Czym jest pyroliza?

W wielkim skrócie: pyroliza to funkcja samoczyszczenia piekarnika w bardzo wysokiej temperaturze. A jak dokładnie odbywa się ten proces? Piekarnik rozgrzewa się do temperatury około 500 stopni Celsjusza. Dzięki temu wszystkie zanieczyszczenia i tłuszcze zamieniają się w popiół. Posiadaczowi piekarnika zostaje tylko usunięcie tych pozostałości. Cały proces jest bardzo skuteczny i efektywny.

O czym warto pamiętać? Piekarnik powinien być w zupełności pusty. Powód jest bardzo prosty. Pozostawione blachy mogą po prostu się odkształcić, a ruszty mogą się odbarwić.

Uwaga! Czasami pyroliza określana jest również pirolizą (czyszczenie pirolityczne).

Zalety pyrolizy

Porównując pyrolizę z tradycyjnym czyszczeniem piekarnika zauważamy, jak wiele ma ona zalet. Oto kilka przykładów:

  • Czyszczenie jest naturalne – nie ma potrzeby użycia dodatkowych detergentów.
  • Oszczędność czasu – proces pyrolizy odbywa się bez potrzeby angażowania posiadacza piekarnika.
  • Oszczędność pieniędzy – jednorazowe czyszczenie piekarnika jest relatywnie tanie. Z jednej strony zużywana jest energia elektryczna, ale nie ma potrzeby zakupu dodatkowych akcesoriów i środków czyszczących.
  • Dokładność – wszystkie trudno dostępne miejsca są dokładnie wyczyszczone, co może być czasami nieosiągalne w przypadku czyszczenia ręcznego.
  • Wygoda – pyroliza nie potrzebuje dużego zaangażowania w proces czyszczenia. Nie ma potrzeby zakupu dodatkowych środków przeznaczonych do czyszczenia piekarnika. Nie ma również potrzeby ich magazynowania w domu.
  • Bezpieczeństwo – podczas uruchamiania procesu, drzwi piekarnika są najczęściej blokowane.

Jak często czyścić piekarnik?

Oczywiście w zależności od potrzeb. Producenci najczęściej zalecają włączenie funkcji pyrolizy raz na dwa lub trzy miesiące. Najlepiej oczywiście sprawdzić instrukcję danego urządzenia i zapoznać się z ogólnymi zaleceniami.

Pyroliza czy kataliza?

Samoczyszczenie piekarników może odbywać się również przez katalizę. Różnica jest taka, że w przypadku katalizy używane są dodatkowe panele pochłaniające tłuszcz i inne zanieczyszczenia. Proces ten odbywa się podczas normalnego działania piekarnika i nie ma potrzeby włączania go osobno. Minusem takiego rozwiązania jest potrzeba wymiany wkładów katalitycznych. Warto więc sprawdzić przed zakupem, jaki jest maksymalny czas działania wkładów i jaki jest koszt ich wymiany.

Pyroliza czy czyszczenie parowe?

Czyszczenie piekarnika może odbywać się również parowo. Zasada działania takiego sposobu jest bardzo prosta. W piekarniku wykorzystuje się wodę, która podczas podgrzewania zamienia się w parę i czyści piekarnik.

Producenci

Sporo producentów piekarników oferuje je z opcją samoczyszczenia. Do najpopularnieszych należą:

  • Amica
  • Electrolux
  • Miele
  • Siemens
  • Whirlpool

Zobacz też podobne poradniki

  • Jaki piekarnik wybrać? – Wśród piekarników do zabudowy najpopularniejsze są piekarniki elektryczne, ale są również modele zasilane gazem. Podstawowa kwestia to sposób zabudowy piekarnika – pod blatem? W słupku? A może na ścianie? A czy wiesz, że są piekarniki z windą?
  • Jaką płytę grzewczą wybrać? – Tradycyjne płyty grzewcze dzielą się na gazowe, elektryczne i kombinowane. Wśród nich możesz wybrać płytę o różnej szerokości lub kształcie (np. plastra miodu). Czy wiesz, do czego przyda Ci się funkcja shortClean?
  • Jaką płytę indukcyjną wybrać? – Płyty indukcyjne to pierwsza liga: z roku na rok coraz skuteczniej wdzierają się na szczyty wszelkich rankingów, usuwając w cień sprzęt gazowy i ceramiczny. Co prawda kosztują nieco więcej, ale zużywają za to mniej energii, niż zwykłe płyty elektryczne i są dużo bardziej wydajne.
  • Jaki okap kuchenny wybrać? – Dobry okap pomoże Ci uwolnić dom lub mieszkanie od kuchennych zapachów, które nie zawsze są mile widziane, np. w sypialni. Znalezienie właściwego wyciągu zależy od kilku czynników: własnego stylu, wielkości kuchni czy dostępu do szybu wentylacyjnego.