Jeśli marzy Ci się zdrowe gotowanie, grillowanie, pieczenie, przyda Ci się kombiwar. Ten następca popularnych prodiży pozwoli Ci szybko podgrzać, przypiec, ugotować potrawy, a przy tym nie zużyje tyle energii co piekarnik.

Budowa i metoda działania

Z czego jest zbudowany kombiwar?

schemat budowy kombiwaru

Jak działa kombiwar?

Główne części składowe kombiwaru to szklany pojemnik i pokrywa, w której umieszczone są halogenowa grzałka i wentylator. Grzałka przetwarza energię elektryczną na ciepło, a wentylator rozprzestrzenia gorący strumień powietrza, dzięki czemu wewnątrz pojemnika tworzy się tak zwany termoobieg. Okrągły kształt i szczelność kombiwaru umożliwiają równomierne przemieszczanie się powietrza, dzięki czemu składniki są poddawane efektywnej obróbce termicznej. Przyrządzone potrawy zachowują naturalny smak i wartości odżywcze.

Do regulacji czasu pracy i temperatury służą dwa pokrętła umieszczone na zewnętrznej stronie pokrywy – minutnik i termostat. Minutnik jest jednocześnie włącznikiem kombiwaru.

Przezroczysta szklana misa wykonana z żaroodpornego szkła umożliwia kontrolowanie gotowania.

Funkcje

Zanim zdecydujesz się na zakup kombiwaru, musisz wiedzieć, co potrafi takie urządzenie.

Rozmrażanie – kombiwar, dzięki termoobiegowi, potrafi równomiernie rozmrażać produkty żywnościowe. Wystarczy ustawić temperaturę na około 30ºC-40 ºC i co 5 minut sprawdzać stan rozmrożenia. Szklany, przezroczysty pojemnik ułatwia kontrolowanie tego procesu.

Jeśli zamierzasz nie tylko rozmrażać, ale też piec zamrożone potrawy, ustaw temperaturę na niższą o około 20ºC od tej, która zalecana jest na opakowaniu. Czas pieczenia skróć o około 40-50%.

Podgrzewanie – podobnie jak w mikrofalówce, w kombiwarze możesz podgrzać wcześniej przygotowane potrawy. Do podgrzewania nie musisz używać tłuszczu. Wystarczy ustawić temperaturę ok. 50 ºC i co kilka minut zerkać na składniki, żeby zapobiec ich przypaleniu.

Gotowanie na parze – czyli to, co łączy kombiwar z popularnymi parowarami. Żeby utworzyć parę, należy wlać na dno pojemnika trochę wody i ułożyć składniki na specjalnej tacce z otworami służącej do gotowania na parze (sprawdź, czy jest dołączana do kombiwaru).

Jeśli chcesz przygotować w kombiwarze całą potrawę i zależy Ci na tym, żeby warzywa były gotowane na parze, a mięso grillowane, owiń warzywa w aluminiową folię do pieczenia.

W kombiwarze można upiec całego kurczaka. (Romix VisiCook)

W kombiwarze można upiec całego kurczaka.

(Romix VisiCook) Pieczenie – podobnie jak w piekarniku, w niewielkim kombiwarze można piec ciasta, mięso i inne składniki. Pieczenie nie wymaga użycia tłuszczu, a krótsza obróbka termiczna pozwala na zachowanie soczystości i naturalnego smaku potraw. Składniki układa się na specjalnej tacce (w przypadku ciasta – umieszcza się w formie), nastawia się odpowiednią temperaturę i czas pracy urządzenia. Informacje o tym, jak długo piec poszczególne składniki znajdują się w instrukcji obsługi.

Oto kilka przykładów:

  • kurczak (cały) – około 30-45 minut, temperatura 200ºC
  • kotlety z karkówki – około 25-40 minut, temperatura 170-180ºC
  • ziemniaki (całe) – około 25-30 minut, temperatura maksymalna (ok. 250ºC)
  • ciasto (jedna warstwa) – 20-25 minut, temperatura ok. 200ºC

Grillowanie – do każdego modelu kombiwaru dołączany jest specjalny ruszt służący do grillowania. Przyrządzisz na nim smaczne, soczyste steki i aromatyczne ryby (należy owinąć je w aluminiową folię).

Smażenie – w kombiwarze, który kojarzy się przede wszystkim ze zdrowym gotowaniem bez użycia tłuszczu, można też smażyć . W tym celu wystarczy namoczyć składniki (np. frytki) w oleju albo oliwie przed włożeniem do pojemnika.

Jak widzisz, kombiwar umożliwia przyrządzanie jedzenia prawie wszystkimi metodami. Nadaje się również do gotowania jaj (na miękko i twardo), robienia grzanek (mają chrupiącą skórkę), odświeżania pieczywa (wystarczy przed włożeniem do kombiwaru namoczyć je w wodzie).

