Marzy Ci się płyta indukcyjna, ale chcesz mieć też palniki gazowe? Rozwiązaniem na miarę Twoich potrzeb będą płyty modułowe. Czy wiesz, że możesz je dowolnie zestawiać ze sobą, komponując np. powierzchnię do gotowania gazowo-ceramiczno-indukcyjno-grillową?

Rodzaje

Płyty modułowe (typu domino) od tradycyjnych płyt różnią się rozmiarem (zazwyczaj mają ok. 25 – 35 cm szerokości, ale są też pojedyncze modele o szerokości do 45 cm). Każda płyta ma swoje własne sterowanie i może być dowolnie zestawiana zarówno z płytami domino, jak i standardowymi.
Ze względu na rodzaj pola, powierzchni i zastosowanie płyty dzielimy na:

  • standardowe – mają jeden lub dwa palniki gazowe (np. jeden palnik ma płyta Hotpoint Ariston DZ 10ST GH/HA, a dwa palniki – płyta Ardo PFS32GVX) albo dwa pola elektryczne (np. płyta Gaggenau VC 230).
  • grill – powierzchnię płyty stanowi ruszt elektryczny do grillowania potraw. Grillowanie odbywa się bezpośrednio na powierzchni płyty. Przykładem takiego urządzenia może być De Dietrich DTE1048X).
  • wok – specjalna płyta do potraw azjatyckich. Może być zasilana gazem (np. Gaggenau Vario 411) lub prądem (płyta indukcyjna – np. AEG-Electrolux Competence 4863 K), przy czym elektrycznych woków jest na rynku zdecydowanie więcej.
  • Tepan Yaki (tepan platte) – odmiana płyty grillowej, która od tradycyjnego grilla różni się brakiem rusztu – cała metalowa powierzchnia płyty służy do beztłuszczowego opiekania, pieczenia i grillowania owoców morza, ryb, warzyw, owoców czy mięs. Dodatkowo może być wykorzystywana do utrzymywania ciepła przygotowanych potraw.

Czy wiesz, że producenci do zabudowy modułowej zaprojektowali też frytkownicę, parownik, a nawet wagę kuchenną?

 Płyta domino standardowa gazowa Hotpoint Ariston DZ 20 S GH  Płyta domino standardowa elektryczna Gaggenau VI 230  Płyta domino grill De Dietrich DTE748X   Płyta domino wok AEG-Electrolux Competence  Płyta domino Teppan Yaki  Miele CS1327Y
 Płyta domino standardowa gazowa
Hotpoint Ariston DZ 20 S GH
 Płyta domino standardowa elektryczna
Gaggenau VI 230
Płyta domino grill
De Dietrich DTE1048X
 Płyta domino wok AEG-Electrolux Competence Płyta domino Teppan Yaki  Miele CS 1327 Y

Uwzględniając źródło zasilania, płyty grzewcze typu domino dzielimy na: gazowe i elektryczne.

Płyty gazowe

Zasilane gazem (sieciowym – gazem ziemnym lub z butli – propan butanem). Rodzaj dyszy zależy od rodzaju zasilania – standardowo płyty są dostosowane do zasilania gazem ziemnym. Jeśli nie masz podłączenia do gazu sieciowego, upewnij się, czy wybrany przez Ciebie model płyty ma dodatkowe dysze (w zestawie lub do kupienia osobno). Płyty przystosowane do pracy zarówno z gazem ziemnym jak i propan butanem ma w swojej ofercie np. De Dietrich.
Ze względu na rodzaj powierzchni płyty gazowe dzielimy na:

  • emaliowane – na rynku jest ich niewiele, w swojej ofercie mają takie płyty Amica i Mora
  • ze stali nierdzewnej – są bardzo popularne wśród producentów i konsumentów, ponieważ kolorem pasują do wielu urządzeń na rynku (wykonanych ze stali nierdzewnej lub INOX). 
  • szklane – wykonane z hartowanego szkła, wyglądem przypominają płytę w kuchence elektrycznej ceramicznej (np. Gorenje GC340AC).
 Płyta domino standardowa gazowa emaliowana Amica PG 0920  Płyta domino standardowa gazowa ze stali nierdzewnej Beko HDGC 32220 SX  Płyta domino gazowa szklana Gorenje GC340AC
Płyta domino standardowa gazowa
emaliowana
Amica PG 0920
Płyta domino standardowa gazowa
ze stali nierdzewnej
Beko HDCG 32220 SX
Płyta domino gazowa szklana
Gorenje GC340AC

Płyty gazowe są kupowane najczęściej do gospodarstw domowych, gdzie płaci się ryczałtem za gaz.

