Czujesz się nieswojo w towarzystwie osób, które zawsze wiedzą, czy przyprawić mięso estragonem czy majerankiem? A może po prostu chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat smakowych dodatków do żywności? Dzięki nam nauczysz się kupować przyprawy i dowiesz się, do czego służą. Podpowiemy też, których lepiej unikać.

Najpopularniejsze: sól, pieprz, cukier

Sól kuchenna

Używana od zarania dziejów, konserwuje, podkreśla smak potraw. Bez niej wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić schabowego, zupy czy ziemniaków.

Niestety, sól jest nazywana przez dietetyków „białą śmiercią”. Nasz organizm potrzebuje tylko 1/6 łyżeczki soli dziennie, a bezpieczną granicą jest spożywanie jednej łyżeczki na dobę. Tymczasem, solimy na potęgę, a to duży błąd: sól zatrzymuje w organizmie wodę, wywołując efekt napuchnięcia, jest też przyczyną nadciśnienia tętniczego. Za wszystko, co złe, odpowiedzialny jest zawarty w soli sód.

Sól kuchenna ma kilka rodzajów:Kamis, sól morska
Kamis, sól morska

  • Sól warzona – otrzymuje się ją, odparowując wodę z solanki. Sól warzona jest tania, dlatego wybiera ją największa ilość konsumentów. Niestety, często dodaje się do niej zapobiegające powstawaniu grudek antyzbrylacze (substancje przeciwzbrylające), np. E536, które w małych stężeniach nie powodują efektów ubocznych, ale spożywane w nadmiarze są niebezpieczne, wydzielają toksyczne substancje. Upewnij się, że kupowana przez Ciebie sól ich nie zawiera.
  • Sól kamienna – to sól sprzedawana w postaci bryłek, otrzymuje się z ją z naturalnych złóż.
  • Sól morska – uzyskuje się ją, odparowując wodę morską, zawiera mniej szkodliwego sodu niż warzona i kamienna, ma przy tym intensywniejszy smak, więc jest wydajna. Poza tym, jest bogata w magnez, żelazo, potas, wapń.

Każda sól kupowana w opakowaniach 1-kilogramowych lub mniejszych, zgodnie z polskimi normami, musi być wzbogacona o jod, czyli jodowana. Jod zapobiega między innymi chorobom tarczycy.

W sklepach możesz się też natknąć na sól wzbogaconą o inne przyprawy, np. sól czosnkową, ziołową. Czytając etykietę, zwróć uwagę, czy oprócz soli i i suszonych ziół, nie zawiera innych zbędnych dodatków. Pamiętaj, że smakowa sól jest o wiele droższa od zwykłej.

Pieprz

Ta korzenna przyprawa pochodzi z Azji, obecnie pieprz uprawia się w strefie zwrotnikowej. Jest jednym z najpopularniejszych smakowych dodatków, nadaje potrawom wyrazisty smak.

Pieprz ma działanie ściągające, przeciwzapalne, stosuje się go w chorobach układu moczowego, oddechowego.

Na sklepowych półkach możesz znaleźć różne rodzaje pieprzu:
Wszystkie rodzaje ziaren pieprzu (pieprz kolorowy), Prymat

  • Pieprz czarny – najpopularniejszy rodzaj pieprzu, najintensywniejszy w smaku. Powstaje z niedojrzałych ziaren, poddanych procesowi suszenia.
  • Pieprz biały – powstaje z dojrzałych ziaren, po zdjęciu zewnętrznej skorupki. Jest delikatniejszy w smaku niż pieprz czarny.
  • Pieprz zielony – powstaje z prawie dojrzałych owoców w procesie moczenia w solance z octem, następnie jest pasteryzowany.
  • Pieprz czerwony (różowy) – otrzymywany z dojrzałych owoców moczonych w octowej solance. Ma intensywny, ale lekko słodki smak.

Pieprzem czerwonym nazywa się też pieprz cayenne, tym terminem określa się najczęściej popularne chilli.

