Sushi to nie tylko oplecione paskiem wodorostów maki. Dowiedz się więcej o rodzajach tego japońskiego przysmaku. Czy wiesz, co po japońsku znaczy gohanmono?

Sushi a kuchnia japońska

Kuchnia japońska słynie z kultowania naturalnego smaku potraw. Dla Europejczyka może się ona wydawać  Ryby i owoce morza – podstawowe składniki wielu japońskich dań
  Ryby i owoce morza – podstawowe składniki
wielu japońskich dań
mało różnorodna (ilość składników podstawowych jest niewielka) i mdła (Japończycy nie używają wielu przypraw).

W Japonii jada się przede wszystkim ryby i owoce morza (wśród nich mało popularne w Europie wodorosty). Japońskie dania można podzielić według dwóch kryteriów. Pierwszy podział opiera się na ich pochodzeniu : yōshoku to dania w stylu zachodnim a washoku – dania tradycyjne, rodzime. Według tego podziału sushi to washoku, czyli tradycyjne japońskie danie.

Drugi podział opiera się na tym, w jaki sposób przyrządza się daną potrawę.
Według tego podziału, sushi należy do gohanmono – potraw z ryżu. Rzeczywiście, ryż to według tradycji, najważniejszy składnik sushi.

Maki-sushi i temaki-sushi – krótko o rodzajach

Zanim wyjaśnimy Ci, z czego składa się zestaw do sushi, dowiedz się co nieco o jego rodzajach. Dzięki temu zdobędziesz podstawową wiedzę konesera.

maki-sushi Maki-sushi ma chyba najbardziej efektowną i estetyczną formę. Ryż i rybę (można dodać też ogórek) układa się na płacie wodorostu nori. Całość zwija się na specjalnej, bambusowej macie (makisu). Otrzymuje się rulon, który następnie tnie się na kawałki w ten sposób, by długość każdego z nich była mniejsza od jego średnicy. Maki-sushi dzieli się na podrodzaje w zależności od ilości i ułożenia składników. Hosomaki to sushi z dwoma składnikami, chumaki – z trzema, uramaki to rolady, w których ryż znajduje się na wierzchu (algo otaczają nadzienie), a futomaki to rolady z  sześcioma składnikami. Maki-sushi
Maki-sushi
nigri-sushi Nigri-sushi to, obok maki-sushi, najpopularniejszy rodzaj tego japońskiego przysmaku. Na ryż uformowany w owalny paluszek kładzie się pasek wędzonej ryby lub jeden z owoców morza.
Nigri-sushi
temaki-sushi Słowo temaki oznacza po japońsku rękę. Rzeczywiście – temaki-sushi zwija się w rulon ręcznie, używając do jego przyrządzenia podobnych składników jak do maki-sushi. Temaki-sushi pozwala biesiadnikom lub kucharzowi na improwizację i mieszanie składników  w dowolnych proporcjach. Temaki-sushi
Temaki-sushi
chirashi-sushi To sushi „niepoukładane”, czyli składniki sushi wsypane do miseczki. Chirashi-sushi składa się z ryżu, kawałków ryby lub innych owoców morza. Całość jest pokryta paskami grzybów, tofu i warzyw. Chirashi-sushi
Chirashi-sushi
gunkan maki sushi Gunkan maki sushi to kulki ryżu okryte kawiorem lub posiekaną rybą, zawinięte w pasek glonów. Gunkan maki sushi
Gunkan maki sushi
oshi-sushi Oshi-sushi to wspomniany wcześniej pierwowzór znanego nam dziś sushi, rozpowszechniony w Osace. Wykonuje się go przy pomocy prostokątnej formy – układa się na niej owoce morza, warzywa, a całość przykrywa się warstwą ryżu (ryż stanowi najważniejszy składnik). Tak przygotowane sushi kroi się na porcje o wielkości jednego kęsa. Oshi-sushi
Oshi-sushi

Niektórzy restauratorzy dzielą sushi na rodzaje biorąc pod uwagę rodzaj nadzienia. Według takiego podziału sashimi-sushi to sushi z surową rybą.