Płyty elektryczne

Płyta zamiast palników ma zasilane prądem pola. Ze względu na rodzaj powierzchni dzielimy je na:

  • płyty żeliwne – zazwyczaj mają pola wystające ponad płytę, są najmniej efektywne i najdroższe w eksploatacji spośród płyt elektrycznych. Przykładem takiej płyty jest Amica PE0420.
  • płyty ceramiczne – charakteryzują się płaską powierzchnią w kolorze czarnym z grzałkami w kształcie okręgów (np. Franke FHM 302 2C M XS)
  • płyty indukcyjne – wyglądem przypominają płytę ceramiczną. Ciepło jest wytwarzane na zasadzie indukcji magnetycznej – po włączeniu płyty powstaje pole magnetyczne, które za pomocą drgań wytwarza ciepło i energię (np. Küppersbusch EKI 307.1 M)

 Płyta elektryczna żeliwna Ardo PFS32EX  Płyta elektryczna ceramiczna Franke FHM 302 2C M XS  Küpperbusch EKI 307.1 M
Płyta elektryczna żeliwna
Ardo PFS32EX
Płyta elektryczna ceramiczna
Franke FHM 302 2C M XS
Płyta elektryczna indukcyjna
Küppersbusch EKI 307.1 M

 

Decydując się na zakup płyty elektrycznej pamiętaj, żeby sprawdzić, jaką moc przyłączeniową ma płyta i Twój licznik oraz jaki licznik będzie Ci potrzebny (jednofazowy czy trójfazowy). Więcej na ten temat przeczytasz w dalszej części artykułu.

Większość płyt grzewczych jest prostokątna, wyjątkiem są płyty tepan, które mogą być np. okrągłe (np. Miele TepanPlatte CT 400 P).

Parametry

Liczba palników/pól elektrycznych

Jak już wspomnieliśmy, płyty modułowe mają jeden lub dwa palniki lub dwa pola elektryczne. Do tradycyjnego codziennego gotowania posiłków te dwa pola mogą Ci nie wystarczyć, dlatego zalecamy kupienie dwóch płyt modułowych z różnymi rodzajami zasilania (np. indukcja+gaz, indukcja+ceramiczna, ceramiczna+gaz).
Na rynku są dostępne płyty, których cała powierzchnia się nagrzewa – są to płyty grill, Tepan Yaki lub indukcyjne (np. De Dietrich DTI1041 XE).

Rodzaj palników/pól elektrycznych

Palniki gazowe różnią się między sobą wielkością i mocą: standardowa płyta (np. Gorenje G34AX1) ma jeden duży palnik o średnicy 90 mm, i jeden mały do gotowania na tzw. wolnym ogniu (średnica 45 mm).

Gazowa płyta wok ma jeden palnik o większej średnicy (np. 130 mm) z podwójnym lub potrójny wieńcem płomienia, dzięki czemu ciepło jest szybciej rozprowadzane, a proces gotowania – krótszy (np. Bosch PRA326B90E).

Pola grzejne elektryczne mogą się również różnić średnicami, czasem rozgrzewania, np. spiralne pola rozgrzewają się po 8 – 15 sekund, a pola tzw. szybkogrzejne (HiLight lub High Light), wyposażone w grzałkę halogenową, do rozgrzania płyty potrzebują ok. 3 sekund. Takie pola szybkogrzejne ma np. płyta Franke FHM 302 2C M XS.
Elektryczna płyta wok ma pole o większej średnicy (np. 300 mm – AEG-Electrolux Competence FM 4863 K).

Dodatkowo pola elektryczne można podzielić ze względu na ich konstrukcję i kształt:

  • pojedyncze – najczęściej spotykany rodzaj pola, wymaga dostosowania średnicy garnka do średnicy pola (jako jedyne występują również w płytach żeliwnych)
  • poszerzane podwójne – pole składa się z dwóch okręgów o różnej średnicy – można na nim ustawiać garnki o dwóch różnych średnicach
  • poszerzane potrójne – pole z trzema różnymi średnicami okręgów – umożliwia gotowanie w garnkach o różnej średnicy i zapewnia najefektywniejsze gotowanie
  • brytfanna – pole owalne do gotowania potraw w garnkach o podłużnym kształcie
  • prostokątne – polem jest cała szerokość płyty, takie rozwiązanie zastosowano przy płytach grill, Tepan Yaki lub wybranych modelach płyt indukcyjnych.

