Dobry ekspres przyrządzi dla Ciebie kawę jak z włoskiej kawiarni. Żeby wybrać odpowiedni dla siebie ekspres musisz określić, jaki rodzaj kawy lubisz pić najbardziej. Czy wiesz, co to jest ciśnieniowy ekspres mobilny?
Kilka pytań, zanim kupisz
Kawa „po turecku”, amerykańska czy włoskie espresso – wielu z nas zaczyna dzień od porannej dawki kofeiny. Producenci ekspresów prześcigają się w wymyślaniu modeli, które mają przyrządzić kawę o wymarzonym smaku i aromacie, sprawiając przy tym, że pracochłonny dotychczas obowiązek parzenia kawy, staje się łatwy i przyjemny.
Chcesz wybrać ekspres do kawy, który spełni Twoje wymagania? Marzy Ci się, żeby Twój ekspres przyrządzał również cappuccino i latte? Poradzimy Ci jak dobrać odpowiedni rodzaj i model, który zaparzy kawę jaką lubisz. Wyjaśnimy co znaczą poszczególne parametry, w jaki sposób wpływają na jakość przyrządzanej kawy.
[table id=28 /]
Przed przeczytaniem naszego poradnika, odpowiedz sobie na kilka pytań:
Lubisz kawę parzoną w tradycyjny sposób, czy marzy Ci się ekspres, który przyrządzi kawę jak z dobrej kawiarni?
Zależy Ci na tym, żeby kawa zaparzała się szybko, czy czas przyrządzania nie ma dla Ciebie znaczenia?
Chcesz, żeby Twój ekspres przyrządzał różne typy kaw?
Rodzaje
Ekspresy przelewowe
Ekspres przelewowy Philips Ekspres przelewowy można nazwać ekspresem tradycyjnym, bo przyrządza kawę przypominającą w smaku tę „po turecku” (zalewaną wrzątkiem). Zasada jego działania nie jest skomplikowana – woda zagotowywana jest w specjalnym pojemniku z grzałką, a następnie przelewana przez papierowy lub stały filtr z kawą, trafia do wykonanego z żaroodpornego materiału dzbanka lub stalowego termosu.
Jedną z zalet takiego urządzenia jest możliwość przyrządzenia dużej ilości kaw za jednym razem – pojemniki na wodę mogą pomieścić od 0,3 do 2 litrów (jedna filiżanka kawy to ok. 100-150 mililitrów).
Ekspresy przelewowe pozwalają też na długie utrzymanie wysokiej temperatury sporządzonego wywaru – większość z nich jest wyposażona w płytę utrzymującą ciepło. Termos, który zastępuje w niektórych urządzeniach dzbanek, pozwala na zachowanie temperatury nawet do 4 godzin (w modelu Philips HD 7546).
Ekspresy przelewowe mają niestety kilka wad. Przede wszystkim, proces przyrządzania w nich kawy jest dość pracochłonny (zazwyczaj wymaga wymiany filtra) i długi (przyrządzenie wywaru trwa około 10-15 minut). Duże pojemniki na wodę są przydatne, gdy chcesz przyrządzić kawę dla kilku osób jednocześnie, ale zupełnie niefunkcjonalne, jeśli potrzebujesz tylko jednej filiżanki.
Ekspresy przelewowe nie mają funkcji przyrządzania kawy cappuccino (kawa z dodatkiem spienionego mleka) lub latte (warstwowy napój składający się z mleka, kawy i mlecznej piany), a tylko nieliczne z nich pozwalają na regulowanie mocy kawy.
Kawa z ekspresu przelewowego zawiera ciężko przyswajalne składniki (substancje gorzkie i kwasy). Wywar przyrządzony w takich ekspresach charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny – jedna filiżanka zawiera od 60 do nawet 100 mg tej substancji, czyli dwa razy więcej niż kawa przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym. Żeby przybliżyć Ci, co oznaczają te liczby, przygotowaliśmy tabelę pokazującą zawartość kofeiny w innych popularnych napojach:
Napój |
Ilość |
|
---|---|---|
Kawa rozpuszczalna | 150 ml | 60 |
Kawa bezkofeinowa | 150 ml | 3 |
Herbata | 150 ml | 40 |
Cola | 330 ml | 30 |
Napój energetyzujący | 330 ml | 85 |
Gorzka czekolada | 50 g | 25 |
Filiżanka czekolady | 150 ml | 4 |
Ceny ekspresów przelewowych wznoszą średnio od 40 do 700 złotych.