Należy tu zaznaczyć, że opanowanie funkcji kombiwaru wymaga pewnej wprawy. Przeglądając internetowe fora można natknąć się na wiele opinii niezadowolonych użytkowników, którzy po wyjęciu przypieczonego kurczaka, stwierdzili, że w środku jest surowy (ustawili zbyt wysoką temperaturę), bądź próbowali przyrządzić warzywa, ale okazało się, że wyschły (nie owinęli ich aluminiową folią). Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest zapychanie pojemnika jedzeniem, które uniemożliwia skuteczne działanie termoobiegu.

Piekąc, grillując i gotując należy pamiętać, by przy każdej ściance kombiwaru pozostawić trochę wolnego miejsca na swobodny przepływ powietrza.

Podstawą jest dokładne przeczytanie instrukcji obsługi. Można też nabyć jedną z książek z przepisami na potrawy przyrządzane w kombiwarze.

Parametry

W tym rozdziale powiemy Ci, jak czytać opisy techniczne i specyfikacje, pokazując jednocześnie różnicę w eksploatacji kombiwaru i piekarnika elektrycznego.

Moc i zużycie energii

Kombiwary mają moc około 1200-1550 watów (W). Generalna zasada brzmi, że im większa moc, tym szybciej urządzenie przyrządza potrawy, ale w przypadku tak niewielkich różnic w mocy, efektywność poszczególnych modeli jest podobna.

Nie zmienia to faktu, że moc kombiwarów, a co za tym idzie – zużycie energii, ma ogromne znaczenie, szczególnie, jeśli zestawi się ją z zużyciem energii piekarników elektrycznych.

Tajemnica efektywności pracy kombiwaru tkwi w jego budowie, czyli niewielkich gabarytach, szczelności i okrągłym kształcie. Dzięki temu ciepłe powietrze generowane za pomocą halogenowej lampy, krąży szybciej i działa skuteczniej.

Poza tym, obróbka termiczna w kombiwarze, w zależności od przyrządzanych składników, zajmuje, w zależności od potrawy, średnio o 20-50% mniej czasu niż w piekarniku, co pozwala zaoszczędzić na czasie i energii. Spójrz do tabeli:

Rodzaj produktu Średni czas przyrządzania w piekarniku elektrycznym Średni czas przyrządzania w kombiwarze
kurczak (cały) 55-70 minut 40-50 minut
ciasto – babka 55-60 minut 20-30 minut
ryba (cała, w alufolii) 10-15 minut 7-10 minut
mrożona pizza 10-20 minut 9 minut

Jak widać w tabeli, czas przyrządzania produktów w kombiwarze jest krótszy niż w piekarniku. Należy jeszcze wziąć pod uwagę to, że piekarnik o podobnej mocy jest większy i mniej szczelny, a więc do rozgrzania potrzebuje więcej energii i wniosek jest jasny – kombiwar jest bardziej energooszczędny.

Pojemność

Kombiwar z pierścieniem (górny obrazek) i bez pierścienia (dolny obrazek) (Clatronic HLO332)

Kombiwar z pierścieniem,

Bomann HLO2207Modele kombiwarów różnią się od siebie pojemnością. Ma to znaczenie, jeśli zamierzasz przyrządzać w kombiwarze całe potrawy (np. kurczaka z warzywami i ziemniakami) albo przygotowujesz posiłki dla całej rodziny.

Pojemność kombiwarów wynosi od 11 do 19 litrów.

Wiele modeli kombiwarów umożliwia powiększenie pojemności dzięki specjalnemu pierścieniowi, który montuje się na górze. Taki pierścień zwiększa objętość nawet o 7 litrów. Znajdziesz go m.in. w kombiwarze MPM Product MKO-01.

Wybierając kombiwar o określonej pojemności, kieruj się wielkością posiłków, które zamierzasz w nim przyrządzać:

  • Jeśli zamierzasz wykorzystywać urządzenie do przyrządzania niewielkich jedno- lub dwuskładnikowych posiłków (np. pieczenia mięsa lub ryb z ziemniakami) dla 1-2 osób, wystarczy Ci urządzenie o pojemności 11, 12 litrów. Pierścień powiększający umożliwi Ci przyrządzenie w kombiwarze kurczaka w całości albo przygotowanie obiadu dla większej ilości osób.
  • Jeśli w kombiwarze chcesz przyrządzać posiłki dla dużej rodziny, piec ciasta lub drób w całości lub/i zamierzasz używać go do przygotowywania obiadów lub kolacji, wybierz największy 19-litrowy model.