Pieprz sprzedaje się w kilku wersjach: mielonej (uniwersalny), grubomielonej (przyda się np. do steków), w młynku (pieprz z młynka jest świeży, aromatyczny). W sklepach można też kupić pieprz z dodatkami – ziołowy albo cytrynowy. Bardzo popularna jest mieszanka wszystkich rodzajów pieprzu, czyli tak zwany pieprz kolorowy. To dobry dodatek do dań, które wymagają intensywnego pieprznego smaku i aromatu.

Cukier

O ile wielu osobom trudno wyobrazić sobie schabowego bez soli, o tyle naleśniki z dżemem, ciasta, ciasteczka, babeczki nie miałyby smaku, gdyby nie cukier.

Niestety, dietetycy za nim nie przepadają: ma dużo kalorii, jego spożywanie może prowadzić do cukrzycy, powodować próchnicę, osłabienie organizmu. Dla cukrzyków zastąpienie cukru sacharyną, aspartamem czy ksylitolem – popularnymi słodzikami – jest wręcz konieczne, ale wiele osób wybiera je obawiając się otyłości i innych chorób powodowanych przez cukier. Należy jednak uważać: niektóre z nich, np. aspartam, nie są zalecane kobietom w ciąży, inne mogą powodować problemy z żołądkiem.

Na  sklepowych półkach możesz znaleźć następujące rodzaje cukru:

Cukier biały – otrzymywany przede wszystkim z buraków cukrowych. Najczęściej kupujemy cukier kryształ – ma dość duże kryształki, nadaje się do słodzenia kawy, herbaty. Bardzo popularny jest też cukier drobny – służy do ciast i innych wypieków, można nim doprawiać sosy, dżemy. Wiele osób nie wyobraża sobie delikatnych ciast bez dodatku cukru pudru – jest on na tyle rozdrobniony, że nie psuje konsystencji ciasta.

Oprócz cukru białego otrzymywanego z buraków, w sklepach możesz też znaleźć droższy rafinowany cukier trzcinowy, produkt z trzciny cukrowej. Zawiera trochę mniej kalorii, wapnia, żelaza, fosforu, manganu.

Cukier Demerara, Diamant
Cukier Demerara, Diamant
Cukier brązowy – dobry cukier brązowy produkuje się z trzciny cukrowej, ma lekko karmelowy posmak. Można go dodawać do ciemnych wypieków, pasuje do kawy, herbaty, a także dań wytrawnych.

Wśród cukrów brązowych znajdziesz np. cukier rafinowany – Demerara i nierafinowany, ciemny, najintensywniejszy w smaku Muscovado.

Uwaga! Nie każdy cukier brązowy, który znajdziesz w sklepie jest cukrem otrzymywanym z trzciny cukrowej. Częstym procederem jest dodawanie do białego cukru melasy (syrop otrzymywany podczas produkcji cukru spożywczego), która nadaje mu ciemny kolor.

Pozostałe przyprawy jednoskładnikowe

Nie samą solą i pieprzem człowiek żyje. W sklepach można też znaleźć inne korzenne, warzywno-ziołowe przyprawy jednoskładnikowe. Warto wiedzieć, „z czym to się je” i przeczytać nasz krótki zakupowy leksykon.

Przyprawy korzenne

Przyprawy korzenne, do których zalicza się między innymi pieprz, to przyprawy bardzo aromatyczne, otrzymuje się je z wysuszonych nasion, owoców, kory, łodyg o wysokiej zawartości olejków eterycznych. Oto kilka najpopularniejszych przykładów:Cynamon Kotanyi
Cynamon Kotanyi

Cynamon – to prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata, pochodząca z kory drzew: kasji i cynamonowca cejlońskiego. Ma intensywny zapach, słodkawy smak. Cynamonu używa się przede wszystkim do wypieków, na przykład piernika, pierniczków, szarlotek. Coraz popularniejsze staje się przyprawianie cynamonem mięsa, między innymi wieprzowina, jagnięcina, ta tradycja przyszła do nas z bliskiego wchodu. Cynamon można kupić w postaci pałeczek kory albo mielonej. Ma właściwości przyspieszające, usprawniające trawienie.