Na rynku pojawiły się płyty w kolorze białym o fantazyjnym kształcie pól (np. Gorenje).

Moc przyłączeniowa

Podstawowe pojęcie mocy płyty elektrycznej to moc przyłączeniowa (całkowita) – całkowita moc pobierana przez urządzenie, od jej wielkości zależy, jaki licznik prądu będzie potrzebny. Moc przyłączeniowa płyty modułowej jest mniejsza od możliwości licznika jednofazowego (np. moc przyłączeniowa licznika może wynosić 8 kW, a moc płyty – 3,5 kWh). Mimo to należy uwzględnić, że w domu jest więcej urządzeń na prąd niż tylko płyta. Dlatego kupując płytę z polami elektrycznymi trzeba sprawdzić rodzaj licznika i ewentualną możliwość zwiększenia kW Twojego licznika.

Czymś innym jest natomiast kwestia rodzaju licznika – jednofazowy czy trójfazowy. Jak już wspomniano wcześniej, niektóre płyty wymagają podłączenia do gniazdka trójfazowego – jest tak wtedy, jeśli w instrukcji znajdziesz informację o napięciu znamionowym 400 V. Większość modeli płyt modułowych można podłączyć do licznika jednofazowego (napięcie 230 V).

Moc cieplna palników

Każdy palnik (nawet gazowy) ma określoną maksymalną moc, z jaką działa (czyli podgrzewa potrawę). Palniki gazowe mają wyższą moc niż pola grzejne elektryczne, ponieważ wytwarzają więcej ciepła, jednak wcale nie są efektywniejsze – wiąże się to ze sprawnością.

Moc cieplna palników gazowych jest wyższa niż pół elektrycznych. Nie oznacza to jednak, że płyta gazowa zagotuje wodę szybciej. Płyty mają różną sprawność przy zamianie energii elektrycznej na cieplną (sprawność wskazuje, jak dużo energii zostało wykorzystane) oraz zużywają różną ilość energii przy doprowadzaniu do wrzenia wody – jakie są to różnice, podają poniższe tabele:

rodzaj płyty moc dostarczona (kW) średni czas gotowania 0,5 l wody (min) średni koszt zagotowania 0,5 l wody 
gazowa 2 4,2 0,0078
żeliwna 2 4,5 0,0202
ceramiczna 1,9 3,8 0,0178
indukcyjna 2,8 1,2 0,0078
rodzaj płyty energia elektryczna (kW) energia cieplna (kW) sprawność (%)
gazowa 3,5 1,75 50
żeliwna 2 1,1 55
ceramiczna 2,2 1,32 60
indukcyjna 2,8 2,52 90

 

 

 

 

 

 Żródło: Infomarket 05/2009 i 06/2009

Najlepszą sprawność mają płyty indukcyjne, najmniejszą – płyty gazowe. Oznacza to, że do przygotowania posiłku na płycie gazowej potrzeba prawie dwa razy więcej czasu i dwa razy więcej energii cieplnej.

Funkcje

Poniższe funkcje nie występują w płytach grill i Tepan Yaki (płyty te nie są tak zaawansowane technologicznie), występują tylko w płytach standardowych i wok.

Timer / Minutnik

Jest to jedyna funkcja występująca we wszystkich standardowych płytach (pozostałe funkcje dotyczą płyt elektrycznych ceramicznych i indukcyjnych, natomiast w płytach gazowych występują tylko w tych z wyższej półki – np. De Dietrich). Timer pozwala zaprogramować czas gotowania na danym polu, po czym wyłącza się sygnalizując koniec pracy dźwiękiem (np. Teka GKST 30 i2 Profi) – możesz go zaprogramować nawet do 99 minut (płyty De Dietrich, Smeg, Teka). Minutnik również działa w zakresie od 1 do 99 minut i poinformuje Cię, że czas gotowania już minął.

W niektórych płytach (np. Gaggenau) dodatkowo możesz dokupić listwę łączącą z zegarem, z programatorem czasu gotowania i funkcją wyłączenia.