Zakres temperatury

Maksymalna temperatura kombiwarów wynosi zazwyczaj 250ºC, czyli tyle samo co w standardowym piekarniku elektrycznym.

Różnica dotyczy temperatury minimalnej. W części modeli wynosi ona 65ºC. Jeśli w urządzeniu zamierzasz jedynie gotować, piec, grillować i smażyć, taka temperatura w zupełności wystarczy.

Do rozmrażania, podgrzewania żywności i odświeżania pieczywa przydadzą się niższe temperatury, dlatego w takim przypadku warto wybrać model z pełnym zakresem – od 0 ºC do 250 ºC.

Dodatkowe wyposażenie i funkcje

Producenci kombiwarów dodają do zestawów różne akcesoria dodatkowe i wyposażają je w różne funkcje ułatwiające obsługę. W zestawach możesz znaleźć:

ruszty – służą do grillowania mięsa, ryb i innych produktów. Dobrze, jeśli kombiwar zawiera zestaw dwóch rusztów – niskiego i wysokiego, dzięki któremu możesz za jednym razem przygotować cały, wieloskładnikowy obiad. Ruszty znajdziesz w kombiwarze Camry CR 6305.

uchwyty – specjalne szczypce do wyjmowania potraw, które zwiększają bezpieczeństwo użytkowania. Dzięki nim unikniesz poparzenia. Znajdziesz je w zestawie kombiwaru MPM Product MKO-01.

szpilki do szaszłyków – jeśli marzy Ci się domowe barbecue, koniecznie wybierz kombiwar zawierający w zestawie szpilki, na które nadziejesz szaszłyki. Znajdziesz je w zestawie modelu MPM Product JL-9301H.

tacka do gotowania na parze – jeśli lubisz zdrową kuchnię, tacka do gotowania na parze to dobry wybór dla Ciebie. Wystarczy

Tacka do smażenia, JML Halogen Oven wlać trochę wody na dno kombiwaru, włożyć tackę, ułożyć na niej składniki i gotować. Warto zaznaczyć, że gotowanie w szczelnym kombiwarze jest szybsze niż w zwykłym garnku z sitkiem. W taką tackę jest wyposażony model Bomann HLO 2207 CB.

tacka do smażenia – przyda się, jeśli chcesz używać kombiwaru do smażenia, i nie chcesz, by tłuszcz skapywał na dno pojemnika. Taką tackę znajdziesz w zestawie urządzenia Optimum AX-767M.

pierścień powiększający pojemność naczynia – przyda się, jeśli na co dzień nie potrzebujesz kombiwaru o dużej pojemności (gotujesz tylko dla siebie, zamierzasz przyrządzać niewielkie obiady), ale od czasu do czasu chcesz tę pojemność zwiększyć (pieczesz drób w całości, przygotowujesz posiłek dla kilku osób). W taki pierścień jest wyposażony kombiwar Adler AD6304.

stojak na pokrywę – pokrywa kombiwaru może przysparzać użytkownikowi problemów. Po zakończeniu pracy urządzenia, należy ją zdjąć i odłożyć, mimo, iż szkło jest mocno rozgrzane. Żeby uniknąć poparzenia, warto wybrać kombiwar wyposażony w specjalny stojak na pokrywę. Znajdziesz go w zestawie urządzenia Optimum AX-767M.

możliwość mycia w zmywarce – mycie kombiwaru może być problematyczne (pojemnik jest ciężki, waży około 4-5 kg), dlatego posiadacze zmywarek kuchennych powinni rozejrzeć się za modelem, którego części można nadają się do automatycznego mycia. Do takich kombiwarów należy MPM Product MPO-01.

funkcja samoczyszczenia – to przydatna funkcja, szczególnie jeśli w kombiwarze masz zamiar smażyć lub grillować mięso, które wytapia trudny do mycia tłuszcz. Wystarczy wlać do pojemnika wodę, dodać trochę płynu do naczyń i włączyć funkcję samoczyszczenia. Potem pozostaje jedynie wylanie wody i opłukanie misy. Taką funkcję znajdziesz w urządzeniu Romix VisiCook.

wyjmowany kabel zasilający ułatwia mycie – jeśli kupujesz model, który nie nadaje się do mycia w zmywarce i nie ma funkcji samoczyszczenia zobacz, czy jego kabel zasilający można odczepić. Znacznie ułatwi to mycie pokrywy. Taki kabel ma kombiwar Adler AD6304.

zabezpieczenie wyłączające kombiwar przy otwartej rączce – jeśli kombiwar jest wyposażony w taką funkcję, otwarcie rączki pokrywy wyłącza jednocześnie urządzenie. To zabezpieczenie, dzięki któremu unikniesz poparzenia strumieniem gorącego powietrza. Znajdziesz je w modelu Camry CR 6305.