Gałka muszkatołowa – otrzymuje się ją z muszkatołowca korzennego. Gałkę można kupić w całości i trzeć na tarce, najczęściej jednak jest sprzedawana w postaci sproszkowanej. Proszkuje się zarówno nasiona – są bardziej aromatyczne, jak i osnówkę – jest delikatniejsza w smaku. Tak czy siak, gałka muszkatołowa należy do przypraw, których nie dodaje się wiele, bo wystarczy szczypta, żeby nadać potrawie aromat. Dodaje się ją do sosu beszamelu, szpinaku, puree, cielęciny, zup, a także słodkich, korzennych wypieków czy grzanego wina. Ma właściwości łagodzące problemy żołądkowe, reumatyzm.

Goździki – pochodzą z drzewa zwanego goździkowcem. Używa się ich najczęściej w formie niezmielonej, nadają się zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych: można je dodać do grzanego wina i piwa, do szynki, dziczyzny, równie dobrze smakują jednak z jabłkami, gruszkami, w deserach, ciastach. Co ważne – mają właściwości usprawniające trawienie i odświeżające oddech, można Anyż, Kotanyi
Anyż, Kotanyi
je rzuć po zjedzeniu czosnku lub cebuli, usuwają nieprzyjemny zapach.

Anyż – pochodzi z wiecznie zielonego drzewa, jest popularny przede wszystkim w Chinach, w Europie stosowano go na początku przede wszystkim w celach leczniczych. Małe gwiazdki anyżu pobudzają apetyt, działają moczopędnie, koją dolegliwości reumatyczne, łagodzą kaszel, natarcie się anyżem odstrasza komary i kleszcze. Jeśli chodzi o smak, jest bardzo charakterystyczny, można go kochać, albo nienawidzić. Anyż dodaje się do ciast, do napojów, np. grzanego wina, kawy, herbaty, można z niego przyrządzać marynaty do drobiu.

Kardamon – otrzymuje się go z nasion bliny rosnącej w Indiach i Cejlonie. Kardamon jest intensywny w smaku, ma mocny, imbirowo-korzenny zapach i smak. Można, tak jak Turkowie, przyprawiać nim kawę, można dodawać do mięsa, np. cielęciny i Imbir, Kamis
Imbir, Kamis
wołowiny, na pewno przyda się do przyprawiania pierników i pierniczków. Kardamon oczyszcza, odświeża oddech, pobudza.

Imbir – pochodzący z Azji imbir sprzedaje się w postaci korzeni lub mielonej. Jest ostry w smaku, ale nie tak korzenny jak gałka muszkatołowa czy cynamon. Dodany do potraw, wydobywa ich aromat. Można nim przyprawić słodkie wypieki, np. szarlotkę, ale nadaje się też do marynowania baraniny, wieprzowiny, można z niego przyrządzić wodę imbirową. To przyprawa, która znakomicie działa na układ trawienny i wpływa korzystnie na krążenie.

Szafran – jedna z najdroższych przypraw świata. Jego uprawa jest mało wydajna, z 100 tysięcy kwiatów otrzymuje się nie więcej niż 1 kilogram szafranowych słupków, stąd wysoka cena. To przyprawa wyjątkowo trudna do użycia w kuchni, przed zastosowaniem szafran należy wymoczyć w mleku lub alkoholu, dodaje się go niewiele, pasuje przede wszystkim do ryżu, barwi Kurkuma, Kamis
Kurkuma, Kamis
potrawy, ale jego smak jest bardzo delikatny. Podobnie jak pozostałe korzenne przyprawy, wpływa korzystnie na żołądek.

Kurkuma – otrzymuje się ją z tropikalnej rośliny. Kurkuma ma dużo żółtego barwnika, dlatego zabarwia potrawy na żółto: można ją dodawać do risotto, do drobiu, do sosów – pasuje do wytrawnych dań. Jej smak jest delikatny, pieprzno-ostry. Można nią zastąpić droższy szafran, ma podobne właściwości. Jest uważana za lek na nerki i dolegliwości pęcherzyka żółciowego.