Ekspresy ciśnieniowe
Ekspres ciśnieniowy to taki, w którym gorącą woda jest tłoczona przez kawę pod ciśnieniem, co pozwala skrócić czas kontaktu kawy z wodą, dzięki czemu sam proces zaparzania jest bardziej kontrolowany. To z kolei umożliwia rozpuszczenie w wodzie najbardziej pożądanych substancji, takich jak tłuszcze, cukry i proteiny, pozostawiając w fusach większość gorzkich aromatów i substancje drażniące żołądek.
Szczególną grupą są ekspresy wysokociśnieniowe, umożliwiające zaparzenie klasycznego włoskiego espresso. Espresso jest szczególnym rodzajem kawowego naparu, to 25 ml kawy zaparzonej w czasie ok. 25 sekund pod ciśnieniem około 9 barów w temperaturze 88-92 stopni Celsjusza. Kawa zaparzona w taki sposób ma zrównoważony smak, oleistą konsystencję i piankę (Cremę) koloru orzechowego. Pianka ta pozwala dłużej zachować pożądany aromat i temperaturę.
Espresso jest następnie bazą do tworzenia całej gamy napojów kawowych, jak np. popularne cappucino czy latte macchiato. Warto również podkreślić, że zrobienie tzw „zwykłej kawy” w ekspresie wysokociśnieniowym odbywa się również na bazie espresso – po dodaniu do niego gorącej wody.
Typy ekspresów ciśnieniowych to:
Kawiarka (kafeteria lub moka) – jest to ekspres niskociśnieniowy. Składa się z pojemnika na wodę, sitka na kawę i dzbanka, do którego przedostaje się pod ciśnieniem zaparzony napój. Takie ekspresy są zazwyczaj wykonane z aluminium (tańsze, można je kupić już za około 30 złotych) albo ze stali (droższe i trwalsze – najtańsza kosztuje ok. 90 złotych).
Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest moka z porcelanowym pojemnikiem na kawę (zdjęcie), który służy jako dzbanek. Kawiarka pozwala na przyrządzenie od 1 do 6 filiżanek „małej czarnej” (jedna taka filiżanka to ok. 50 mililitrów).
Kawiarka Sheherezada,
Pożegnanie z AfrykąZaparzanie kawy w takim ekspresie twa od 5 do 15 minut (w zależności od wielkości kawiarki). Kawę parzy się na niewielkim ogniu, można też kupić kawiarki przystosowane do użycia na płycie indukcyjnej.
Napar sporządzony w takim zaparzaczu charakteryzuje się mocnym, aromatycznym (czasem lekko kwaskowym) smakiem, i brakiem pianki.
Są jednak smakosze, którzy delektują się kawą z zaparzacza i nie wyobrażają sobie innego sposobu jej przyrządzania (dla przykładu – w popularnym sklepie z kawą/kawiarnią Pożegnanie z Afryką używa się tylko kawiarek).
Ekspres ręczny (kolbowy, dźwigniowy) – ceniony wśród smakoszy kawy. Zmielone ziarna w takim urządzeniu wsypuje się do sitka, a kolbę z sitkiem przymocowuje się do ekspresu. Woda pod ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę,
Ekspres kolbowy,
Krups F880dzięki czemu do filiżanki wydostaje się gotowy napar. Ekspres kolbowy pozwala na przygotowanie od 1 lub 2 espresso (25-50 ml), zazwyczaj do ekspresu są dołączone dwa osobne sitka – pojedyncze i podwójne. Większość posiada wbudowane urządzenie (dyszę), która służy do spieniania mleka i umożliwia przyrządzenia białej kawy (cappuccino lub latte).