Kombiwar, kuchenka mikrofalowa czy parowar?

Przeglądając internetowe fora, można natknąć się na posty wielu użytkowników zastanawiających się, które z innowacyjnych urządzeń AGD do przyrządzania posiłków wybrać.

Odpowiedzi należy szukać w funkcjach takich urządzeń, biorąc pod uwagę własne potrzeby i oczekiwania:

  • Jeśli szukasz urządzenia, w którym będziesz mieć możliwość podgrzania wcześniej przygotowanych posiłków i rozmrażania żywności, z powodzeniem wystarczy Ci klasyczna kuchenka mikrofalowa. Niektóre, bardziej zaawansowane modele umożliwiają pieczenie z termoobiegiem, podobnie jak w kombiwarach. Więcej na temat kuchenek mikrofalowych przeczytaszw naszym artykule.
  • Jeśli jesteś fanem zdrowej kuchni i nie przepadasz za smakiem pieczonych produktów, rozważ zakup parowaru. Dobre, zaawansowane modele umożliwiają szybkie przyrządzenie wszystkich rodzajów produktów (nawet ryżu i makaronu). Niektóre parowary pozwalają na gotowanie w aromacie ziół i innych przypraw. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule.
  • Jeśli zależy Ci na zakupie urządzenia wielofunkcyjnego, które zastąpi Ci elektryczny piekarnik, kombiwar będzie znakomitym wyborem. Jest mniejszy niż kuchenka mikrofalowa i bardziej uniwersalny niż parowar. Jego głównym przeznaczeniem jest pieczenie i grillowanie, ale w kombiwarze (w przeciwieństwie do np. kuchenki mikrofalowej), można też smażyć potrawy.

Wybierając urządzenie AGD do obróbki termicznej żywności, kieruj się własnymi potrzebami. Uniwersalny piekarnik, taki jak kombiwar, wydaje się najlepszym wyborem, ale jeśli nie zamierzasz wykorzystywać wszystkich jego funkcji, możesz zastanowić się nad zakupem kuchenki mikrofalowej albo parowaru.

Producenci i ceny

Kupując kombiwar, który jest stosunkowo nowym towarem na polskim rynku, masz okrojony wybór marek i producentów. Do największych firm należą:

Ceny są podobne. Za dobry, markowy kombiwar musisz zapłacić 150-400 złotych. Zobacz przykładowe modele z dwóch przedziałów cenowych:

Cena do 200 złotych Optimum AX 788G, do 200 zł

Optimum AX 788G

Cechy: temperatura 65-250°C

moc 1300 W, pojemność: 11 l;
Akcesoria i funkcje: uchwyt, ruszt niski, pierścień, stojak na pokrywę, wyjmowany kabel zasilający;

 Cena ponad 200 złotych Camry CR 6305, ponad 200 zł

Camry CR 6305

Cechy: moc 1300 W, pojemność 12 l;
Akcesoria i funkcje: regulacja temperatury, zegar mechaniczny, wyłącznik bezpieczeństwa, odłączany przewód zasilający, ruszt niski i wysoki, pierścień zwiększający pojemność, szczypce;

Podsumowanie

Kombiwar jest Ci potrzebny do pieczenia, smażenia, grillowania, gotowania na parze czy rozmrażania produktów?

Jeśli szukasz kombiwaru, który ma smażyć, grillować, gotować na parze i zastępować standardowy piekarnik elektryczny, masz dowolność wyboru. Warto wybrać model wyposażony w różne sitka i tacki, które umożliwią przygotowanie każdego produktu. Jeśli zależy Ci, żeby kombiwar służył też do rozmrażania i odświeżania produktów żywnościowych, wybierz model z szerokim zakresem temperatury – od 0 ºC do 250 ºC.

Osoby, którym zależy wyłącznie na rozmrażaniu i odgrzewaniu produktów, powinny rozważyć zakup kuchenki mikrofalowej.

Szukasz kombiwaru dla jednej osoby czy dla dużej rodziny?

Jeśli zamierzasz wykorzystywać urządzenie do przyrządzania niewielkich jedno- lub dwuskładnikowych posiłków (np. pieczenia mięsa lub ryb z ziemniakami) dla 1-2 osób, wystarczy Ci urządzenie o pojemności 11, 12 litrów. Pierścień powiększający umożliwi Ci przyrządzenie w kombiwarze kurczaka w całości albo przygotowanie o obiadu dla większej ilości osób. Jeśli w kombiwarze chcesz przyrządzać posiłki dla dużej rodziny, piec ciasta lub drób w całości lub/i zamierzasz używać go do przygotowywania obiadów lub kolacji, wybierz największy 19-litrowy model.

Życzymy udanego zakupu i mnóstwa pyszności przygotowanych w nowym kombiwarze!