Liść laurowy – niezastąpiony dodatek do zup i sosów, marynat, bardzo popularny w naszej kuchni. Nie jest to jednak nasza rodzima potrawa, liście laurowe pochodzą z basenu morza Śródziemnego i Czarnego. Ma delikatny, korzenny smak. Działa kojąco na reumatyzm, pobudza pracę układu trawiennego.

Kolendra – używana powszechnie w Indiach i Chinach, ale i u nas dodawana do marynat warzywnych, dań z jajek, czerwonych mięs. Jej owoce mają postać małych kuleczek. Ma słodko-gorzki, ostry smak. Zapobiega wzdęciom.Ziele angielskie, Carum
Ziele angielskie, Carum

Ziele angielskie – na początku mylone z pieprzem, dziś stosowane w kuchni jako jego zamiennik, albo uzupełnienie, ma nieco łagodniejszy smak. Stosuje się je do zup, sosów marynat, zapraw. Jest znanym lekiem na rozwolnienie, łagodzi bóle brzucha.

Wanilia – chyba najbardziej lubiana przyprawa świata. Jest bardzo aromatyczna, ma słodko-korzenny aromat. Pasuje do sosów, lodów, deserów, ciast – wszystkiego, co słodkie. Jest sprzedawana w postaci lasek – należy z nich wydłubać aromatyczny rdzeń, albo w postaci mielonej. Nie mylić z waniliną – to syntetyczna wanilia, dodawana do „cukru waniliowego”.

Przyprawy ziołowe i warzywne

Oprócz orientalnych przypraw korzennych, w sklepach nie brakuje przypraw ziołowych i warzywnych, niektóre z nich są Ostra papryka jest mniejsza, węższa niż słodka, na zdjęciu papryka Prymat
Ostra papryka jest mniejsza, węższa niż słodka,
zdjęcie: Prymat
uprawiane w Polsce. Oto kilka najpopularniejszych przykładów:

Papryka – bardzo popularna przyprawa, zarówno na Węgrzech, gdzie jest podstawą kuchni, jak i w Polsce. Mielona papryka, którą można kupić w sklepach, może być ostra albo słodka – wszystko zależy od typu i wielkości owoców. Najostrzejsza jest papryka chilli, zwana też przez niektórych pieprzem cayenne. Ostra papryka przyda się do przyprawiania mięs i gulaszu, dań z fasoli, łagodna ma słodki smak, więc nadaje się do delikatnych, drobiowych, wieprzowych potraw. Papryka to bogactwo witaminy C i witamin z grupy B. Co ważne, po sproszkowaniu zachowuje swoje zdrowotne właściwości.

Czosnek – ta warzywna przyprawa nie ma sobie równych, była ceniona w Europie od wieków, kiedyś wierzono, że przepędza wampiry, potem zauważono jej lecznicze, bakteriobójcze właściwości. Do dziś czosnek spożywa się podczas przeziębień, chorób. Dodaje się też go do potraw: włoskich dań z makaronu, mięs, zup. Można go kupić w postaci zmielonej lub świeżej, ale tu uwaga – warto wybierać czosnek polski, który charakteryzuje się mniejszymi, nieregularnymi główkami. Niestety, jesteśmy obecnie karmieni mniej aromatycznym czosnkiem chińskim, który można kupić na każdym kroku, w prawie każdym markecie.

W sklepach możesz też kupić delikatniejszy w smaku czosnek niedźwiedzi – popularny przede wszystkim na wschodzie Europy. Sprzedaje się go w postaci ukiszonych, sproszkowanych liści. Ma podobne właściwości do zwykłego czosnku, ale nie pozostawia po sobie przykrego zapachu.

