jak często korzystasz z piekarnika?
Ogólna zasada jest taka, że im częściej, tym bardziej zaawansowane i wszechstronne urządzenie będzie Ci potrzebne (polecamy wtedy piekarnik elektryczny). Z pewnością przydatna dla Ciebie będzie funkcja programowania ustawień pieczenia. Warto zastanowić się nad prowadnicami teleskopowymi oraz wybrać model z czyszczeniem katalitycznym lub pyrolitycznym.

ikona znak zapytania Dla ilu osób będziesz przygotowywać posiłki?
Jeśli zazwyczaj będziesz piec dla dwóch osób, być może wystarczy Ci piekarnik o pojemności mniejszej niż 50 litrów (chyba że uwielbiasz indyki i chcesz je piec w całości – wtedy wybierz model o pojemności większej niż 50 litrów). Jeżeli Twoja rodzina jest kilkuosobowa, a Ty uwielbiasz piec ciasta, warto wybrać piekarnik o pojemności min. 60 litrów – co pozwoli na swobodne pieczenie ciast nawet na dwóch poziomach.

ikona znak zapytania Co będziesz piec najczęściej?
Jeśli mięsa – warto kupić kuchenkę z piekarnikiem elektrycznym, wyposażonym w termosondę i rożen obrotowy. Polecamy również wybrać model z czyszczeniem katalitycznym lub pyrolitycznym. Jeśli piekarnik będzie wykorzystywany głównie do pieczenia ciasta – wybierz urządzenie elektryczne z różnymi odmianami termoobiegu lub piekarnik gazowy.

ikona znak zapytania Czy masz w domu dzieci?
W takim razie polecamy Ci zakup urządzenia z poczwórną szybą (chłodny front) i zabezpieczeniem przed otwarciem.

Warto również przeanalizować zalety i wady każdego rodzaju kuchenki. Pomóc w tym może poniższa tabela:

Rodzaj kuchenki Zalety Wady
gazowa niższy koszt zakupu piekarnik w wersji podstawowej
niższe koszty eksploatacji zależność od jednego źródła energii (gaz)
szeroki wybór modeli / producentów większe zabrudzenie kuchni podczas gotowania – opary są tłuste i trudniejsze do usunięcia (np. z płytek)
możliwość szybkiego zmniejszenia lub zwiększenia temperatury podczas gotowania płyta trudna do wyczyszczenia (palniki wystają ponad płytę)
  najniższa sprawność przy zamianie energii elektrycznej na cieplną
  łatwo przypalić gotowane potrawy i garnki
  pomieszczenie, gdzie stoi kuchenka musi spełniać określone warunki techniczne (np. mieć sprawną wentylację, dodatkowy komin, kuchenka musi być ustawiona minimum 50 cm od okna), a instalacja musi być przeprowadzona przez montera z uprawnieniami
gazowo-elektryczna piekarnik z dodatkowymi funkcjami (np. termoobieg, termosonda) płyta trudna do wyczyszczenia (palniki wystają ponad płytę)
płyta gazowa zapewnia niższe koszty eksploatacji większe zabrudzenie kuchni podczas gotowania – opary są tłuste i trudniejsze do usunięcia (np. z płytek)
możliwość szybkiego zmniejszenia lub zwiększenia temperatury podczas gotowania łatwo przypalić gotowane potrawy i garnki
  pomieszczenie, gdzie stoi kuchenka musi spełniać określone warunki techniczne (np. mieć sprawną wentylację, dodatkowy komin, kuchenka musi być ustawiona minimum 50 cm od okna), a instalacja musi być przeprowadzona przez montera z uprawnieniami
elektryczno-gazowa (tzw. kombinowana) możliwość gotowania nawet przy awarii prądu lub gazu pomieszczenie, gdzie stoi kuchenka musi spełniać określone warunki techniczne (np. mieć sprawną wentylację, dodatkowy komin, kuchenka musi być ustawiona minimum 50 cm od okna), a instalacja musi być przeprowadzona przez montera z uprawnieniami
możliwość wyboru sposobu gotowania większe zabrudzenie kuchni podczas gotowania – opary są tłuste i trudniejsze do usunięcia (np. z płytek)
piekarnik z dodatkowymi funkcjami (np. termoobieg, termosonda) płyta trudna do wyczyszczenia (palniki gazowe wystają ponad płytę)
  pole elektryczne nagrzewa się podczas pracy – istnieje ryzyko poparzenia
elektryczna z płytą ceramiczną
 