Dla kogo ekspres ręczny? – Kawa z ekspresu kolbowego to kwintesencja włoskiego stylu zaparzania kawy. Przeznaczone są dla tych, którzy spotkanie z kawą celebrują bez pośpiechu, delektując się najlepszym smakiem i aromatem. Zalecane jest, by zakup ekspresu kolbowego łączyć jednocześnie z zakupem młynka żarnowego (ponieważ tylko żarnowe młynki umożliwiają precyzyjną regulację grubości mielenia). Taki dwuczęściowy zestaw zadowoli tych, którzy nad wygodę obsługi stawiają bezkompromisowo doskonały smak kawy w stylu włoskim. Prawie wszystkie modele umożliwiają przygotowania dwóch kaw jednocześnie, dzięki specjalnemu podwójnemu dozownikowi. Taki ekspres przyda się w domu, w którym kawę pije więcej niż jedna osoba.
Modeli ekspresów kolbowych jest bardzo wiele. Takie urządzenie można kupić już za 110 złotych (First 5475), najdroższe plasują się w przedziale od 1000 do nawet 4400 złotych (La Pavoni 18 Stradivari Professional Lusso). Droższe modele mają solidniejszą konstrukcję i stabilniej utrzymują temperaturę.
Ekspres automatyczny – taki, który wszystko lub prawie wszystko zrobi za Ciebie. Stopni automatyzacji takich urządzeń jest sporo, różne są też ceny – od 400 zł do nawet 23 000 – 28 000 zł (za ekspresy profesjonalne, takie jak Jura X9 Platinum). Każdy ekspres automatyczny posiada wbudowany młynek (niektóre umożliwiają wybór stopnia zmielenia ziaren, np. Siemens TK 52002) i dwa bojlery, które umożliwiają przygotowanie dwóch filiżanek kawy jednocześnie. Bardziej zaawansowane modele automatyzują również tworzenie napojów kawowych z dodatkiem mleka, takich jak np cappucino, latte czy latte macchiato.
Koneserzy kawy często zarzucają takim ekspresom zbytnią automatyzację, ograniczającą wpływ użytkownika na proces przyrządzania napoju. Z praktycznego punktu widzenia sprowadza się to do pewnego kompromisu. Wygoda i oszczędność obarczona jest mniejszą kontrolą nad parametrami zaparzania, co zniechęci jedynie najbardziej zaawansowanych smakoszy kawy.
Ekspres kapsułkowy – to taki typ ekspresu automatycznego, który wymaga użycia specjalnych kapsułek ze zmieloną kawą (np. Krups Dolce Gusto). Są one pakowane próżniowo, co gwarantuje świeżość i aromatyczność czarnego napoju. Taki ekspres można dostać już za 300 – 400 złotych. 10 kapsułek z kawą kosztuje około 10 złotych, co daje cenę 1 zł za filiżankę. Kapsułki umożliwiają też zaparzenie konkretnego rodzaju kawy – latte, cappucinno albo bezkofeinowej.
Ekspres kapsułkowy
Krups Dolce Gusto KP2106
Ekspresy ciśnieniowo-przelewowe
To rodzaje ekspresów, które dają możliwość przyrządzenia kawy zarówno w systemie przelewowym (gdy potrzebujesz całego dzbanka naparu), jak i ciśnieniowym (posiada kolbę). Ceny takich ekspresów to ok. 130-700 złotych.
Czy wiesz że…? Firma Handpresso postanowiła dogodzić także tym kawoszom, którzy lubią pić dobre, czarne espresso wszędzie tam, gdzie się znajdą. Ciśnieniowy ekspres mobilny Handpresso Wild DomePod, dzięki niewielkim rozmiarom i manualnej obsłudze, przyda się na każdej wycieczce.
Handpresso Wild DomePod, obsługa
Ekspres do zabudowy
Do zabudowy kuchennej można dopasować pralkę, czemu by więc nie było można wpasować w nią też ekspresu do kawy?
Ekspres do zabudowy, Whirpool ACE 100 IX
Producenci, podążając za najnowszymi trendami w architekturze wnętrz, proponują wygodne i oszczędzające przestrzeń rozwiązanie – ekspresy do zabudowy.
