Zaznacz stronę

Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, znana już w czasach prehistorycznych. Dawniej suszyło się na słońcu, dziś wystarczy zaopatrzyć się w suszarkę do żywności. To obowiązkowy zakup dla zapalonych grzybiarzy, ale takie urządzenie przyda się w zasadzie każdemu, kto lubi gotować.

Suszenie ryb i mięsa było podstawową formą przedłużania trwałości produktów żywnościowych już w czasach prehistorycznych. Obecnie jest tylko jedną z metod konserwacji, która zmienia skład chemiczny i smak warzyw, owoców, mięsa, grzybów, pozbawiając je większości (ok. 70 proc.) wody.

Suszy się zresztą nie tylko po to, żeby konserwować żywność. Podczas suszenia zmienia się nie tylko skład chemiczny, ale też smak produktów, dlatego czasem stosuje się tą metodę tylko po to, żeby uzyskać upragniony smak. Popularnymi przysmakami są suszone śliwki, figi, banany. W Stanach ludzie zajadają się suszoną wołowiną (beef jerky).

Żeby wiedzieć, jaką suszarkę wybrać, trzeba przede wszystkim sprawdzić jej podstawowe i dodatkowe funkcje, takie jak na przykład pojemność czy moc. W tym artykule udzielimy Ci wszystkich potrzebnych przed zakupem wskazówek.

Budowa suszarki

schemat budowy suszarki do żywności

Suszarka składa się z sit (liczba zależy od modelu), szczelnej pokrywy i obudowy, w której znajduje się zespół wentylacyjno – grzewczy umożliwiający suszenie. Na obudowie znajdują się przyciski regulujące pracę urządzenia, czyli włączanie, wyłączanie, zmiana prędkości suszenia.

Sita

Najważniejszym elementem budowy suszarki są sita, na których rozkłada się suszone warzywa i owoce.

Zwróć uwagę przede wszystkim na ich liczbę, od tego zależy w dużej mierze pojemność urządzenia. Dostępne na rynku suszarki mogą mieć od 3 do nawet 9 sit. Niektóre modele, np. Niewiadów 970.01 PP umożliwiają powiększenie o sita dodatkowe (nawet do 30 sztuk!).

Istotna jest też wielkość i średnica sit, od której zależy pojemność suszarki. Urządzenia z sitami okrągłymi (taki kształt ma większość modeli dostępna na rynku) mogą mieć średnice do 33 centymetrów.

Jeśli zależy Ci na suszeniu większych produktów, sprawdź, jak wysokie są sita, czyli jak wysokie są ich brzegi. Wysokość na poziomie pięciu centymetrów powinna wystarczyć na ususzenie większości popularnych produktów żywnościowych. Jeśli zamierzasz suszyć wyższe produkty, które nie zmieszczą się nawet na najwyższych tackach, kup model, w którym wysokość sit można regulować, np. MPM Product MSG-01.

Suszarka Ezidri Utra FD z tacką elastyczną

FOT. Suszarka Ezidri Utra FD z tacką elastyczną

Niektóre suszarki, np. modele firmy Ezdri, umożliwiają suszenie ziemniaków purre, musów, a nawet płynnych zup. Służą do tego specjalne tacki bez dziurek i tacki elastyczne. To bardzo dobry pomysł na przygotowanie biwakowych obiadów.

Reszta obudowy

Suszarka  z przezroczystą obudową, Optimum RK 01-29
Suszarka  z przezroczystą obudową,
Optimum RK 01-29

Materiał, z którego jest wykonana obudowa, ma znaczenie. Można przyjąć, że praktyczniejsze są suszarki z obudowami przezroczystymi, dzięki którym można na bieżąco kontrolować proces suszenia. Obudowy z nieprzezroczystych materiałów zdecydowanie utrudniają tę możliwość.

Warto sprawdzić, czy obudowę łatwo rozłożyć na części (część model posiada wysuwane sita). Ułatwi to mycie suszarki po użyciu. Niektóre modele umożliwiają mycie poszczególnych części w zmywarce.