System automatycznego zagotowania

Płyta z tą funkcją po uruchomieniu przez kilka minut nagrzewa wybrane pole maksymalnie, po czym redukuje moc do poziomu ustawionego przez użytkownika. Automatyczne zagotowanie posiadają płyty elektryczne ceramiczne i indukcyjne. To rozwiązanie będzie przydatne, jeśli zależy Ci na szybkim zagotowaniu np. wody lub jakiejś potrawy albo chcesz gotować na tzw. wolnym ogniu. Takie rozwiązanie zastosowano np. w płytach Amica, Hoover, Küppersbusch, Teka.

Przyśpieszone gotowanie (booster, turbo)

Płyta z tą funkcją po uruchomieniu przez kilka minut nagrzewa wybrane pole maksymalnie, po czym redukuje moc do najwyższego poziomu dostępnego na danym polu. Przyśpieszone gotowanie występuje w jednym polu (np.) lub we wszystkich polach (np. modele Baumatic, Gaggenau, Küppersbusch, Teka).

Rozpoznawanie wielkości garnka

Możesz postawić na płycie garnek, a ona sama wybierze średnicę pola, które będzie pasować do garnka. Takie rozwiązanie jest dostępne w zaawansowanych płytach elektrycznych ceramicznych i indukcyjnych z podwójnymi lub potrójnymi polami (np. modele AEG-Electrolux, Gaggenau, Teka) i płytach wok (np. Gaggenau).

Funkcja memory

Płyta De Dietrich zapamięta wybierane przez Ciebie ustawienia. Pozwoli Ci to na szybki wybór mocy i ewentualnie czasu gotowania.

Wyposażenie

Płyta z obramowaniem lub bezramkowa

W ofercie producentów możesz wybierać spośród płyt z obramowaniem (listwa stalowa) lub bez obramowania. Wybór jest zależny od Twojego gustu, aczkolwiek warto zwrócić uwagę, że płyty bez obramowania (mają zeszlifowane krawędzie) są popularniejsze i według niektórych łatwiejsze w utrzymaniu w czystości. Kompromisowym rozwiązaniem między obramowaniem a jego brakiem są dwie krawędzie zeszlifowane i dwie z listwą – tego typu płyty ma w swojej ofercie np. Miele.

Rodzaj sterowania

W płytach modułowych możesz spotkać dwa rodzaje sterowania:

  • manualne – za pomocą pokrętła, stosowane w większości płyt gazowych i płyt elektrycznych żeliwnych, a także niektórych płytach elektrycznych (np. ceramicznych Boscha), woku, grillu i Tepan Yaki.
  • sensorowe – za pomocą panelu dotykowego na blacie płyty. Takie rozwiązanie dotyczy płyt ceramicznych i indukcyjnych. Najprostsze sterowanie sensorowe to przyciski „+” i „–” na płycie.

Wszystkie płyty mają własne (integralne) sterowanie – płyta może być umieszczona gdziekolwiek w kuchni, nie jest połączona z piekarnikiem, ma swój własny panel sterowania.

Liczba stopni mocy w płytach elektrycznych

Im więcej stopni mocy, posiada wybrana przez Ciebie płyta, tym precyzyjniej możesz ustawić temperaturę. To przekłada się na ekonomiczniejsze i efektywniejsze gotowanie. Na rynku są płyty z aż dwunastoma stopniami mocy (np. płyty Gaggenau, Miele).

Zapalacz elektroiskrowy w płycie gazowej

Po odkręceniu kurka z gazem, iskra zapala palnik. Iskra może zapalać palnik samoczynnie (wtedy iskra jest zintegrowana z kurkiem i trzeba wcisnąć kurek na kilka sekund) lub za pomocą przycisku. Zapalarka zintegrowana z kurkiem ułatwia obsługę płyty – żeby ją uruchomić, wystarczy jedna wolna ręka. W płytach gazowych do zabudowy takie rozwiązanie jest standardem.

Czujnik (sensor) smażenia

W płytach elektrycznych ceramicznych i indukcyjnych czujnik smażenia pozwala utrzymać stałą, wybraną temperaturę. Ty wybierasz poziom, a płyta pilnuje temperatury za Ciebie.

Wypełnienie grilla

Kupując płytę grill, zwróć uwagę na wypełnienie – np. Baumatic ma kamienie lawy (więcej na ten temat, możesz przeczytać w artykule Jaki grill ogrodowy?), a De Dietrich proponuje węgiel grillowy lub wodę. Przy wodnym wypełnieniu grilla, tłuszcz nie będzie pryskać ani nie ma ryzyka, że zacznie się np. palić.