Występują one przeważnie jako ekspresy automatyczne, ale w takiej formie istnieją również modele kolbowe. Ekspresy do zabudowy produkują firmy takie jak: AEG, Whirlpool, Siemens, Miele, Electrolux, DeLonghi, Smeg. Na taką maszynę trzeba wydać od 1000 do 7500 złotych. Warto zwrócić uwagę, że ekspres do zabudowy jest zwykle 30-50% droższy niż ten samej klasy maszyna wolnostojąca (często zawierająca nawet te same części wewnątrz), a jego mycie jest utrudnione.
[table id=28 /]
Parametry
Ciśnienie ekspresu – jak sama nazwa wskazuje – dotyczy ekspresów ciśnieniowych. Podawane jest w barach i określa maksymalną siłę, z jaką woda przepływa przez zmieloną kawę. Ciśnienie może wynosić od 3 (ekspresy niskociśnieniowe) do 19 bar. Ciśnienie od 12 do 19 bar jest standardem w ekspresach ręcznych i automatycznych. Zależność smaku kawy od ciśnienia z jakim jest przygotowywana przedstawia poniższy schemat:
Moc grzałki – Moc grzałki – czyli szybkość, z jaką nagrzewa się woda służąca do przyrządzania kawy mierzona w watach (W). Im większa moc ekspresu, typ szybciej będzie on gotowy do pierwszego użycia po włączeniu. Czas ten może trwać od 9 minut do 15 sekund. Moc grzałek w ekspresach przelewowych wynosi od 550 do 1700 W (w modelach ekspresów przelewowo-ciśnieniowych), a w ciśnieniowych – od 1050 do nawet 2650 W. W domowych ekspresach wysokociśnieniowych stosuje się dwie różne metody podgrzewania wody. Pierwszą jest Thermoblock, czyli ogrzewacz przepływowy. W niewielkich ekspresach skuteczniej utrzymuje stałą temperaturę parzenia kawy, co z kolei wpływa pozytywnie na aromat naparu. Pozostałe stosują boiler, w którym magazynowany jest zapas gorącej wody. Boilery w domowych ekspresach są zazwyczaj dość małe i przez to mniej stabilne temperaturowo niż Thermoblocki. Mają za to zaletę w postaci dostarczania mocnego strumienia pary do spieniania mleka.
Od długości procesu parzenia zależy smak kawy. Im dłużej kawa będzie miała kontakt z gorącą wodą, tym więcej jej substancji rozpuści sie w wodzie. Sztuka polega na tym, by rozpuścić te pożądane, ograniczając jednocześnie ilość tych odpowiedzialnych za gorzki smak i drażnienie żołądka. Im drobniej będzie zmielona kawa, tym proces rozpuszczania substancji będzie szybszy.
Filtry – ekspresy automatyczne mają często na wyposażeniu filtry wodne, takie jak filtr antychlorowy, który usuwa z wody nieprzyjemny zapach i posmak lub filtr węglowy, który oczyszcza wodę z bakterii.
Dodatkowe funkcje
Ekspresy automatyczne wyposaża się w przeróżne dodatkowe funkcje. Oto kilka najpopularniejszych:
Wyświetlacz LCD – udogodnienie dla każdego. Na ekranie wyświetlane są wybrane przez Ciebie funkcje i programy (część urządzeń, takich jak Saeco Talea Touch, daje możliwość dotykowego wyboru funkcji). Wyświetlacz sygnalizuje konieczność opróżnienia pojemnika z fusami i wymiany filtra. Podświetlane ekrany ułatwią przyrządzenie kawy w słabo oświetlonym pomieszczeniu.
System aroma whirl plus (czyli „wirowanie” aromatu) – wydobędzie dla Ciebie z kawy to, co w niej najlepsze. Dzięki zawartości elastycznego pojemnika, para wodna jest wprowadzana w system wirowania, dzięki czemu zaparzona kawa jest wyjątkowo aromatyczna (Bosch TKN 68E751).