Jałowiec, Kamis
Jałowiec, Kamis
Jałowiec – jeśli szukać typowo polskiej przyprawy, prawdopodobnie byłby to właśnie jałowiec. Jest używany w naszym kraju od lat, marynuje się nim dziczyznę, kaczki, gęsi. Ma postać ziaren, które można rozbić w moździerzu, żeby aromat był bardziej intensywny. Jego aromat jest lekko korzenny, dlatego często zalicza się go do korzennych przypraw. Co ważne – ma właściwości lecznicze. Wpływa kojąco na reumatyzm, łagodzi objawy cukrzycy. Warto wprowadzić go do swojej diety.

Rozmaryn – jest popularny szczególnie na południu Europy, ale i w Polsce bije używa się go coraz częściej. Można go kupić w postaci świeżych krzaczków albo ususzonych listków. Ma intensywny, cierpki smak, pasuje do dań z czosnkiem i grzybami, można nim posypać pieczone ziemniaki, dodać do mięsnych marynat. Stymuluje układ nerwowy, działa moczopędnie.

Tymianek – podobnie jak rozmaryn, jest popularny przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, uwielbiają go Francuzi. Ma dużo olejków eterycznych, dlatego używa się go do intensywnych w smaku potraw: dziczyzny, cielęciny i wołowiny, zupy grochowej i fasolowej. W sklepach można kupić tymianek świeży lub suszony. Jest znany ze swoich bakteriobójczych właściwości, to naturalny antybiotyk. Estragon, Kotanyi
Estragon, Kotanyi

Estragon – gorzka, aromatyczna przyprawa popularna w kuchni niemieckiej i francuskiej, stąd też przybyła do nas. Dodaje się ją do niektórych sosów, a także dań z jajek, ryb. Ważne, żeby pamiętać – estragon dodaje się pod koniec gotowania, wysokie temperatury pozbawiają zioło aromatu. Ma właściwości poprawiające trawienie. Majeranek, Prymat
Majeranek, Prymat

Majeranek – roślina zwana majerankiem, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej, to bardzo ważna przyprawa w wielu europejskich kuchniach. Używa się ją także w Polsce, majerankiem przyprawia się dania z dziczyzny, flaki, grochówkę czy zupę fasolową. Ma lekko cierpki, gorzkawy smak. Wpływa kojąco na układ moczowy, jest polecany przy schorzeniach nerek.

Kminek zwyczajny – lubuje się w nim kuchnia wschodnioeuropejska, popularny także w Polsce i w Niemczech. Jest bardzo aromatyczny, do sosów, zup dodaje się zazwyczaj kminek mielony, natomiast całe owoce dodaje się do marynat albo pieczywa czy serów. Kminek ma właściwości moczopędne, zapobiega wzdęciom.

Miłośnicy kminku zwyczajnego z pewnością polubią ostrzejszy w smaku, korzenny kmin rzymski. Można go kupić w postaci mielonej i w ziarnach.

Cząber, Kamis
Cząber, Kamis
Cząber – znana w starożytnym Rzymie przyprawa, do dziś stosowana jest w kuchni, nie tylko śródziemnomorskiej. Listki cząbru nadają się do dań z warzyw i marynat warzywnych, pasują do zupy fasolowej i wszelkich dań z fasoli, stanowią składnik marynat do czerwonego mięsa. Cząber ma właściwości bakteriobójcze, wpływa korzystnie na problemy żołądkowe.

Koper – to jedna z popularniejszych przypraw, najlepsza na świeżo, ale sprzedawana też w postaci suszonej. Czym byłby zupy, marynowane ogórki, świeże ziemniaczki z masłem, gdyby nie koper? Trudno to sobie wyobrazić. A koper jeść warto, bo wpływa korzystnie na nerki.

Nieco odmienną w smaku przyprawą, smakującą jak połączenie anyżu z koprem zwyczajnym, jest koper włoski, czyli fenkuł. Jest słodki, lekko korzenny, pasuje do dań z ryb i sosów.

Nać pietruszki – najczęściej stosowana na świeżo, ale suszona także zachowuje pewne właściwości smakowe. Dobrze komponuje się ze smakiem pomidorów, można nią przyprawiać zupy. Zawiera witaminy A i C.