Rodzaj rusztu – płyty gazowe i grill

Przy płytach gazowych ważny jest również wybór rusztu. Poniżej przedstawiamy rodzaje rusztów oraz zalety i wady każdego z nich:

  • jednoczęściowy– zapewnia największą stabilność. Taki ruszt mają płyty gazowe i grill;
  • dwuczęściowy – łatwiej utrzymać go w czystości. Jest mniej stabilny od rusztu jednoczęściowego, występuje w płytach gazowych (np. De Dietrich, Gorenje).

Zabezpieczenia

Standardowa płyta gazowa posiada zabezpieczenie przeciwwypływowe – w momencie zalania palnika cieczą lub np. zgaszenia płomienia przez przeciąg, czujnik ciepła odnotowuje spadek temperatury i dopływ gazu jest samoczynnie odcinany (rozwiązanie stosowane standardowo w płytach gazowych).

W płytach elektrycznych powszechnie stosuje się wskaźnik ciepła resztkowego (informuje za pomocą kontrolki o stopniu rozgrzania płyty po wyłączeniu), dzięki któremu można uniknąć oparzenia oraz zaoszczędzić prąd (potrawa „dogotuje się” po wyłączeniu pola). Zazwyczaj skala jest dwustopniowa, a dzieli się na temperaturę poniżej (małe h) i powyżej (duże H) 60°. Taka skala wystarcza do precyzyjnego wykorzystania ciepła.

Płyty elektryczne mogą być również blokowane przed przypadkowym włączeniem przez dzieci (wszystkie płyty) oraz wyposażone w funkcję automatycznego wyłączenia (może być połączona z timerem – modele Hoover – lub zapobiegać uruchomieniu płyty w przypadku zalania – w modelach Ardo).

W niektórych modelach funkcja automatycznego wyłączenia nazywana jest również wyłącznikiem urlopowym lub funkcją Holiday (np. Küppersbusch, Gaggenau).

Dodatkowo niektóre modele mają funkcję stop&go (chwilowe wyłączenie płyty podczas gotowania za pomocą jednego przycisku – np. modele Küppersbusch) i czujnik, który włączy płytę dopiero po postawieniu na niej garnka (np. model AEG-Electrolux). Ponadto płyty indukcyjne mogą mieć ochronę przed przegrzaniem (AEG-Electrolux, Teka).

Producenci i ceny

Płyty standardowe kosztują od 250 zł (gazowa) i są np. produkowane przez:

  • Amica
  • Beko
  • Hotpoint Ariston

Płyty grill kosztują już od 600 zł i są produkowane przez:

  • Baumatic
  • Franke
  • Smeg

Płyty wok to wydatek rzędu 1500 zł. Możesz wybierać w ofercie m.in. niżej wymienionych producentów:

  • AEG Electrolux
  • Bosch
  • Siemens

Płyty Tepan Yaki są najdroższe, potrafią kosztować ponad 2500 zł. W swojej ofercie ma je kilku producentów:

  • De Dietrich
  • Foster
  • Küppersbusch
  • Miele
  • Smeg

Podsumowanie

Aby wybrać odpowiednią dla siebie płytę, trzeba przemyśleć pytania i zapoznać się z odpowiedziami:

ikona znak zapytania Jaki rodzaj zasilania jest przez Ciebie preferowany?
Jeśli mieszkasz w nowym budownictwie, możesz wybierać spośród płyt zasilanych na prąd. Jeśli płacisz ryczałtem za gaz, zastanów się nad zakupem płyty gazowej. Jeżeli natomiast w Twojej okolicy często nie ma prądu, a mimo to chcesz mieć pola elektryczne, wybierz płytę kombinowaną.

ikona znak zapytania Czy jesteś miłośnikiem gotowania?
Zasada jest prosta – im częściej gotujesz, tym ważniejsze będzie wyposażenie (szeroki wachlarz rozwiązań ułatwiających gotowanie mają płyty elektryczne, zwłaszcza indukcyjne) i połączenie odpowiednich płyt. Na pewno warto stworzyć płytę kombinowaną, czyli zasilaną dwoma źródłami: gazem i prądem (szczególnie polecamy indukcję). Takie rozwiązanie pozwoli Ci na gotowanie w każdych warunkach. Dodatkowo możesz stworzyć niepowtarzalny zestaw, uwzględniając swoje preferencje:

  • Jeśli uwielbiasz gotować w woku, pomyśl o kupieniu specjalnej płyty.
  • Płyta Tepan Yaki przyda Ci się, jeśli lubisz np. owoce morza.
  • Jeżeli sezon grillowy trwa dla Ciebie cały rok, kup płytę grill.