Funkcja regulacji mocy (funkcja SBS) – jeśli rano lubisz pić mocną, czarną espresso, ale wieczorem masz już raczej ochotę na coś lżejszego – tak funkcja jest idealna dla Ciebie. Nie musisz zastanawiać się, czy ilość wsypanej przez Ciebie do sitka kawy da Ci wywar jakiego oczekujesz – automat zadecyduje za Ciebie. Niektóre ekspresy, takie jak Siemens TK 69009, umożliwiają wybór odpowiedniego programu.
System milk whirl („wirowanie” mleka) – umożliwia uzyskanie wyjątkowo spienionej i delikatnej piany do cappuccino i latte.
Funkcja Thermocream – nadaje kawie gęstą, kremową konsystencję (jak z włoskiej kawiarni).
System self-priming (samozasysanie) – zapobiega dostaniu się do wody i dysz ekspresu, co chroni urządzenie przed zapowietrzeniem.
System I.P.B.A.S. – opatentowany przez firmę Jura. Nadaje kawie wyjątkowo głęboki smak i aromat, dzięki funkcji wstępnego zaparzania (kawa jest przed przyrządzeniem przez chwilę moczona w gorącej wodzie).
Funkcja samooczyszczania – bardzo wygodne rozwiązanie dla zabieganych. Dzięki niej, nie musisz już codziennie myć ekspresu – za pomocą jednego przycisku oczyści się sam. Część ekspresów (np. Ariston MCA 16 ) posiada nawet automatyczną funkcję odkamieniania. Pamiętaj, że funkcja samooczyszczania nie gwarantuje Ci, że możesz zupełnie zapomnieć o myciu ekspresu!
Dodatki do ekspresu
Ziarna kawy Arabiki Blue MountainKawa – powinna być „gorąca jak piekło, czarna jak noc i słodka jak miłość”, mówi tureckie przysłowie. Koneserzy kawy raczej nie zgodzili by sie z tym stwierdzeniem. Dobrze przyrządzona kawa powinna mieć nie więcej niż 95 stopni, dzięki temu nie traci swoich walorów smakowych i aromatu.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromne znaczenie dla jakości kawy ma dobór odpowiedniej grubości mielenia ziaren do typu ekspresu. Poniższa tabela pomoże Ci dobrać (lub w przypadku ekspresów automatycznych – ustawić) grubość mielonego ziarna:
RODZAJ EKSPRESU |
GRUBOŚĆ ZMIELONEGO ZIARNA |
---|---|
przelewowy | grubo mielona (jak grube ziarna piasku) |
niskociśnieniowy | średnio mielona |
ciśnieniowy | drobno lub bardzo drobno mielona (proszek) |
Rada dla zwolenników zdrowego trybu życia – czarna i mocna kawa, taka jak espresso, jest zdrowsza – nie odwadnia, szkodliwe kwasy są z niej wyeliminowane przez długi proces palenia ziaren!
Młynek do kawy – każdy koneser, oprócz dobrego ekspresu, posiada też młynek do mielenia ziaren. Przyczyna? Każda
Młynek do kawy,
Pożegnanie z Afrykązmielona kawa po kilku godzinach traci aromat, a przez to – walory smakowe. Świeże mielenie gwarantuje doskonały smak naparu. Ekspresy automatyczne (i część ręcznych) posiadają młynek wbudowany w urządzenie. Ceny samych młynków wahają się od 50 do 300 złotych za młynek ostrzowy (udarowy) i od 150 do 2000 zł za młynek żarnowy (posiadający regulację grubości mielenia). W przypadku ekspresu wysokociśnieniowego posiadanie młynka żarnowego jest konieczne do poprawnego zaparzania kawy. Użytkownicy ekspresów przelewowych i niskociśnieniowych mogą poprzestać na młynku ostrzowym, lub w ostateczności kupować dobrej jakości kawę mieloną. Ciekawostką jest obecność na rynku ręcznych młynków żarnowych – jakością mielenia skutecznie konkurują ze swoimi elektrycznym odpowiednikami, kosztując jednocześnie dużo taniej.