Lubczyk – jako przyprawę najczęściej stosuje się wysuszone liście tej rośliny. Lubczyk smakuje znakomicie w zupach, szczególnie w rosole, pasuje do baraniny, dań warzywnych, sałatek. Wpływa korzystnie na nerki.

Mięta – smak tego zioła zna wiele osób, nie jedno z nas leczyło chory żołądek i nudności miętowym naparem. Mięta – świeża i mielona – ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Ożywia smak mięs, np. kaczki, dodaje się ją do flaków i innych zup, można nią przyozdabiać desery, albo zrobić z niej pyszny, angielski sos.

Oregano – miłośnicy włoskiej kuchni znają tę przyprawę doskonale. Oregano – suszone i świeże – dodaje się do pizz, zapiekanek z serem, do sosów pomidorowych, do dań z makaronu. Jest dodatkiem do wędlin, mięs. Co istotne, jest znane ze swoich moczopędnych i przeciwzapalnych właściwości. Świeża bazylia, Kotanyi
Świeża bazylia, Kotanyi

Bazylia – kolejna, stosowana przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej przyprawa, która stała się bardzo popularna w Polsce. Podobnie jak oregano, pasuje do pizz, zapiekanek, sposób pomidorowych, dobrze smakuje z czosnkiem, stanowi delikatny, ale dobry dodatek do mięs. Działa korzystnie na układ trawienny.

Mieszanki przypraw

Oprócz przypraw jednoskładnikowych, w sklepach możesz też kupić mieszanki, które można podzielić na te  składające się wyłącznie z ziół, warzyw (naturalne) i takie, których lepiej unikać – w ich składzie możesz znaleźć różne dodatki.

Naturalne mieszanki

Curry, Kamis
Curry, Kamis
Curry – znana przyprawa kuchni azjatyckiej, której nazwa pochodzi od indyjskiej potrawy. Popularna także w Polsce, dodaje się ją do mięs, ryżu sosów. Jej skład może być różny, ale podstawowe składniki curry to pieprz, czosnek, kardamon, imbir, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa i chilli.

Do wielu mieszanek curry producenci dodają też sól. Przed zakupem sprawdź jej zawartość – jeśli jest na pierwszym miejscu listy składników, to znaczy, że jest jej naprawdę sporo. Lepiej kupować mieszanki bez soli i dawkować tę niebezpieczną przyprawę samodzielnie.

Zioła prowansalskie, Prymat
Zioła prowansalskie, Prymat
Zioła prowansalskie – już sama nazwa wskazuje na pochodzenie mieszanki – zioła prowansalskie to mieszanka ziół, które można znaleźć we francuskiej Prowansji, w jej składzie są: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek, cząber, mięta. Ziół prowansalskich używa się do przyrządzania mięsnych marynat.

Garam Masala – znana miłośnikom indyjskiej kuchni mieszanka korzennych, uprażonych przypraw: kminku, kardamonu, pieprzu, kolendry, liścia laurowego, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i pikantnego chilli. Jest połączeniem smaków, które w orientalnej kuchni są najistotniejsze.

Bardzo znaną, coraz popularniejszą mieszanką jest też przyprawa korzenna do piernika lub grzańca, czyli połączenie korzennych goździków, cynamonu, imbiru, czasem też anyżu, gałki muszkatołowej, liścia laurowego. Taka przyprawa może – choć nie musi – zawierać cukier. Lepiej wybierać tę niesłodką i posłodzić ją samemu, ilość cukru w mieszankach jest zazwyczaj bardzo duża.

Mieszanki, których lepiej unikać

Wśród pięknie wyglądających i kuszących gotowych mieszanek przypraw jest też wiele koszmarków.

Często niższa cena oznacza, że w opakowaniu:

  • znajdują się nie tylko liście ziół, ale też ogonki, zbędne, nieprzydatne odpady powstałe podczas mielenia
  • w opakowaniu mnożą się pleśnie – konsument niestety nie jest w stanie ich wykryć

W przyprawach można też znaleźć… pestycydy, które są stosowane podczas konwencjonalnych upraw. Normy, co do ich zawartości, są co prawda ustalone przez Unię Europejską, ale jedzenie dużej ilości przypraw z pestycydami, jest na dłuższą metę niekorzystne dla zdrowia. Żeby ich uniknąć, warto wybierać przypraw „bio” lub „eko”, które pochodzą z nienawożonych upraw ekologicznych.