Pamiętaj, że płyty modułowe możesz łączyć też z płytami tradycyjnymi, co oznacza, że Twoje stanowisko do gotowania może obejmować np. 4 pola elektryczne + jeden palnik gazowy i płytę Tepan Yaki.

Warto również przeanalizować wady i zalety każdego rodzaju płyty standardowej. Pomóc w tym może poniższa tabela:

Płyta Zalety Wady
gazowa niższy koszt zakupu; niższe koszty eksploatacji; możliwość szybkiego zmniejszenia lub zwiększenia temperatury podczas gotowania większe zabrudzenie kuchni podczas gotowania – opary są tłuste i trudniejsze do usunięcia (np. z płytek); płyta trudna do wyczyszczenia (palniki wystają ponad płytę); najniższa sprawność przy zamianie energii elektrycznej na cieplną; łatwo przypalić gotowane potrawy i garnki; pomieszczenie, gdzie jest zamontowana płyta, musi spełniać określone warunki techniczne (np. mieć sprawną wentylację, dodatkowy komin, kuchenka musi być ustawiona minimum 50 cm od okna), a instalacja musi być przeprowadzona przez montera z uprawnieniami
elektryczna żeliwna mniejsze zabrudzenia kuchni podczas gotowania – opary nie są takie tłuste jak przy użytkowaniu kuchenki gazowej i są łatwiejsze do usunięcia (np. z płytek) płyta trudna do wyczyszczenia (palniki wystają ponad płytę); płyta nagrzewa się podczas pracy – istnieje niebezpieczeństwo poparzenia; wolno się nagrzewa i długo oddaje ciepło – nie ma możliwości szybkiego zmniejszenia temperatury
elektryczna ceramiczna łatwe czyszczenie płyty (palniki nie wystają ponad płytę) – płaska powierzchnia zapobiega osadzaniu się brudu; łatwiejszy montaż i mniej warunków technicznych do spełnienia; minimalne zabrudzenia kuchni podczas gotowania – opary nie są takie tłuste jak przy użytkowaniu kuchenki gazowej i są łatwiejsze do usunięcia (np. z płytek); duża odporność na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne (oprócz uszkodzeń punktowych) płyta nagrzewa się podczas pracy – istnieje niebezpieczeństwo poparzenia; wymaga podłączenia do gniazdka trójfazowego
elektryczna indukcyjna najbardziej zaawansowana technologicznie; precyzja gotowania – indukcja pozwala na zmniejszenie lub zwiększenie poziomu mocy gotowania w bardzo krótkim czasie; najbezpieczniejsza – płyta podczas gotowania pozostaje cały czas zimna; minimalne zabrudzenia kuchni podczas gotowania – opary nie są takie tłuste jak przy użytkowaniu kuchenki gazowej i są łatwiejsze do usunięcia (np. z płytek); duża odporność na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne (oprócz uszkodzeń punktowych) najdroższa spośród płyt; wymaga stosowania specjalnych naczyń z płaskim dnem (w naczyniach o krzywym dnie potrawa zagotuje się wolniej), a najlepiej ze stali ferromagnetycznej (które oddają całą energię); czasami wymaga podłączenia do gniazdka trójfazowego

Życzymy Ci kulinarnych sukcesów!

Tabela producentów

Aby pomóc Ci w wyborze konkretnego rodzaju płyty, przygotowaliśmy tabelę:

Marka/Producent Rodzaj płyty
standardowa gazowa standardowa elektryczna grill wok Tepan yaki
emalia stal nierdzewna szklana żeliwna ceramiczna indukcyjna
AEG Electrolux               +  
Amica + +   + +        
Ardo   +   + + +      
Baumatic   +     + + +    
Beko         +        
Bosch     +   +     +  
De Dietrich     +     + + + +
Foster   +       + + + +
Franke   +     +   +    
Gaggenau   +     + +   +  
Gorenje   + +   + +      
Hoover         +   +    
Hotpoint Ariston   +            +  
Küppersbusch   +     + + +  + +
Mastercook   +     +        
Miele   +     + + + + +
Mora +     + + +      
Siemens     +   + + + +  
Smeg   +     + + +   +
Teka   +       +      
Whirlpool   + +   + +