Producenci
Zacznijmy od firm, które specjalizują się w produkcji ekspresów do kawy i kawowych akcesoriów. Do najbardziej znanych w segmencie sprzętu domowego należą:
- AEG
- Bosch – sprawdź ceny>>
- De Longhi
- Gaggia
- Jura
- Krups – sprawdź ceny>>
- Saeco
- Zelmer – sprawdź ceny>>
Ranking ekspresów do kawy
[table id=4 /]
Podsumowanie
Lubisz kawę parzoną w tradycyjny sposób, czy marzy Ci się ekspres, który przyrządzi kawę jak z dobrej kawiarni?
- Osobom przywiązanym do tradycji i „kawy po turecku” polecamy ekspres przelewowy.
- Osobom, które chcą przyrządzić kawę przypominającą w smaku tę, którą można kupić w kawiarni, polecamy ekspres automatyczny.
- Smakosze, którzy piją tylko wyselekcjonowane gatunki kaw i lubią proces jej przyrządzania będą się czuli najlepiej jako posiadacze ekspresu ręcznego.
Zależy Ci na tym, żeby kawa zaparzała się szybko, czy czas przyrządzania nie ma dla Ciebie znaczenia?
Jeśli zależy Ci na czasie i żyjesz w biegu, zainwestuj w ekspres ciśnieniowy (automatyczny, kapsułkowy), który przyrządzi dla Ciebie kawę w kilka minut.
Osobom, które kultywują proces przyrządzania kawy i lubią kawy parzone tradycyjnie, polecamy ekspresy przelewowe i kawiarki.
Chcesz, żeby Twój ekspres przyrządzał różne typy kaw?
Jeśli zależy Ci na przyrządzaniu różnych rodzajów kaw (latte, cappucino czy espresso), niezbędny jest Ci ekspres automatyczny z funkcją spieniania mleka i regulacją mocy kawy.
Życzymy udanego zakupu i relaksujących chwil przy filiżance ulubionej kawy!
Kupując ekspres do kawy moim zdaniem warto rozważać tylko ciśnieniowe. Do wyboru mamy tutaj automat, który zrobi wszystko za nas albo ekspres z kolbką. Wszystko ma swojej plusy i minusy.
Moim zdaniem na dobry ekspres ciśnieniowy automatyczny trzeba wydać ponad 2000 zł. Dlatego, jeśli dysponujemy mniejszym budżetem lepiej jest zakupić dobrej jakości ekspres ciśnieniowy kolbowy (koszt około 1300 zł).
Jaki ekspres do kawy na kapsułki polecacie kupić? Czy możecie zaproponować jakieś modele? Będę wdzięczny za info, bo nie wiem co wybrać 🙂
Co do ekspresów do kawy, to moje zdanie jest następujące. Nie polecam przelewowych, gdyż kawa z nich nie jest najlepsza. Trzeba wsypywać dosyć dużo zmielonej kawy (nieprawda, że grubo zmielonej – lepiej drobno, chociaż może nie “na pył”) a kawa i tak pozostaje niezbyt mocna. Zaletą jest ta płyta podgrzewająca. Ekspresy ciśnieniowe z kolbą – stanowczo polecam. Kawa jest bardzo dobra a poza tym prawie wszystkie ekspresy tego typu posiadają spieniacz (ta metalowe rurka, wypuszczająca parę po ciśnieniem), co umożliwia także przyrządzenia capuccino. Stopień zmielenia kawy -średnio drobny (nie może być “na kaszę”, ale też nie “na pył”, gdyż skrajnie drobno zmielona może zatkać dziurki w filtrze – w sam raz zmielona jest kawa dostępna w sprzedaży, np. Jakobs Krönung, Tchibo… . Kawiarka – ekspres niskociśnieniowy – daje dobrą kawę, chociaż nie taką, jak wysokociśnieniowy (ale lepszą niż przelewowy). Są (a przynajmniej były) kawiarki na prąd (podłączane). Kawa do takiego ekspresu powinna być zmielona drobno (chociaż może nie aż “na pył” – tak miele się do przyrządzania po turecku w miedzianym naczynku tzw. dżezwe). Niektóre ekspresy -kawiarki mają postać dzbanka (elektryczne) i można też na podstawie własnych doświadczeń sterować czasem podłączenia do prądu i e rezultacie – jakością kawy (wg gustu). Podsumowując, najlepszy jest ekspres ciśnieniowy.