Pokrywa suszarki musi być szczelna, inaczej urządzenie nie będzie pracować wydajnie. Jeśli masz możliwość sprawdzenia jej szczelności przed zakupem, zrób to.

Excalibur 26
Excalibur 26

Zdecydowana większość suszarek do żywności ma standardowy, okrągły kształt, a zespół grzewczo-wentylacyjny znajduje się w nich na dole, w podstawie. Ale są wyjątki, np. zaawansowane suszarki firmy Excalibur, które mają postać niewielkiej „komody” z szufladkami – tackami na produkty, a ich grzałka znajduje się u góry (to droższa, ale bardziej wydajna technologia).

Pojemność

Niektórzy (ale uwaga – nie wszyscy!) producenci podają pojemność swoich modeli suszarek do żywności. Na ten parametr powinny zwrócić uwagę szczególnie osoby, które zamierzają suszyć duże ilości produktów. Za przykład niech posłużą zapaleni grzybiarze, którzy z lasu potrafią przynieść jednorazowo kilka kilogramów grzybów.

Pojemność suszarek do żywności podaje się w litrach. Standardowo wynosi ona około 10-11 litrów (w przypadku modeli z 4-5 sitkami), niektóre suszarki są w stanie pomieścić więcej, nawet do 15 litrów produktów.

Jeśli nie ma się możliwości sprawdzenia pojemności suszarki w specyfikacji technicznej produktu, pozostaje rekonesans średnicy i ilości sitek. Poniżej zamieściliśmy kilka propozycji:

Suszarka do okazjonalnego suszenia owoców i warzyw  Suszarka uniwersalna (do ziół, warzyw, mięsa, grzybów)  Suszarka do suszenia dużych ilości produktów
  First Austria FA 5125-1 suszarka do okazjonalnego suszenia warzyw i owoców  Suszarka uniwersalna (do ziół, warzyw, mięsa, grzybów), Optimum RK-0130  Suszarka do szuszenia dużych ilości produktów, Excalibur 9
 First Austria FA 5125-1  Optimum RK-0130
 Excalibur 9

 

Moc i czas suszenia

Kolejnym parametrem, na który warto zwrócić uwagę podczas kupowania suszarki do żywności, jest jej moc, która waha się od 240 do 700 W, przy czym większość suszarek przeznaczonych do domowego użytku to urządzenia o mocy nieprzekraczającej 400 W.

Od mocy zależy w dużej mierze wydajność urządzenia i czas suszenia poszczególnych produktów. Warto zaznaczyć, że suszarki działają nie kilka minut, ale kilka godzin, dlatego warto zainwestować w urządzenie o wyższej mocy, które pozwoli skrócić czas suszenia żywności.

W tabeli znajdziesz orientacyjny przedział czasu suszenia kilku najpopularniejszych produktów dla suszarki o standardowym poborze mocy 250 W:

Jabłka 4-15 h
Morele 8-36 h
Banany 5-25 h
Grzyby 3-15 h
Nać pietruszki 2-10h

Duży przedział czasu, w jakim urządzenie suszy dany produkt żywnościowy, jest uzależniony od stopnia zawilgocenia (ilości wody) w produkcie, grubości kawałków, ustawień temperatury.

Zużycie energii przez standardową suszarkę o mocy 250 W, przy założeniu, że pobór energii jest maksymalny i trwa 15 h, to ok. 2 zł (przyjęliśmy cenę 0,55 zł za kWh). Warto jednak pamiętać, że pobór energii podczas pracy urządzenia zmienia się i podane wyliczenia są orientacyjne.

Funkcje

Przeglądając opinie forumowiczów na temat suszarek, można dojść do wniosku, że ich najważniejszą funkcją jest równomierne suszenie.

Żeby osiągnąć taki efekt, producenci proponują kilka rozwiązań:

  • Funkcję powietrza obiegowego (dmuchawę powietrza obiegowego lub wentylator) – dzięki niej gorący strumień powietrza dociera do każdego sita suszarki.