Obecnie regulacje unijne zabraniają producentom stosowania czerwono-żółtych barwników z grupy „sudan” do nadawania barwy przyprawom, ale jeszcze kilka lat temu, był to powszechny precedens.

Dużym zagrożeniem i podstawowym składnikiem wielu dostępnych w sklepach mieszanek przypraw – na przykład gotowych marynat do mięsa – jest sól, która często znajduje się na pierwszym miejscu listy, co oznacza, że jest jej najwięcej. Żeby uniknąć nadmiernego spożycia soli, lepiej robić mieszanki samodzielnie albo kupować takie, które soli nie zawierają wcale.

Wiele marynat i mieszanek przypraw zawiera barwniki oraz kwas cytrynowy – nie muszą być niebezpieczne dla organizmu, ale mogą uczulać!

Najgorsze przyprawy, które możesz kupić to wszelkie kostki rosołowe, przyprawy bulionowe i przyprawy do zupy w płynie (typu maggi), które oprócz morza soli, zawierają też glutaminian sodu (nie szkodzi, ale sztucznie uwydatnia smak), barwniki (mogą uczulać). Kostki rosołowe mają w składzie utwardzony tłuszcz roślinny – wróg numer 1, który zapycha żyły, powoduje miażdżycę, otyłość, problemy z krążeniem i sercem.

Producenci i ceny

Przyprawy znajdziesz w ofercie firm:

  • Apetita
  • Bioavena (przyprawy bio)
  • Carum
  • Dary Natury (przyprawy bio)
  • De Care (dystrybutor przypraw)
  • Herbes (przyprawy bio)
  • Kamis (Galeo)
  • Knorr
  • Kotanyi
  • Nordzucker (cukier)
  • Pfeifer & Langen (Diamand, cukier)
  • Prymat (Asta, Kucharek)

Za standardowe opakowanie przyprawy o gramaturze 8-20 g, zapłacisz od 50 gr do 3 zł. Najdroższe są przyprawy ekologiczne, ale też importowane przyprawy orientalne. Sól kosztuje od złotówki do nawet 100 zł za kilogram (najdroższa jest sól morska, sprzedawana w młynkach), cukier to wydatek rzędu 4-20 złotych za kilogram (najdroższy jest trzcinowy), a na kilogram pieprzu musisz przeznaczyć 30-150 zł. Za kostki rosołowe do zup w opakowaniu 60-gramowym zapłacisz od 70 gr do nawet 3 złotych. Sypkie przyprawy bulionowe to kosz ok. 4 zł za pół kilograma.

Podsumowanie

Orientacja w świecie przypraw wymaga na pewno kulinarnej wprawy, ale też zakupowych umiejętności. Udając się do sklepu musisz pamiętać o potrawie, którą zamierzasz przygotować, ale zamiast kupować „gotowca”, lepiej zmieszać zioła samodzielnie. Czytaj etykiety, uważaj na przyprawy, których lista składników zaczyna się do soli, lepiej unikaj takich, które mają barwniki i aromaty (mogą uczulać), a jeśli na opakowaniu zobaczysz tłuszcz roślinny, grzecznie odłóż je na półkę.
Zaufaj przyprawom bio, czyli ekologicznym – nie zawierają pestycydów, ani żadnych sztucznych dodatków, na pewno warto je wybierać.

Życzymy aromatycznych, dobrze doprawionych dań.

Poradniki, które warto sprawdzić

  • Jaki okap kuchenny kupić? – Dobry okap pomoże Ci uwolnić dom lub mieszkanie od kuchennych zapachów, które nie zawsze są mile widziane, np. w sypialni. Znalezienie właściwego wyciągu zależy od kilku czynników: własnego stylu, wielkości kuchni czy dostępu do szybu wentylacyjnego.