Przypominam tylko o jednym – dobra kawa do ekspresu to taka zmielona w młynku od razu przed spożyciem 🙂
Mój cel to dobry ekspres do kawy. Nie za bardzo wiem jaki ekspres wybrać. Mam tutaj kilka pytań. Będę wdzięczny za odpowiedzi:
– kawiarka czy ekspres?
– jak to drugie to lepiej wybrać ekspres przelewowy, kolbowy czy automatyczny?
– automat do kawy ma wiele zalet, a jakie są jego wady?
– ekspresy do kawy na kapsułki to dobry pomysł?
– czy włoskie ekspresy do kawy są takie dobre jak się o nich pisze?
– czy ekspres do kawy z młynkiem czy bez? lepiej dokupić osobno czy mieć w zestawie?
– celem jest ekspres do kawy latte oraz espresso, czy ma to jakieś znaczenie przy wyborze?
– ekspres wysokociśnieniowy czy niskociśnieniowy?
– jaka marka? seaco, delonghi, zelmer, philips, bosch, jura czy samsung?
– jaka kawa do ekspresu? robusta czy arabica, a może mieszanka?
– czym profesjonalny ekspres różni się od domowego?
Oprócz ekspresu bardzo ważna sprawa to również rodzaj kawy, którą kupujemy. Możemy wybierać obecnie wśród ogromnej ilości rodzajów. Producentów też jest sporo. Zarówno masowi, jak również niszowi. Czym się kierować przy wyborze kawy?
Moim zdaniem najważniejsze jest testowanie i bawienie się tym wyborem. To trochę jak ciągłe poszukiwanie, gdzie ważniejsza jest droga, a nie jej skończenie. Tym dla mnie trochę jest przygoda z kawą.
Niemniej po przerobieniu masowych producentów, których na prawdę sobie cenię spojrzałem na rynek niszowy. Popatrzyłem na lokalne miejsca, gdzie można kupić kawę świeżo paloną. No i wtedy całkowicie inaczej popatrzyłem na smak.
Może nie miałem kawy typu speciality, ale na pewno miałem kawę, która była wypalona kilkanaście dni temu. Jej smak był totalnie inny od popularnej. Polecam sprawdzić każdemu.
Obecnie ceny kawy nawet ze specjalistycznych palarni nie są wysokie. Co więcej, te tańsze mają porównywalne ceny z półką marketową.
Czy w przypadku zakupu expresu ma znaczeni do jakiego typu napoju będziemy go używać. Czy ekspres do latte, cappuccino czy espresso to różne urządzenia? A może mają jakieś specjalne parametry lub funkcje?
Wybierając ekspres do kawy proponuję zacząć jednak od ceny. Nie wiadomo czy budżet wynosi 500 zł, a może 1500 czy nawet 5000 zł. W zależności od poszczególnych wariantów można coś doradzić.
Może być również tak, że ktoś dysponuje obecnie małym budżetem, ale nie ma problemu z wyłożeniem danej kwoty stale, miesięcznie. W tym wypadku przypasują mu na pewno ekspresy na kapsułki czy saszetki. Producenci bowiem zarabiają na sprzedaży kawy, a nie koniecznie na samym ekspresie.
Jeżeli komuś zależy na włoskim rozwiązaniu to jest kilka firm z tego rejonu. Wiadomo skąd pochodzi kultura parzenia kawy. Niemniej niemieckie firmy obecnie świetnie radzą sobie na tym rynku.
Na koniec dodam, że są również dobre, tanie oraz za razem alternatywne sposoby parzenia kawy. Nie koniecznie nadają się do codziennych potrzeb, bo wymagają większego zaangażowania. W przypadku większości ekspresów klikamy na guzik i kawa gotowa. Niemniej takie rozwiązanie alternatywne może być dobre na zabawę w weekend.
Przy wyborze ekspresu, a z większym budżetem warto brać opcję z młynkiem do kawy. Wtedy mamy dodatkowo fajny zapach w mieszkaniu jeszcze przed parzeniem. Poza tym kawa traci mniej aromatów.