 
piekarnik z dodatkowymi funkcjami (np. termoobieg, termosonda) płyta nagrzewa się podczas pracy – istnieje niebezpieczeństwo poparzenia
łatwe czyszczenie płyty (palniki nie wystają ponad płytę) – płaska powierzchnia zapobiega osadzaniu się brudu zazwyczaj wymaga podłączenia do gniazdka trójfazowego
łatwiejszy montaż i mniej warunków technicznych do spełnienia  
minimalne zabrudzenia kuchni podczas gotowania – opary nie są takie tłuste jak przy użytkowaniu kuchenki gazowej i są łatwiejsze do usunięcia (np. z płytek)  
duża odporność na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne (oprócz uszkodzeń punktowych)  
elektryczna z płytą żeliwną mniejsze zabrudzenia kuchni podczas gotowania – opary nie są takie tłuste jak przy użytkowaniu kuchenki gazowej i są łatwiejsze do usunięcia (np. z płytek) płyta trudna do wyczyszczenia (pola żeliwne wystają ponad płytę)
piekarnik z dodatkowymi funkcjami (np. termoobieg) wolno się nagrzewa i długo oddaje ciepło – nie ma możliwości szybkiego zmniejszenia temperatury
  płyta bardzo mocno nagrzewa się podczas pracy – istnieje niebezpieczeństwo poparzenia
elektryczne z płytą indukcyjną piekarnik z dodatkowymi funkcjami (np. termoobieg, termosonda) wysoki koszt zakupu
precyzja gotowania – indukcja pozwala na zmniejszenie lub zwiększenie poziomu mocy gotowania w bardzo krótkim czasie mały wybór – na rynku dostępne są 3 kuchenki wolnostojące
minimalne straty prądu podczas gotowania, najwyższa sprawność przy zamianie energii elektrycznej na cieplną wymaga stosowania specjalnych naczyń z płaskim dnem (w naczyniach o krzywym dnie potrawa zagotuje się wolniej), a najlepiej ze stali ferromagnetycznej (które oddają całą energię)
najbezpieczniejsza – płyta wokól pola podczas gotowania pozostaje cały czas zimna, a samo pole jest ciepłe, ale nie można się nim poparzyć zazwyczaj wymaga podłączenia do gniazdka trójfazowego
minimalne zabrudzenia kuchni podczas gotowania – opary nie są takie tłuste jak przy użytkowaniu kuchenki gazowej i są łatwiejsze do usunięcia (np. z płytek)  
możliwość szybkiego zmniejszenia lub zwiększenia temperatury podczas gotowania  
duża odporność na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne (oprócz uszkodzeń punktowych)  

 Życzymy Ci wolnostojącej i szybko pracującej kuchenki 🙂

Tabela producentów

Aby ułatwić znalezienie marki/producenta, którzy mają w swojej ofercie konkretny, wybrany typ kuchenki przygotowaliśmy tabelę:

Marka/
Producent
Rodzaj kuchenki
gazowa

gazowo-elektryczna

elektryczno-gazowa elektryczna kuchenka ze zmywarką
płyta ceramiczna płyta żeliwna płyta indukcyjna
 
szerokość (cm) 50
60
50 60 pow. 60* 50
60
pow. 60*
Amica + + + +   + + +   +  +  
Ardo + + + +  + +            
Beko   + +       +          
Candy                       +
Electrolux   +  + + +     + +     +  
Gorenje  + + +  +     + +   +    
Hotpoint Ariston     + +     + +        
Hoover         +              
Indesit  +   + +     +  +        
Mastercook  + + + +   + +  +   + +  
Mora  +   +       +     +    
MPM Product +   +                  
Ravanson +                      
Smeg         +       +   +*  
Zanussi     +       +          

 

————————————————————————————————————————————————————————————–

Konsultacja merytoryczna:
Marcin Piechota
Sieć Avans