  • Sterowanie mikroprocesorem – dzięki niemu strumień powietrza jest stabilny i ma stałą temperaturę.

  • Obrotowe sita – dzięki nim nie musisz się bać, że strumień powietrza ominie któryś z suszonych produktów.

 Suszarka z wentylatorem, Concept SO-1010  Suszarka sterowana mikroprocesorem, Zelmer 36Z01
Suszarka z wentylatorem,
Concept SO-1010
Suszarka sterowana mikroprocesorem, Zelmer 36Z01

Warto zainwestować w urządzenie ze stopniami regulacji mocy suszenia. Standardowe suszarki posiadają 2-3 stopnie regulacji. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest regulator temperatury w postaci pokrętła (termoregulator). Znajdziesz go m.in. w suszarce Optimum RK-0130.

Dodatkowe funkcje, w które wyposaża się suszarki to:

  • zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem urządzenia, inaczej ogranicznik temperatury (np. Clatronic DR 2751)

  • timer z automatycznym wyłącznikiem (np. Rommelsbacher DA 750)

  • termostat utrzymujący stałą temperaturę (np. OPTIMUM RK-0130)

Producenci i ceny

Producentów suszarek jest niewielu, jednak kilka firm produkuje modele otrzymujące wysokie oceny na internetowych formach. Warto im zaufać, są to:

  • Excalibur Products
  • Ezidri
  • Clatronic
  • MPM Product
  • Niewiadów
  • Ravanson
  • Rommelsbacher
  • Zelmer – sprawdź ceny>>

Pozostali producenci suszarek do żywności to firmy:

Ceny nie są zróżnicowane i zamykają się w przedziale 80-200 złotych (dane ze sklepów internetowych). Istnieją jednak droższe i bardziej zaawansowane modele, produkują je renomowane firmy Rommelsbacher i Excalibur.

Poniżej zmieściliśmy tabelę z modelami na mniej i bardziej zasobne kieszenie:

Opcja do 100 zł Opcja od 100-200 złotych Opcja powyżej 200 zł
 opcja do 100 zł, MPM Product MSG-1  Ravanson SD-3T, opcja do 200 zł  Rommelsbach DA750, opcja ponad 200 zł
 MPM Product MSG-01  Ravanson SD-3T  Rommelsbach DA750
Opis: średnica sita 28 cm, pięć sit z możliwością regulacji wysokości, moc 250 W; Opis: 3 wysokie tace, moc 250 W, wentylator, możliwość mycia w zmywarce; Opis: 3 poziomy mocy, 4 tace, moc 700 W, timer z autowyłącznikiem;

Podsumowanie

Wiesz już, czym różnią się poszczególne modele suszarek do żywności? Świetnie. Pora odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które ostatecznie upewnią Cię, czy Twój wybór jest właściwy:

  Jaką ilość produktów będziesz w niej suszyć jednocześnie?
Wskazówka: Do tej ilości dopasuj wielkość i pojemność suszarki.

Czy zamierzasz suszyć w niej różnorodne składniki?
Odpowiedź: Jeśli tak, wybierz urządzenie z regulacją mocy lub temperatury.

Będziesz suszyć delikatne, płynne lub półpłynne produkty?
Wskazówka: Sprawdź, czy do modelu są dołączone dodatkowe tacki (bez dziurek i elastyczne) albo czy istnieje możliwość ich dokupienia.

Zależy Ci na szybkim czasie suszenia?
Odpowiedź: Wybierz model o dużej mocy (400-700 W).

Zwróć też koniecznie uwagę na rozwiązania pozwalające na równomierne suszenie, czyli wentylator, mikroprocesor czy obrotowe tacki. Przezroczysta obudowa ułatwi Ci kontrolę nad procesem suszenia.

Życzymy smacznych produktów ususzonych w nowej suszarce do żywności!