Ze szczegółów polecam sprawdzić sposób uzupełniania wody. Niby banał, a trafiłem na ekspres, gdzie jest to bardzo niewygodne. Poza tym byłbym zadowolony w 100%.
Co do ekspresów przelewowych to świetnie sprawdzają się w firmach, gdzie jest dużo pracowników. No albo w rodzinach wielopokoleniowych, gdzie rano kawę pije kilka osób. Wtedy w kilka chwil mamy przygotowaną kawę.
Alternatywą jest tutaj ekspres automatyczny. Niemniej jest to zdecydowanie droższe rozwiązanie. Niemniej zyskujemy na jakości napoju. Jest też więcej opcji, bo można przygotować kawę z mlekiem.
Zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem, że ekspresy kolbowe są fajne. Mam i używam od kilku lat. Niczego mi nie brakuje. Testuję sobie kawy i świetnie przy tym się bawię.
Dodam jeszcze, że bardzo ważny jest stopień zmielenia kawy. Trzeba to trochę wyczuć. Tak jak kolega napisał, nie może być na pył, ale musi być na prawdę drobno. Wtedy kawa oddaje więcej aromatu.
Określ budżet, wtedy będzie można podpowiedzieć. Dodatkowo jeszcze potrzeby. Parzysz kawę dla siebie czy dla kogoś jeszcze. Jak często? Ile kaw pijasz dziennie. Jesteś kawoszem i chcesz testować czy potrzebujesz tylko strzała kofeiny na obudzenie? Więc wszystko zależy. Wtedy będzie można podpowiedzieć.
Pytasz o wady automatu do kawy. Jego największa wada to oczywiście cena. Nie ma też za bardzo wpływu na proces parzenia kawy. Dostajesz dobry napój o bardzo poprawnych parametrach. Świetnie się to sprawdza dla osób, które nie mają wiecznie czasu, a lubią przyzwoitą kawę.
Pytasz również o młynek do kawy. No to również zależy od tego jaki rodzaj ekspresu kupisz. Jeszcze nie wiedziałem ekspresu kolbowego z młynkiem, który jest przeznaczony do domu. Nie mówię, że nie ma. Po prostu są mniej popularne.
Co do marki to moim zdaniem jest to drugorzędne. Podobnie pochodzenie producenta. Czy to ma znaczenie czy ekspres jest włoski czy z innego kraju? Poczytałbym opinie o poszczególnych produktach i na tej podstawie wybierał.
Co do kawy to osobny całkowicie temat. Polecam po prostu testować.
Przerabiałem temat jaki ekspres do kawy wybrać już kilka razy. Do domu, firmy, dla znajomych i rodziny.
Według mnie trzeba określić sobie jaki rodzaj ekspresu potrzebujemy. Każdy ma bowiem inne potrzeby i przyzwyczajenia. Lubi też inny rodzaj kawy.
Może pytanie powinno brzmieć jaki ekspres przelewowy albo jaki ekspres kolbowy kupić? A może jaką kawiarkę wybrać? A może nawet jaki ekspres kapsułkowy? Wtedy jest o wiele prościej odpowiedzieć na takie pytanie. Mamy bowiem mniej zmiennych oraz zawężoną liczbę produktów. A ta w przypadku tej kategorii produktowej jest ogromna. Wystarczy sprawdzić ofertę pierwszego z brzegu sklepu internetowego. Jest w czym wybierać…
Jeżeli mamy już jakieś zawężenie możemy popatrzeć na funkcje, wyposażenie czy możliwości rozbudowy. Nie bez znaczenie będzie też design, no bo przecież urządzenie musi pasować do naszego wystroju.
Być może znaczenia ma również producenta dla niektórych osób. Często słyszy się, że najlepsze expresy do kawy pochodzą z Włoch. Nie wiem czy jest tak rzeczywiście, ale wydaje się, że te firmy są liderami rynku. Nawet patrząc po nazwach można odgadnąć skąd pochodzą.
Jak widać zmiennych jest trochę. Wydatek to nie mały. Zawsze polecam spisać na kartce oczekiwania i założenia. Później dopiero szukać. Wtedy podejmowana decyzja o zakupie nie będzie pod wpływem impulsu czy reklamy.